TVMatchen Betting » Fotboll » Allsvenskan

Allsvenskan: Sveriges egna liga

Allsvenskan är Sveriges högsta division inom herrfotbollen. Ligan grundades 1924 under namnet ”Storserien”. Allsvenskans format har inte alltid sett ut som det gör just nu utan ligan har expanderat från 10 lag till att i modern tid ha 16 lag.  Tidigare upplagor av Allsvenskan innehöll även ett typ av slutspel mellan grundseriens bästa lag, detta skrotades dock 1993 och Allsvenskan har sedan dess spelats som en rak serie.

Allsvenska Speltips:

Speltips: AIK – Mjällby – kontrollerad seger väntar

Det blir svartgult mot gulsvart när Mjällby gästar nationalarenan och AIK på lördagen. Det väntas bli tryck på läktarna och pressen att ta 3 poäng […]

Speltips: Sundsvall – Malmö – ännu en målfest?

Sundsvall tar emot Malmö på NP3 på fredagskvällen. Hemmalaget är desperat efter poäng, men det lär inte komma några här heller. Sundsvall – seriens slagpåse […]

Speltips: Helsingborg – Kalmar – kontrollerad bortaseger?

Helsingborg tar emot Kalmar på Olympia på den sena lördagseftermiddagen. Det är jumbolaget som tar emot habila Kalmar i en match där gästerna väntas ta […]

Speltips: Norrköping – Sirius 3/7

Ett lag som har inlett säsongen svagt sett till förutsättningar är Norrköping. Vi alla minns hur bra klubben var för ett par säsonger sedan. Men […]

Speltips Häcken – Elfsborg 3/7

Det är en häftig match som kommer att äga rum på Bravida Arena i Göteborg under söndagen. Häcken har inlett säsongen strålande och ser närmst […]

Malmö FF är den klubb som har vunnit flest ligatitlar. Skåningarna har sedan Allsvenskans start samlat ihop till tjugotvå stycken titlar. Den klubb med näst flest titlar är IFK Göteborg med sina arton titlar, på en tredjeplats finner vi sedan IFK Norrköping med sina tretton titlar.

Hur ligan fungerar och spelas

Allsvenskan är en öppen liga som innehåller 16 klubbar från hela Sverige. På en säsong möter alla lag varandra två gånger, en gång hemma och en gång borta. Detta innebär att ligan innehåller 30 omgångar som spelas mellan april till november.

Uppflyttning och nedflyttning

Allsvenskan är den högsta ligan inom det svenska ligasystemet, under Allsvenskan finner vi Superettan samt resten av divisionssystemet där divisionerna går från Division 1 hela vägen till Division 8.

I slutet av varje säsong degraderas de två lag som slutar på femtonde och sextondeplats i Allsvenskan ner till Superettan. Samtidigt blir serievinnaren samt laget som slutar på en andraplats uppflyttade till Allsvenskan. Utöver dessa två direktplatser upp till Allsvenskan finns det ytterligare en plats att spela om. Vem som kniper den tredje och sista platsen upp till Allsvenskan avgörs i ett kval som spelas i ett dubbelmöte. Kvalet spelas mellan det lag som slutar på en fjortondeplats i Allsvenskan och det lag som slutar på en tredjeplats i Superettan.

Europaspel

Slutar man på andraplats eller tredjeplats i Allsvenskan så får man chansen att kvala till Europa League, mästarklubben från föregående säsong är det enda laget som får chansen att kvala till Champions League.

Malmö FF har under tiotalet dominerat svensk fotboll sett till ligatitlar, under dem senaste tio åren har Malmö lyckats kvalificera sig till till både Europa League och Champions League.

Även andra klubbar så som AIK och Östersund har lyckats med att komma ut och spela i Europa de senaste tio åren,  då i Europa League.

Sverige har ett lag som har vunnit titlar ute i Europa och det är IFK Göteborg som verkligen var ett av Europas allra bästa lag under 80-talet. IFK Göteborg plockade hem Uefa Cupen (dagens motsvarighet av Europa League) först säsongen 1981/82 samt så återupprepade dem bedriften säsongen 1986/87.

Utöver dessa titlar så är Malmö FFs silvermedalj från Europacupen (dagens Champions League) säsongen 1978/79 bland det största som har hänt för Sverige inom Europeisk fotboll.

Alla kan vinna

Trots det faktum att Malmö varit den mest framgångsrika klubben i Sverige betyder det inte att dem är sportsligt helt överlägsna. Malmö kan tappa poäng mot ett på pappret sämre lag utan att det är någon större överraskning. Det här är det som många tycker är charmen med Allsvenskan, att det finns många lag med och slåss i toppen samt att en liten klubb kan slå den större med hjälp av sina supportrar, en bra taktik och lite flyt.

Allsvenskans största klubbar

Allsvenskans största klubbar finner vi huvudsakligen i de största städerna Stockholm, Göteborg och Malmö. I Stockholm finner vi tre giganter i Djurgården, Hammarby samt AIK. I Göteborg finner vi även en gigant i IFK Göteborg som verkligen är stadens lag. Likt Göteborg finner vi även bara en klubb i Malmö vilket så klart är Malmö FF.

Alla dessa klubbar är anrika inom svensk fotboll och har stora publikföljen som tillför god stämning på deras respektive hemma och bortamatcher.

Som sagt så är det Malmö som har vunnit flest Allsvenska titlar de senaste tio åren, fem stycken. Andra klubbarna som också har tagit Allsvenska titlar dem tio senaste senaste är IFK Norrköping, Djurgården, AIK och Elfsborg.

Allsvenskans största och bästa spelare

Då Allsvenskan är en mindre liga så hör det till att ligans skyttekungar och bästa spelare köps upp av en klubb från till exempel Nederländerna, till Mellanöstern eller till lägre rankade klubbar i antingen Italien, Frankrike eller England.

Det finns dock några spelare som har blivit kvar i Allsvenskan en längre tid och verkligen gjort ett namn för sig själva. Bland dessa namn finner vi bland annat Malmö FFs danske mittfältare Anders Christiansen som har vunnit guld med Malmö fyra gånger sedan han anslöt 2016.

Andra spelare som står ut i Malmös trupp är lovande ytter Veljko Birmancevic samt deras anfallare Isak Kiese Thelin som nyligen gjort en återkomst till Malmö FF.

Djurgårdens Magnus Eriksson var den som korades till Allsvenskans MVP föregående säsong, Eriksson stod för hela fjorton assister under fjolårssäsongen och var Djurgårdens tveklöst bästa spelare. I dem andra Stockholmslagen finner vi ytterligare fina spelare i form av Hammarbys anfallare Bubacarr Trawally och Astrit Selmani. I AIK hittar vi inlånade anfallaren Jordan Larsson samt den finske backpjäsen Leo Väisänen.

Det finns onekligen en mängd fina spelare i alla Allsvenskans olika lag och det finns både dem som har uträttat saker utomlands samt dem spelarna som så småningom kommer att lämna för spel ute i Europa eller liknande. Det viktiga i Allsvenskan är dock sällan individuella spelare, Allsvenskan är verkligen en liga där lagets kapacitet att samarbeta och dra mot samma håll är av största vikt.

Att spela på Allsvenska odds

Du finner alla dem vanliga spelmarknaderna när du ska spela på Allsvenskan om du spelar hos de största spelbolagen. Alla större spelbolag som erbjuder betting på Allsvenskan erbjuder likvärdiga utbud sett till spelmarknader.

Det går att spela både pre-match, live och säsongsspel som sträcker sig över hela säsongen. Bland säsongsspelen finner du marknader som vem som vinner årets titel eller vem som vinner skytteligan och liknande.

 För ett brett utbud av Allsvenska spelmarknader vill vi rekommendera spelsajten NordicBet. NordicBet är en svensk sida som har en nordisk prägel och har inriktat sig på att ha bäst täckning av de nordiska ligorna, däribland Allsvenskan.

På NordicBet finner du bland annat dessa odds på Allsvenskan:

  • 1X2, spela på vilket lag som ska vinna matchen.
  • Dubbelchans, spela på dubbla utfall i en Allsvensk match.
  • Över/Under, spela till exempel på hur många mål eller hur många hörnor det blir i en Allsvensk match.
  • Målgörare, spela på vem som gör mål i en Allsvensk match.
  • Halvtid/fulltid, spela på individuella halvlekar eller på båda halvlekarna i en Allsvensk match.
  • Resultat, spela på slutresultatet i en Allsvensk match.
  • Handikapp, spela på vilket lag som ska vinna en Allsvensk match samt med vilken marginal matchen vinns med.
  • Race, spela på vilket lag som kommer först till t.ex. två eller tre mål i en Allsvensk match.
  • Intervaller, spela på vilket lag som t.ex. leder efter fem, tio eller tjugo spelade minuter i en Allsvensk match.
  • Båda lag att göra mål, spela på att båda lagen gör mål i en Allsvensk match.