Liverpool - Everton | The Merseyside derby Liverpool's Michael Owen, Everton's Alan Stubbs och David Weir i en match den 22 December 2002 på Merseyside. (Photo by PAUL BARKER / AFP)

Liverpool – Everton | Merseyside-derby

På lördag är det dags igen för ett klassiskt derby, Merseyside-derbyt.

Det är kanske det hetaste Merseyside-derbyt på länge då vi faktiskt har Everton i serieledning efter en fantastiskt fin inledning av säsongen med fyra segrar på fyra matcher för det Ancelotti-ledda Toffees.

Liverpool hade tre raka vinster innan man åkte på ett riktigt bakslag mot Villa med 7-2. Vi har sett ett svajigt Liverpool under säsongsinledningen, och man har inte lyckats stänga ner matcher likt förra säsongen.

Vi kommer från ett landslagsuppehåll som nog var välkommet för Liverpool som nog helst vill glömma senaste omgången. Men för Everton hade man nog gärna fortsatt med sitt momentum.

När lagen möttes i somras den 21 juni blev det 0-0 på Goodison Park.


Se hela tablån för Premier League.

Se också: Lista: Derbyn och rivaliteter i Serie A

Se också: Old Firm: Celtic – Glasgow | Bakgrund och betydelse


Liverpool – Everton – statistik

Spelade matcher: 195

Liverpool-vinster: 78 (46 hemma, 32 borta)
Kryss: 65 (32 + 33)
Everton-vinster: 52 (31 hemma, 21 borta)

Uppdaterad 12 oktober 2020.

Källor: Wikipedia, Soccerway


Bakgrund och historia

Mot slutet av 1800-talet spelade Everton sina matcher på Anfield, men efter en intern konflikt mellan några av styrelseledamöterna och ägaren av Anfield, valde Everton att lämna Anfield. Helt plötsligt stod Anfield-ägaren utan hyresgäster. Han hade en arena, men inget lag. Han beslutade sig därför att grunda en klubb som skulle använda Anfield som sin hemmaborg. Laget hette Liverpool FC.

Merseyside-derbyt har spelats sedan säsongen 1962/1963, och är det derby i toppskiktet som spelats längst i England. Avståndet mellan Goodison Park och Anfield Road är mindre än 1 km, så det går att se arenorna på varsin sida av Stanley Park.

Matchen var tidigare sett på som ett vänskapligt derby. Det var varken någon politisk, social eller religiös aspekt som kunde bidra till konflikt, utan det är vanligt med familjer med både Everton- och Liverpoolsympatier. Så det är inte en ovanlig syn att se supportrar från bägge lag sitta bredvid varandra. En annan benämning för matchen är för övrigt The Friendly Derby.

Men på senare tid har rivaliteten tagit en vändning från hur det var förr, och det är inte ovanligt att man får se en och annan ful tackling och kort här och där av blandad kulör. Sedan Premier League startade så är det ingen annan match som har lika många röda kort.© TVmatchen.nu – Fotboll på TV


Liverpool - Everton | The Merseyside derby
Liverpool’s Michael Owen, Everton’s Alan Stubbs och David Weir i en match den 22 December 2002 på Merseyside. (Photo by PAUL BARKER / AFP)

Se ocksåVärldens dyraste målvakter

Se ocksåVärldens dyraste försvarare

Se ocksåVärldens dyraste fotbollsspelare

Se ocksåVärldens bäst betalda tränare