Anfield. (Photo by PAUL ELLIS / AFP)

Liverpool – Everton | Merseyside-derby

På lördag är det dags igen för ett klassiskt derby, Merseyside-derbyt.

Senast de här två lagen möttes i ligan var det ett Everton i serieledning som hade vunnit fyra av de fyra inledande matcherna under säsongen. Den matchen slutade 2-2.

Eftermälet till det derbyt blev desto tyngre för Liverpool som fick sin mittbackstjärna Virgil van Dijk skadad efter en klumpig utrusning från Evertons målvakt Jordan Pickford.
Van Dijk har varit borta hela säsongen sen dess och lär inte spela mer den här säsongen. Något som har kostat Liverpool många poäng under säsongen och stabiliteten som vi har sett hos Liverpool under de senaste säsongerna har varit som bortblåst utan van Dijk. Lägg till skador på både Joe Gomez och Joel Matip. Trots det så hade man serieledningen fram till två månader sen.

Så med händelsen ovan i åtanke så kan det nog bli ett rätt grinigt derby.

Liverpool har haft det tungt sedan årsskiftet. I ligan så har man radat upp förluster på slutet med torskar mot Leicester, Man City och Brighton. Förlorar man en fjärde match så är det första gången det sker på nästan tjugo år. Dock ska det sägas att Liverpool inte har förlorat mot Everton på de senaste 23 matcherna som spelats.

Man kommer senast från en seger i och med vinsten mot Leipzig då man vann med 2-0 och det var ett giftigt Liverpool som man kände igen från de senaste säsongerna.

Enligt Ancelotti så ska Allan och Dominic Calvert-Lewin vara redo för spel på lördag. Allan har inte spelat sen i december medan Calvert-Lewin har saknats i de två senaste matcherna.

För Evertons del gäller det att försöka avsluta säsongen starkt likt den inledningen man hade i början på säsongen. Ancelottis intåg ryckte upp laget, men nu börjar det likna en klassisk mittensäsong för Toffees.
Formen är tveksam och har plockat upp färre poäng än Liverpool på slutet då de endast har en seger på sina fem senaste ligamatcher. Dock ska det sägas att de haft ett tufft spelschema och tagit kryss mot både Leicester och Man United.
Robin Olsen var på bänken i förlustmatchen mot City, men stod i Evertonmålet i matcherna mot Leeds, Man United och Fulham.

De tio senaste ligamatcherna mellan lagen har slutat med fem oavgjorda och fem Liverpool-segrar.

Troliga startelvor

Alisson – Alexander-Arnold, Kabak, Henderson, Robertson – Thiago, Wijnaldum, Jones – Salah, Firmino, Mane

Skadelista: Fabinho, Gomez, Jota, Matip, Milner, Van Dijk, Keita

Pickford – Coleman, Holgate, Keane, Digne – Doucoure, Allan – Rodriguez, Sigurdsson, Richarlison – Calvert-Lewin

Skadelista: Gbamin, Mina


Se hela tablån för Premier League.

Se också: Lista: Derbyn och rivaliteter i Serie A

Se också: Old Firm: Celtic – Glasgow | Bakgrund och betydelse


Liverpool – Everton – statistik

Spelade ligamatcher: 196

Liverpool-vinster: 78 (46 hemma, 32 borta)
Kryss: 66 (32 + 34)
Everton-vinster: 52 (31 hemma, 21 borta)

Uppdaterad 19 februari 2021.

Källor: Wikipedia, Soccerway


Bakgrund och historia

Mot slutet av 1800-talet spelade Everton sina matcher på Anfield, men efter en intern konflikt mellan några av styrelseledamöterna och ägaren av Anfield, valde Everton att lämna Anfield. Helt plötsligt stod Anfield-ägaren utan hyresgäster. Han hade en arena, men inget lag. Han beslutade sig därför att grunda en klubb som skulle använda Anfield som sin hemmaborg och döpte laget till Liverpool FC.

Merseyside-derbyt har spelats sedan säsongen 1962/1963, och är det derby i toppskiktet som spelats längst i England. Avståndet mellan Goodison Park och Anfield Road är mindre än 1 km, så det går att se arenorna på varsin sida av Stanley Park.

Matchen var tidigare sett på som ett vänskapligt derby. Det var varken någon politisk, social eller religiös aspekt som kunde bidra till konflikt, utan det är vanligt med familjer med både Everton- och Liverpoolsympatier. Så det är inte en ovanlig syn att se supportrar från bägge lag sitta bredvid varandra. En annan benämning för matchen är för övrigt The Friendly Derby.

Men på senare tid har rivaliteten tagit en vändning från hur det var förr, och det är inte ovanligt att man får se en och annan ful tackling och kort här och där av blandad kulör. Sedan Premier League startade så är det ingen annan match som har lika många röda kort.



© TVmatchen.nu – Fotboll på TV



Se ocksåVärldens dyraste målvakter

Se ocksåVärldens dyraste försvarare

Se ocksåVärldens dyraste fotbollsspelare

Se ocksåVärldens bäst betalda tränare