TVMatchen Betting » Fotboll

Spelmarknader på fotboll

Fotboll är inte bara Sveriges populäraste sport utan även världens största och mest sedda sport. Det finns verkligen en mängd olika spelmarknader att spela på när det kommer till betting på sport, flest marknader och mest utvecklat i spelsammanhang är fotbollen.

Här kommer vi att gå igenom de vanligaste spelmarknaderna och förklara hur dem fungerar samt ge tips och trix.

Vanliga spelmarknader

 • 1X2 = Det här är den vanligaste typen av spelmarknaden där du spelar på vilket lag som ska vinna matchen. Spelar du på 1 så spelar du på att hemmalaget ska vinna, spelar du på X spelar du på att matchen ska sluta oavgjort, spelar du på 2 så spelar du på att bortalaget ska vinna.
  Här spelar det ingen roll hur mycket ett lag vinner med eller liknande utan enbart det vinnande utfallet spelar roll.
  Det är väldigt vanligt att lägga dessa spel i kombinationer så att man spelar på till exempel två eller tre matcher och då väljer ut vinnare i dessa matcher. Genom att spela på flera matcher och få ihop en dubbel eller trippel får man högre odds, i kombinationer multiplicerar man oddsen med varandra för att få ihop det totala oddset av spelkupongen.
  1X2-marknaden går också att spela på live, liveoddsen uppdateras under matchens gång baserat på förutsättningarna i själva matchen. Här kan man hitta riktigt fina odds ibland om en underdog till exempel tar ledningen i matchen eller om favoriterna skulle få en spelare utvisad.
  Utöver den vanliga 1X2-marknaden finns det andra varianter där du till exempel kan spela på vilka som leder matchen efter 10 minuter eller vilka som vinner den första halvleken.
 • Dubbelchans = När du spelar dubbelchans så spelar du även här på utfallet av matchen i sig, skillnaden från 1X2-spelet är att du här spelar på två utfall istället för ett. De olika valen man får är att antingen spela 1X, 12 eller X2. Spelar du på 1X spelar du på att matchen slutar med vinst för hemmalaget eller att matchen slutar oavgjort, spelar du på 12 spelar du på att antingen hemmalaget eller bortalaget ska vinna matchen, spelar du på X2 spelar du på att matchen ska sluta oavgjort eller bortalaget ska vinna matchen.
  Det här är ett bra marknad som erbjuder lägre odds än 1X2 men samtidigt är risken att förlora avsevärt mindre, det är en bra marknad att använda när man ska lägga större kombinationsspel.
 • Handikapp = När du spelar på handikapp så spelar du i princip på vinstmarginalen i en match. Du väljer vilket lag du tror ska vinna trotts X antal mål i handikapp.
  Spelar du till exempel på ”Lag 1 -1.5” så spelar du på att Lag 1 ska vinna matchen med mer än 1.5 måls marginal. Du vinner alltså ditt spel om laget du spelat på vinner med två mål eller mer, men du förlorar ditt spel om Lag 1 vinner matchen men har en mindre vinstmarginal än 1.5.
 • Spread = Att spela på spread fungerar på samma sätt som handikapp då du spelar på att ett lag ska vinna med en viss marginal. Spread brukar oftast användas i samband med spel på NBA och NFL.
 • Asian handicap = Det som skiljer asian handicap mot de vanliga handikappspelen är att det kan i asian handicaps kan gå ”jämt upp”. När ett vanligt handikapp ger till exempel -1.5 kan du spela asian handicap till -1 eller -2. Går resultatet jämt upp (resultatet slutar lika inräknat ditt handikapp) så får du insatsen tillbaka.
 • Över/Under = Man kan spela över/under på en mängd olika val, det kan appliceras på allt från antal mål till antal hörnor eller varningar i en match.
  Det fungerar som så att du till exempel väljer att spela på antingen över eller under ett visst antal mål i en match.
  Spelar du på ”över 1.5 mål” i en match så vinner du i varje scenario där matchen i fråga innehåller mer än två mål. Om vi tar samma exempel och matchen slutar 0-0 eller 1-0 så förlorar du ditt spel då matchen innehåller mindre än 1.5 mål.
  På samma vis fungerar det om du spelar på över/under antal hörnor, gula/röda kort eller liknande.
 • Man kan även spela på andra typer av över/under-marknader som inte är baserade på val som till exempel ”över 1.5” eller ”under 3.5”.
  Dessa marknader är utformade som så att man kan spela på ”över 2” eller ”under 4”.
  När det kommer till dessa marknader så vinner du på samma vis om antalet mål är mindre eller mer än det du valt att spela på, skulle det dock bli samma antal mål som det du har spelat på så får du din insats tillbaka.
 • Över/under är en väldigt bra marknad att spela på om det är svårt att tippa en vinnare i en match. Det finns brukar finnas fina spel att hitta på dessa marknader särskilt om man kan identifiera vilka ligor eller lag som har ett lågt eller högt målsnitt.
 • Halvtid/Fulltid = Oddsen när man spelar på Halvtid/Fulltid kan göra en förvirrad om man inte vet hur marknaden fungerar. Det fungerar som så att du här spelar på vinnaren i respektive halvlek.
  Spelar du till exempel på 1/1 så spelar du på att hemmalaget i matchen vinner både den första och andra halvleken.
  Spelar du på 2/1 så spelar du på att bortalaget vinner första halvleken samt att hemmalaget vinner den andra halvleken. Här spelar slutresultatet i matchen inte någon roll utan det väsentliga här är vinnaren i första och andra halvleken.
 • Resultat = Här spelar du på korrekt resultat i en match. Du vinner enbart om du spelar på exakt rätt resultat.
  Man kan även här spela på rätt resultat inom ett bestämt tidsintervall eller rätt resultat i en halvlek.
 • Målgörare = Här spelar du på vilken spelare du tror ska göra mål i matchen.
  Du kan spela på att en spelare gör ett eller fler mål samt så finns det även marknader där du kan spela på att en spelare inte ska göra mål.
  Samma princip används på marknader där du kan betta på att en spelare ska få gult eller rött kort.

Spelstrategier när du bettar på fotboll

Det finns en mängd saker man bör ha med sig när man ska ge sig in i världen av fotbollsodds. Allt från saker man ska hålla sig borta ifrån samt saker som är bra att tänka på när man ska lägga sitt spel.

Spela smart

Det första vi vill tipsa om är att vara helt opartisk när du lägger dina spel. Visst vill man och hoppas man alltid att sitt favoritlag ska vinna men det är viktigt att inte låta den här känslan påverka en i spelsammanhang.
När du ska betta på fotboll bör du inte heller enbart lita på magkänslan, luta dig istället mot statistik och trender samt läs på de senaste tabellerna och de senaste resultaten.

Använd dig av mer än en spelsajt så att du på så vis kan se dig om vilka odds som erbjuds på de olika spelsidorna. Genom att ha fler konton samt genom jämföra odds så kan du försäkra dig om att du spelar på de bästa oddsen och på så vis vinner mer.
Läs våra recensioner av spelsidor som erbjuder odds på fotboll i Sverige för att få reda på vilka sidor vi rekommenderar.

Tips och trix

Det är lätt hänt att man ”jagar oddsen” och lägger ihop alltför många val på en kupong.
Vi rekommenderar att man alltid försöker att hålla antal tillval till ett minimum och inte bygga en alltför stor kupong.
Söker man högre odds rekommenderar vi istället att man har färre val och väljer att spela på handikappmarknader, halvtid/fulltid eller målgörare.

Att livebetta på fotboll

Om man spelar på liveodds finns det en del fina fotbollsodds att ta del av. När man spelar live gäller det dock att man sitter och kollar matchen för att kunna läsa av och få en känsla av vad som kan hända.

När man spelar live är det viktigt att hela hålla sig uppdaterad på hur oddsen går upp eller ner. Det finns många fina kap som kan göras när till exempel en storfavorit släpper in ett tidigt mål eller får en spelare utvisad.

Summering fotboll betting

För att sammanfatta vill vi avsluta med att påminna om att man som spelare alltid bör luta sig mot statistik och trender istället för magkänsla eller liknande. Man bör även till en början hålla sig till att spela på de sporter, turneringar och ligor som man känner till.
Kom även ihåg att inte spela för mycket pengar på ett och samma spel. Se även till att du jämför pre-match odds och liveodds på fotboll på de sidor där du har ett spelkonto.