australian open 2021 Australian Open. (Photo by PAUL CROCK / AFP)

Inför Australian Open 2021

När Australian Open 2021 startar den 8 februari 2021 kommer tennisvärldens ögon att riktas mot Rod Laver Arena i Melbourne. Du ser Australian Open på Eurosport / Discovery+.

Namnen på de två finalisterna, som kommer att kämpa om titeln under den 109:e upplagan av Australian Open 2021 den 21 februari, lär också att ge en indikation på hur säsongen fortsätter. Kommer ATP-turnén att fortsätta att domineras av Djokovic och Nadal? Eller är 2021 året då nästa generation tennisstjärnor som Thiem och Zverev blir herrar på tennistäppan?

Totalt kommer cirka 45,5 miljoner euro i prispengar att delas ut vid Australian Open 2021 (cirka 1,75 miljoner euro vardera för individens vinnare). Förutom dam- och herrsingel hålls även dubbel- och blandtävlingar.


Vad är en äkta Grand Slam?

Världsrankingen i tennis – herrar och damer


Oroliga tider i tennis

Tennisen upplever inte nödvändigtvis sin mest lugna fas idag. Debatter om turneringar, karantänregler och spelares rättigheter sätter rubrikerna. Ett enda, korrekt sätt att organisera ATP Tour har fortfarande inte hittats. Grand Slams hölls under särskilda skyddsåtgärder förra året, bortsett från Wimbledon som ställdes in helt.

Australian Open 2021 var också tveksamt under en lång tid. Men nu börjar det närma sig – tre veckor efter det ursprungliga datumet.

Australian Open 2021 överskuggas av pandemin

De deltagande spelarna flögs in på charterflyg och måste genomgå en 14-dagars karantän på utvalda hotell innan turneringen startar. Den ursprungliga planen var att alla spelare kunde träna i flera timmar om dagen. På grund av några positiva Covid-fall är dock nu cirka 100 spelare i sträng karantän. En obekväm situation för många yrkesverksamma som knappast eller inte alls kan träna och helt enkelt sitter fast i sitt boende.

Paradoxalt nog kommer Australien från en tuff lockdown, varför klagomål från spelare om coronaregler inte tas emot väl av lokalbefolkningen, som fruktar att turneringen kommer att öka antalet fall igen.
Australian Tennis Association beräknar en kostad upp till 25 miljoner euro för den komplicerade organisationen, säkerhetspersonalen och cirka 10 000 beräknade coronatester. Arrangören planerar att ta emot åskådare i begränsat antal och under särskilda skyddsåtgärder.

Favoriter på herrsidan

Herrfältet står inför en av de mest spännande säsongerna de senaste åren. Toppen av tenniseliten verkar ha flyttat närmare varandra efter Dominic Thiems seger i ​​US Open och Daniil Medvedevs seger i ATP Nitto-finalen.

Frågan som måste ställas är om någon kan rubba Novak Djokovic, de senaste årens dominant. Serben har vunnit sju av de sista tio upplagorna i Melbourne, senast två i rad. Roger Federer, som vann 2017 och 2018, kämpar fortfarande med sin skada och kommer inte att vara i årets första Grand Slam-tävling.

Andrahands favorit efter Djokovic är Dominic Thiem. Österrikaren vann sin första Grand Slam förra året och har utstrålat enormt självförtroende på planen sedan dess. I semifinalen i ATP Nitto-finalen slog han Djokovic i semifinalen i tre set.

Bakom dem står Alexander Zverev, Rafael Nadal (5 finaler vid Australian Open, 1 seger) och Daniil Medvedev (1 Grand Slam-final), tre andra spelare som alla har chansen att vinna.

Favoriter på damsidan

Förra årets vinnare Sofia Kenin, Naomi Osaka från Japan samt den lokala hjälten och världens främsta Ashleigh Barty är bland favoriterna bland kvinnorna. Serena Williams hade ett dåligt och skadedrabbat 2020 och ska vara frisk och hel till AO, men det återstår vilken form hon kommer i.

Tider och datum Australian Open 2021

På grund av tidsskillnaden på 10 timmar kan de flesta matcher från Sverige följas på natten och på morgonen. Varje dag den första veckan är det en natt- och en dagsession. Rättigheterna till Australian Open har Discovery och du ser Australian Open på Eurosport / Discovery+.

© TVmatchen.nu – Tennis på TV


Vad är en äkta Grand Slam?

Världsrankingen i tennis – herrar och damer