Melodifestivalen 2023

Det är dags för en ny upplaga av Melodifestivalen, den årligen återkommande och folkkära tävlingen i vilken en vinnare tillika en representant i Eurovision Song Contest ska utses. Schlager är ett begrepp som är vedertaget bland svenskarna och under deltävlingarna såväl som finalen samlas miljontals tittare för att beskåda underhållningen som det bjuds på.

Titta in på TVmatchen för att hitta allting du behöver veta kring hur du följer tävlingen via TV eller stream samt hur du går tillväga för att få tag i biljetter. Schlagerfestivalen 2023 väntas bli något utöver det vanliga. Bland artisterna finns både rutinerade rävar och nya ansikten i sammanhanget.

Regler | Odds Vinnare | Semifinal Odds | Odds | Final Odds | Deltävling Odds | Låtar | Andra Chansen Odds | Deltagare | Vem Vann?

Melodifestivalen Historia 

Den första upplagan av Melodifestivalen arrangerades redan 1958. Bortsett från ett fåtal undantag har tävlingen därefter avgjorts på en årlig basis och är än idag den musiktävling som smäller högst sett till intresset hos gemene man. Formatet har skiftat genom åren och består numera av fyra deltävlingar, en semifinal och slutligen en final.

Flera stora artister och hits har gått vinnande ur tävlingen genom åren. Det finns till och med en samling deltagare som har vunnit Melodifestivalen vid mer än ett tillfälle. Björn Skifs gjorde det 1978 och 1981, Charlotte Perelli gjorde det 1998 och 2008 och Tommy Körberg vann både 1969 års upplaga samt 1988, för att nämna några.

Sedan starten 1958 har Melodifestivalen fungerat som en uttagning till Eurovision Song Contest som avgörs senare under våren. Där har Sverige som land firat stora framgångar med hela sex vinster, senast 2015 när Måns Zelmerlöw stod som segrare vid tävlingen i Wien, Österrike.

Årets Mello

Om du undrar var man kan se Melodifestivalen live 2023 är det en totalt sex olika städer som du ska planera in resor till. Du kan se deltävlingar i Göteborg, Linköping, Lidköping och Malmö i tur och ordning. Därefter är det semifinal i Örnsköldsvik innan det i vanlig ordning är dags för den stora finalen i Stockholm.

  • Göteborg
  • Linköping
  • Lidköping
  • Malmö
  • Örnsköldsvik
  • Stockholm

Programledare är Farah Abadi och Jesper Rönndahl där den förstnämnda har erfarenhet från att leda Melodifestivalen tidigare. För Jesper Rönndahl är det en debut i sammanhanget även om han har varit med i branschen i flera år, främst genom sitt goda sinne för humor.

Tillsammans med programledarna får tittarna följa 28 olika bidrag som gör upp om en plats i finalen. Från varje deltävling, där sju artister deltar, avancerar två bidrag direkt till finalen i Stockholm. Trean och fyran utifrån rösterna från tittarna och den internationella juryn får en andra chans i kommande semifinal.

Deltävlingarna avgörs under fyra lördagar i rad med start 4 februari. Finalen i Stockholm går av stapeln 11 mars och anordnas på Friends Arena i Solna. Tävlingarnas 28 låtar är fördelade på totalt 47 artister varav 26 av dessa debuterar i Melodifestivalen. 

Se på TV, via stream eller på plats

Självklart kan du följa hela tävlingen även hemma från TV-soffan, antingen på egen hand eller i goda vänners lag. Alla tävlingar sänds i vanlig ordning i SVT vilket gör att så många som möjligt har chansen att följa bidragens väg till finalen. 

Om du vill njuta schlager online via stream står SVT Play till din tjänst. Här kan du se tävlingarna med en rad olika funktioner, till exempel teckenspråkstolk. Du kan även se tävlingarna i efterhand om du mot förmodan inte skulle ha tid till att bänka dig just när sändningen går igång. Starttid för samtliga tävlingar är 20:00 med lördagar som den heliga dagen. 

Melodifestivalen från TV-soffan i all ära, ingenting slår att se tävlingarna på plats i någon av de utvalda arenorna. Du kan välja mellan att se något av tävlingarnas genrep eller än bättre, den faktiska tävlingen. Det är biljettleverantören Ticketmaster som i första hand ansvarar för försäljningen av biljetter till Mello. 

Det är städer och arenor som är vana vid att arrangera evenemang av olika slag. När du kommer till platsen finns det hjälp att få för att hitta parkering, alternativt att du kollar upp all nödvändig information på arrangörens hemsida. 

Fem favoriter enligt odds på Melodifestivalen

Det är alltid spännande att se vilka bidrag som olika spelbolag tar fram som favoriter. Listorna är inte alltid ett facit för vem som vinner men ger en bra bild av vad som är att vänta. Ser man till odds och betting Melodifestivalen ser det ut att bli en riktigt spännande och dramatisk uppgörelse om slutsegern.

Loreen

Loreen blev just Loreen med hela svenska folket efter vinsten i Eurovision 2012. Då hette bidraget Euphoria och var en hit redan innan finalen avgjordes. Nu siktar hon på att upprepa bedriften över tio år senare med sitt bidrag “Tattoo”. Bli inte förvånad om Loreen blir artisten som får representera Sverige i finalen i Liverpool. 

Maria Sur

Maria Sur är en annan artist som redan har visat framfötterna i tävlingar kopplade till musik. Hon var 2022 en av deltagarna i den ukrainska upplagan av The Voice. Därefter har hon tagit sig till Sverige och är en av artisterna i deltävling två. Hon ställer upp med bidraget Never Give Up som kan bli en succé enligt odds på Melodifestivalen.

Jon Henrik Fjällgren

Skönsångaren Jon Henrik Fjällgren fick sitt stora genombrott i Talang i TV4. Han gjorde debut i Melodifestivalen 2015 med bidraget “Jag är fri” som tog sig till final. Där slutade han tvåa bakom Måns Zelmerlöw. I tävlingen 2017 blev det en tredjeplats och 2019 slutade Fjällgren fyra. Nu pekar oddsen på att han utmanar om segern återigen. 

Kiana 

I samma deltävling som Loreen, den i Göteborg, hittar vi Kiana som även hon slog igenom i Talang. Nu deltar hon för första gången i Melodifestivalen och ses som en outsider till att vinna tävlingen. Hon ställer upp med bidraget “Where Did You Go” och är först ut i den sista deltävlingen. 

Marcus & Martinus

Den norska popduon Marcus & Martinus har producerat flera megahits genom åren. Tvillingarna fyller 21 medan Melodifestivalen pågår och enligt oddsen kan födelsedagspresenten bli en biljett till Eurovision Song Contest. Räkna med att det svänger om bidraget “Air”. 

FAQ 

När börjar Melodifestivalen 2023

Melodifestivalen 2023 drar igång lördagen 4 februari och varar i totalt sex veckor framöver. Varje helg kan tittarna njuta av schlager i dess finaste form när 28 bidrar först och främst gör upp om platser i finalen och sedermera totalsegern. 

På vilken kanal är Melodifestivalen 2023?

Alla tävlingar i Schlagerfestivalen, från deltävlingarna till finalen, sänds via SVT1 och SVT Play. Du kan se på tävlingarna live så väl som i efterhand, både via din TV, dator och mobila enhet. 

Var är Melodifestivalen 2023?

Melodifestivalen 2023 avgörs i inte mindre än sex olika städer. Deltävlingarna arrangeras i Göteborg, Linköping, Lidköping och Malmö. Semifinalen har skådeplats Örnsköldsvik medan finalen som brukligt hålls i Stockholm.

Varför röstar andra länder i Melodifestivalen?

Beslutet att låta en jury från andra länder rösta har varit ett succédrag för Sveriges framgångar internationellt. Då får man en känsla kring vilka artister och bidrag som fungerar på övriga platser och som kan göra det bra i Eurovision i slutändan.