Premier League: Betting och odds

Premier League är inte bara den bästa och största ligan i England utan det är världens största fotbollsliga sett till vilka spelare som spelar där samt sett till hur många som följer ligan. Engelska högstadivisionen har alltid varit av stort intresse för svenskarna som haft möjligheten att följa spektaklet via TV i över femtio år.

Odds Topp Fyra | Lag Att Vinna Titeln | Viktiga Datum | Nykomlingar

Premier League Speltips

Den Engelska högstaligan grundades år 1888 under namnet The Football League. Ligan spelades då mellan tolv klubbar från det mellersta och norra England.
Den Engelska högstadivisionen hette fram till 1992 ”The Football League”, efter detta strukturerades ligan om och döptes till Premier League och ser ut så som vi känner igen den idag.

Hur fungerar Premier League?

Premier League är den högsta divisionen inom den Engelska ligafotbollen, ligan innehåller sammanlagt tjugo lag från Englands alla hörn.
Alla lagen möter varandra två gånger, en gång hemma och en gång borta, detta betyder att varje lag spelar trettioåtta omgångar på en säsong.
Säsongen brukar sträcka sig från mitten av augusti till slutet av maj året därpå.

Uppflyttning och nedflyttning

Under Premier League finner vi Engelska ”The Championship”, det är till denna liga som Premier Leagues tre sämst placerade lag blir degraderade till.
De lag som slutar på en första och andraplats i Championship blir klara för spel i Premier League den följande säsongen. Vem som tar den sista uppflyttningsplatsen bestäms via ett kval där trean möter sexan och fyran möter femman. Vinnarna från dessa matcher ställs sedan mot varandra i en playoff-final på Wembley.

Europaspel

De lag som slutar topp fyra i Premier League kvalificerar sig för spel i Europas högst rankade klubblagsturnering Champions League. Laget som slutar på en femteplats direktkvalificerar sig till Europa Leagues gruppspel.

Engelska klubbar har skördat stora framgångar i Champions League de senaste tjugo åren och man har ofta lag som når långt fram i turneringen. Den senaste Engelska cupvinsten kom 2021 då Chelsea slog Manchester City i en hel-engelsk final.
Bara två år tidigare vann Liverpool Champions League, även denna gång var det en hel-engelsk final när Liverpool slog Tottenham med 2-0.

England är bland de mest framgångsrika nationerna inom Europaspelet, bara Spanien har fler titlar. Flest titlar inom Europacupen/Champions League har Liverpool med hela sex titlar, näst flest titlar har Manchester United med sina tre titlar. Tredje flest titlar har Chelsea och Nottingham Forest som har två titlar vardera.

Engelska klubbar har även haft framgång i Europa League, om vi ser till de tio senaste åren har Engelska klubbar tagit hem tre titlar, Chelsea har vunnit två och Manchester United har vunnit en.

De bästa lagen

Om vi ser till de mest framgångsrika klubbarna i Englands långa fotbollshistoria finner vi Manchester United som den mest framgångsrika klubben inom ligaspelet med sina tjugo ligatitlar, därefter kommer Liverpool med sina nitton ligatitlar.

Andra klubbar som vunnit mer än fem ligatitlar är Arsenal (13), Everton (9), Manchester City (7), Aston Villa (7), Chelsea (6) och Sunderland (6).

De senaste åren har dominerats av Manchester City som har tagit fem av de tio senaste ligatitlarna. Andra lag som har vunnit under dessa tio år har varit Manchester United, Chelsea, Leicester och Liverpool. De senaste säsongerna har dock titelstriderna oftast handlat om Liverpool mot Manchester City medans Englands andra storklubbar slåss om spel ute i Europa.
Manchester City under Pep Guardiolas ledning och Liverpool under Jürgen Klopp har verkligen visat att dem är på en egen nivå, både i Premier League och ute i Europa.

De bästa spelarna

I Premier League finner vi några av världens allra främsta fotbollsspelare, både om vi blickar tillbaka flera årtionden eller ser till ligan idag så innehåller spelartrupperna några av världens bästa spelare.
Bland de spelare som har gjort flest mål sedan Premier League kom till så finner vi legendariska namn som Alan Shearer som sammanlagt gjorde 260 mål i ligan. Wayne Rooney som gjort näst flest mål historiskt sett samlade ihop till 208 stycken.
Den första aktiva spelaren vi finner bland spelarna som gjort flest mål i Premier Leagues historia är Tottenhams Harry Kane som just nu gjort femte flest men har en god chans att klättra i denna tabell.

Då mål inte är allt finner vi även andra fantastiska spelare i Premier League som inte är anfallare.
I Premier League finner vi även några av världens bästa försvarare så som Liverpool Virgil Van Dijk och Manchester Citys Ruben Dias, båda dessa spelare har vunnit ”Årets spelare i Premier League” de tre senaste säsongerna.
Bland de bästa mittfältarna finner vi Chelseas evighetsmaskin Ngolo Kanté och Manchester Citys Kevin De Bruyne, även dessa två spelare har vunnit utmärkelsen som bästa spelare i ligan 2016 respektive 2019.

Att spela på Premier League

När det kommer till betting på Premier League så finns det verkligen ingen fotbollsliga där du finner fler odds eller spelmarknader. Du finner de allra vanligaste av odds på Premier League såväl som djupgående och komplicerade.
Du kan betta på Premier League hos alla svenska spelsidor som erbjuder betting, det enda som skiljer sig bland de olika spelsidorna är vilka PL-odds du hittar samt så kommer det även skilja hur höga eller hur låga oddsen är.

På Premier League finner du både pre-match-odds, liveodds samt säsongsspel som sträcker sig över hela den kommande säsongen. Bland säsongsspelen kan du till exempel spela på vem du tror ska vinna Premier League, vem du tror ska åka ut, Head2Head mellan vilka spelare du tror ska göra flest mål och liknande.

För det bästa och största utbudet av odds på Premier League vill vi rekommendera spelsidan Bet365 som är en av världens absolut största spelsidor. Bet365 erbjuder ett stort utbud och variation av spelmarknader på Premier League bland både pre-matchspelen och liveoddsen.

På Bet365 finner du bland annat dessa odds på Premier League:

 • Resultat/Båda lagen gör mål, här spelar du på vilket lag som ska vinna matchen samtidigt som du spelar på om båda lagen gör mål i matchen eller inte.
 • Totalt antal mål – exakt, här spelar du på hur många mål du tror det blir i en Premier League-match, du vinner enbart om du prickar rätt på exakt hur många mål de båda lagen gör tillsammans.
 • Antal målminuter, här spelar du på det sammanlagda antalet av målminuter i en match.
  Blir det till exempel tre mål i en match och målminuterna är 11:e minuten, 33:e minuten och 84:e minuten så adderar du antalet av alla målminuter för att få det sammanlagda antalet.
  I vårt exempel hade det sammanlagda antalet målminuter blivit (11+33+84=) 128.
 • Så görs första målet, här spelar du på hur det första målet görs. Om det till exempel görs via ett skott, nick, straff, frispark eller kanske självmål.
 • Tidigt/Sent mål, här spelar du på om det ska bli ett tidigt eller sent mål i matchen. Tidigt mål brukar räknas som före 29:00 och sent mål efter 73:59.
 • Scorecast – I matchen, här spelar du på vilken spelare du tror gör det första målet samt hur du tror matchen ska sluta sett till resultat.
 • Specialare – Att vinna efter underläge, här spelar du på vilket lag du tror ska komma tillbaka och vinna matchen efter ett underläge. Laget du spelar behöver alltså ligga under i matchen vid något tillfälle för att sedan vända och vinna för att ditt spel ska gå in.
 • Specialare – Att vinna och hålla nollan, här spelar du på vilket lag du tror ska vinna matchen utan att släppa in något mål.
 • Skapa ett spel, Bet365 erbjuder sina spelare att skapa ett eget spel på bland annat Premier League-matcher. Detta betyder att du kan lägga en kombination i samma match.
  Du kan till exempel spela på att hemmalaget ska vinna med -1 i handikapp samtidigt som deras ledande målgörare gör mål i matchen.

Premier League Betting FAQ’s

När spelas Premier League?

Premier League drar igång i Augusti och avslutas i maj året därpå.

Var hittar man de bästa oddsen på Premier League?

Då varenda spelsajt som erbjuder sportsbetting på den svenska marknaden erbjuder odds på Champions League är det svårt att säga vilken sida som kontinuerligt har högst och bäst odds. Vi rekommenderar våra läsare att öppna konton hos flera spelsajter så att man på så vis kan jämföra odds mellan olika sidor, på så vis spelar du alltid på de bästa oddsen!

Vilka är favoriter att vinna Premier League?

De senaste säsongerna har titelracet i Premier League stått mellan Liverpool och Manchester City. Vi kan räkna med att dessa lag kommer att vara med och slåss om mästartiteln i några säsonger framöver.