Melodifestivalen Låtar 2023

Melodifestivalen 2023 förgyller lördagskvällarna för musikälskare under hela februari månad. Då är det nämligen dags för samtliga fyra deltävlingar att avgöras innan semifinalen och slutligen finalen tar vid. Antal låtar i Melodifestivalen är 28 och ett av dessa bidrag står som vinnare i slutändan. Tävlingen bjuder på mello låtar i alla dess former.

Charmen med Melodifestivalen är att det dyker upp artister som både är välkända för den breda publiken så väl som artister som kommer få sitt stora genombrott. Vissa bidrag sätter sig på hjärnan direkt medan andra behöver lite tid att marinera. Det är en härlig blandning av pop, rock, ballader och dansband. 

Årets låtar

Vad är det då som finns att se fram emot under kommande veckor? Samtliga mello låtar är nyskapade sådana som inte har framförts i andra sammanhang. Det är det som gör tävlingen så unik. Alla tävlar på lika villkor och det är musiken, tillsammans med framträdandet och närvaron på scen som fäller avgörandet. 

I startfältet för Melodifestivalen 2023 finns popsångerskan Wiktoria som bland annat har levererat bidraget “Save me” som är en av tävlingens gamla låtar som är populär än idag. Marcus & Martinus ställer sig också till popgenren medan gruppen Smash Into Pieces står för rocken i tävlingen.

Detta är bara ett axplock av vad som finns att ta del av i utbudet av Melodifestivalen låtar 2023. Ser man till Melodifestivalen odds för årets deltävlingar finns det inget direkt samband i genrer som är mer uppskattade än andra. Däremot sett till odds för finalen och tänkbara vinnare är det pop som ligger bäst till. 

Antal låtar Melodifestivalen 2023

Melodifestivalen 2023 års 28 bidrag är fördelade på 47 artister. Antalet artister är större på grund av att det inte nödvändigtvis är en soloartist som framför bidraget. Varje deltävling innehåller sju bidrag där två avancerar direkt till final medan ytterligare två bidrag tar sig till semifinal. Om du sitter på spåkulan och tror dig veta vilka artister som hamnar var finns ett odds både för finalen och Melodifestivalen semifinal odds

Resterande tre bidrag i varje deltävling har tävlat färdigt för i år. Det innebär att det efter alla fyra deltävlingar finns 16 bidrag kvar som har möjligheten att få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2023. I finalen som avgörs på Friends Arena i Stockholm ska totalt tolv bidrag framföras. 

Melodifestivalen låtar deltävling 1

Den första deltävlingen äger rum i Göteborg lördag 4 februari. Det är en deltävling som kombinerar bidrag av artister som har varit med förr medan andra gör sin debut i sammanhanget. I den förstnämnda kategorin finns bland annat Jon Henrik Fjällgren, Tone Sekelius samt duon Eva Rydberg och Ewa Roos. 

 1. Tone Sekelius – “Rhythm of my show”
 2. Loulou LaMotte – “Inga sorger” 
 3. Rejhan – “Haunted”
 4. Elov & Beny – “Raggen går“
 5. Victor Crone – “Diamonds”
 6. Eva Rydberg och Ewa Roos – “Länge leve livet”
 7. Jon Henrik Fjällgren – “Where are you”

Melodifestivalen låtar deltävling 2

Efter Göteborg går tävlingarna vidare till Saab Arena i Linköping, lördagen 11 februari. Vi har redan nämnt Wiktoria som är först ut i det spännande startfältet. Panetoz har haft flera dansvänliga hits genom åren. På debutantsidan finns bland annat Eden, skåningen som går ut efter Wiktoria. 

 1. Wiktoria – “All my life”
 2. Eden – “Comfortable”
 3. Uje Brandelius – “Grytan”
 4. Panetoz – “On my way”
 5. Tennessee Tears – “Now I know”
 6. Maria Sur – “Never give up” 
 7. Theoz – “Mer av dig”

Melodifestivalen låtar deltävling 3

Den stora snackisen i den tredje deltävlingen är det norska tvillingparet Marcus & Martinus som redan har tagit många svenskar med storm genom åren. Nu ger man sig in i schlagerfestivalen på den här sidan gränsen. Killarna konkurrerar med bland annat Paul Rey, Nordman och Laurell. Tävlingen arrangeras i Lidköping och datumet är 18 februari.

 1. Paul Rey – “Royals”
 2. Casanovas – “Så kommer känslorna tillbaka”
 3. Melanie Wehbe – “For the show”
 4. Nordman – “Släpp alla sorger”
 5. Laurell – “Sober”
 6. Ida-Lova – “Låt hela stan se på”
 7. Marcus & Martinus – “Air”

Melodifestivalen låtar deltävling 4

Malmö är den sista staden i vilken deltävlingarna äger rum. Det är här favoriten till att kamma hem slutsegern finns att hitta, åtminstone sett till Melodifestivalen 2023 odds. Loreen är inte bara med i den sista deltävlingen, hon är även sist ut bland kvällens sju bidrag. Konkurrensen finns bland annat i Mariette och Kiana. Tävlingen avgörs lördag 25 februari. 

 1. Kiana – “Where did you go”
 2. Signe och Hjördis – “Edelweiss”
 3. Smash Into Pieces – Six feet under”
 4. Mariette – “One day”
 5. Emil Henrohn – “Mera mera mera”
 6. Axel Schylström – “Gorgeous”
 7. Loreen – “Tattoo”

Melodifestivalen låtar genom tiderna

Genom åren har det funnits många härliga bidrag som har varit en succé både under Melodifestivalens gång och en lång tid därefter. Det återstår att se vilka Melodifestivalen låtar 2023 som får göra en speciell skara låtar sällskap som klassiker bland alla fantastiska bidrag som har framförts. 

Om du vill drömma dig tillbaka och uppleva gamla låtar från Melodifestivalen finns det passande nog en spellista som samlar Melodifestivalen låtar genom tiderna. Via den kan du bland annat lyssna på Charlotte Perelli, Sanna Nielsen och Christer Sjögren tillsammans med en mängd andra bidrag. 

FAQ

Hur väljs låtarna till Melodifestivalen?

Bidragen som deltar i Melodifestivalen väljs ut av en jury i god tid innan den första deltävlingen går av stapeln. Artister och låtskrivare får skicka in bidragen och allting sker i tystnad för att ingenting av låtarna ska lämnas ut åt allmänheten. 

Hur många låtar är det i Melodifestivalen?

Det finns totalt 28 låtar i Melodifestivalen 2023, sju per deltävling. För varje enskild deltävling finns det ingen genre som sticker ut mer än någon annan. Däremot sett till Melodifestivalen final odds och vinnare i Melodifestivalen 2023 odds är det pop som ligger bäst till. 

Vem har skrivit flest låtar till Melodifestivalen?

Det finns ett par gamla rävar i sammanhanget som skriver flera bidrag varje år som framförs i Melodifestivalen. Fram till och med 2022 års Melodifestivalen var det Thomas G:son, fullständigt namn Erik Thomas Gustavsson, som låg i topp med sina 65 framförda bidrag. 

När släpps Melodifestivalen låtarna?

I grund och botten får varje enskild artist bestämma när och i vilket format deras bidrag ska släppas efter tävlingen. Däremot har Melodifestivalen sedan en lång tid tillbaka givit ut en samlingsskiva med alla låtar när finalen är avgjord.