Liverpool - Everton | The Merseyside derby Liverpool's Michael Owen, Everton's Alan Stubbs och David Weir i en match den 22 December 2002 i Merseyside. (Photo by PAUL BARKER / AFP)

Liverpool – Everton | Merseyside-derby

Ett klassiskt derby, Merseyside-derbyt, spelas mellan de två lagen från Liverpool – Everton FC och Liverpool FC.

En annan benämning för matchen är The Friendly Derby.

Se hela tablån för Premier League.


Se också: Lista: Derbyn och rivaliteter i Serie A

Se också: Old Firm: Celtic – Glasgow | Bakgrund och betydelse


Bakgrund och historia

Mot slutet av 1800-talet spelade Everton sina matcher på Anfield, men efter en intern konflikt mellan några av styrelseledamöterna och ägaren av Anfield, valde Everton att lämna Anfield. Helt plötsligt stod Anfield-ägaren utan hyresgäster. Han hade en arena, men inget lag. Han beslutade sig därför att grunda en klubb som skulle använda Anfield som sin hemmaborg. Laget hette Liverpool FC.

Merseyside-derbyt har spelats sedan säsongen 1962/1963, och är det derby i toppskiktet som spelats längst i England. Avståndet mellan Goodison Park och Anfield Road är mindre än 1 km, så det går att se arenorna på varsin sida av Stanley Park.

Matchen var tidigare sett på som ett vänskapligt derby. Det var varken någon politisk, social eller religiös aspekt som kunde bidra till konflikt, utan det är vanligt med familjer med både Everton- och Liverpoolsympatier. Så det är inte en ovanlig syn att se supportrar från bägge lag sitta bredvid varandra.

Men på senare tid har rivaliteten tagit en vändning från hur det var förr, och det är inte ovanligt att man får se en och annan ful tackling och kort här och där av blandad kulör. Sedan Premier League startade så är det ingen annan match som har lika många röda kort.


Liverpool – Everton – statistik

Spelade matcher: 194

Liverpool-vinster: 78 (46 hemma, 32 borta)
Kryss: 64 (32 + 32)
Everton-vinster: 52 (31 hemma, 21 borta)

Uppdaterad 10 juni 2020.

Källor: Wikipedia, Soccerway


© TVmatchen.nu – Fotboll på TV


Liverpool - Everton | The Merseyside derby
Liverpool’s Michael Owen, Everton’s Alan Stubbs och David Weir i en match den 22 December 2002 på Merseyside. (Photo by PAUL BARKER / AFP)

Se ocksåVärldens dyraste målvakter

Se ocksåVärldens dyraste försvarare

Se ocksåVärldens dyraste fotbollsspelare

Se ocksåVärldens bäst betalda tränare