Lusail Stadium Qatar Lusail Stadium | Foto: Visit Qatar | Unsplash

ALLA ARENOR TILL VM I QATAR 2022

Mellan den 21 november och den 18 december kommer Fotbolls-VM att spelas i Qatar.
I den här artikeln går vi igenom de åtta olika arenorna där samtliga VM-matcher kommer att spelas i mellanösterns första världsmästerskap. Ta del av all fakta om arenorna och se vilken du tycker om mest, få även reda på vilken arena som VM-finalen kommer att spelas på.

Kostnader för VM-arenorna i Qatar

Korruption och brott mot mänskliga rättigheter står vanligtvis i centrum när det kommer till rapporteringen rörande planeringen, byggandet och färdigställandet av fotbollsarenorna till Qatar-VM 2022.

Byggandet av arenorna till VM 2022 i Qatar har verkligen varit en stor fråga då det mesta har behövts byggas från grunden på ganska kort tid. Utöver tidsfrågan finns det även en fråga kring vad som kommer att hända med dessa arenor efter det att VM är färdigspelat.
Enligt rapporter ska det ha investerats upp emot sjutton miljarder QAR (cirka fyrtiosju miljarder SEK) för att bygga dessa åtta olika arenor.

Är VM-arenorna i Qatar luftkonditionerade?

Det är sagt att sju av de åtta VM-arenorna kommer att kylas med hjälp av fossila bränslen, något som står i kontrast till Qatar och Fifas uttalande om att VM i Qatar 2022 ska bli det första klimatneutrala världsmästerskapet i fotboll någonsin.
Minskade utsläpp, energieffektiva arenor och korta transportsträckor sägs kompensera för den energiintensiva kylningen av arenorna.

För att uppnå klimatneutralitet behöver ekosystemet absorbera samma mängd växthusgaser som blir utsläppta.

Arenorna i Fotbolls-VM 2022

Lusail Iconic Stadium

Finalen i VM 2022 kommer att spelas på Lusail Iconic Stadium den 18 december. Finalarenan har en kapacitet på 80 000 åskådare vilket gör den till den överlägset största arenan i fotbolls-VM 2022.

Arenan färdigställdes under 2021 och ligger i den planerade kuststaden Lusail City som ligger 15 kilometer norr om Doha.

g
Foto: Gabriel Bouys | AFP

Namn: Lusail Iconic Stadium
Plats:
Lusail City
Kapacitet:
80 000
Byggnadsår:
2021
VM-matcher:
Final, en semifinal, en kvartsfinal, en åttondelsfinal och sex gruppspelsmatcher.


Al Bayt Stadium

Al Bayt Stadium står som värd för Qatars första VM-match i historien när Qatar möter Ecuador på öppningsdagen den 21 november.
Trots att det här inte är den första matchen av turneringen så är det här som öppningsceremonin för turneringen kommer att hållas innan matchen mellan Qatar och Ecuador sparkar igång 17:00.

Arenan för den officiella öppningsmatchen ligger cirka 60 kilometer norr om Doha. Arenans namn och utformning är inspirerade av arabiska beduinernas tält som man kan hitta på Sinaihalvön och i Saharaöknen.

qe
Foto: Gabriel Bouys | AFP

Namn: Al Bayt Stadium
Plats:
Al-Chaur
Kapacitet:
60 000
Byggnadsår:
2021
VM-matcher:
Öppningsmatch, en semifinal, en kvartsfinal, en åttondelsfinal och fem gruppspelsmatcher.


Al Thumama Stadium

Turneringens allra första match som spelas är den mellan Senegal och Nederländerna som startar 11:00 den 21 november. Arenan ”Al Thumama Stadion” ligger enbart 12 kilometer från Dohas centrum. Arenan är inspirerad av ”gahfiya” som är den traditionella huvudbonaden för arabiska män.

Al Thumama Stadium rymmer upp till 40 000 åskådare under VM-turneringen, ett antal som sägs ska halveras till 20 000 efter VM-turneringen då hälften av arenans stolar ska doneras till andra länder.

bj
Foto: Gabriel Bouys | AFP

Namn: Al Thumama Stadium
Plats:
Al Thumama
Kapacitet:
40 000
Byggnadsår:
2021
VM-matcher:
en kvartsfinal, en åttondelsfinal och sex gruppspelsmatcher.


Khalifa International Stadium

Khalifa International Stadium är den enda arenan i Qatar-VM som inte har byggts från grunden till VM 2022. Arenan har funnits sedan 1976 och har genomgått ett flertal renoveringar sedan dess, givetvis så har arenan totalrenoverats inför VM 2022.
Khalifa International Stadium ligger i Aspire Park som vi finner i västra delen av Doha.

Arenan har sedan tidigare stått värd för FIFA Club World Cup 2019, Emir Cup, Asiatiska Mästerskapen, Gulfcupen och AFC Asiatiska Cupen.

ab
Foto: Gabriel Bouys | AFP

Namn: Khalifa International Stadium
Plats:
Doha
Kapacitet:
45 000
Byggnadsår:
1976
VM-matcher:
Bronsmatch, en åttondelsfinal och sex gruppspelsmatcher.


Education City Stadium

Som namnet antyder så ligger arenan Education City i ett område där vi även finner moderna och internationellt ledande universitet. Arenans fasad består av rombformade motiv som bildar trianglar runt om arenan, fasaden ska reflektera solens ljus under dagen samt så ska den under kvällarna lysas upp av en ljusshow. Designen är inspirerad av islamisk arkitektur.

Även på den här arenan ska hälften av sätena tas bort efter turneringen för att doneras till byggandet av arenor i utvecklingsländer.

bau
Foto: Gabriel Bouys | AFP

Namn: Education City Stadium
Plats:
Al Rayyan
Kapacitet:
40 000
Byggnadsår:
2020
VM-matcher:
En kvartsfinal, en åttondelsfinal och sex gruppspelsmatcher.


Ahmad bin Ali Stadium

På den andra idrottsplatsen av Dohas Al Rayyan-distrikt precis intill av Mall of Qatar finner vi Ahmad bin Ali Stadium. Arenan har en böljande fasad dekorerad med symboler från den qatariska kulturen. På kvällen och under natten kommer natten lysa i olika färger.

Arenan har redan sett sina första matcher spelas då Australien och Peru spelade sina playoff-matcher här tidigare i juni 2022.
Även på Ahmad bin Ali Stadium kommer hälften av arenans stolar att monteras ner för att doneras till arenabyggen i andra länder.

Namn: Ahmad bin Ali Stadium
Plats:
Al Rayyan
Kapacitet:
40 000
Byggnadsår:
2020
VM-matcher:
En åttondelsfinal och sex gruppspelsmatcher.


Al-Janoub Stadium

Arenan invigdes i 2019 och stod då som värd till finalen i Emir Cupen. Likt många andra arenor i VM 2022 har arenan en kapacitet på 40 000 platser. Även Al-Janoub Stadium ska halveras i kapacitet efter mästerskapet.

Arenatakets form är inspirerat av de traditionella dhow-båtarna som seglar i gulfen nära Qatar. Dessa båtar har länge använts i staden Al Wakrah där arenan ligger för fiske och pärldykning.

zcx
Foto: Gabriel Bouys | AFP

Namn: Al-Janoub Stadium
Plats:
Al Wakrah
Kapacitet:
40 000
Byggnadsår:
2019
VM-matcher:
En åttondelsfinal och sex gruppspelsmatcher.


Stadium 974

Det här är kanske den mest spektakulära arenan i fotbolls-VM i Qatar 2022. Stadium 974 ligger precis vid vattnet i Dohas stadsdel Ras Abu Aboud med fantastisk utsikt över Dohas magnifika skyline.

Stadium 974 är världens första transportabla fotbollsarena. Arenan är uppbyggd av återanvända containrar och kan demonteras helt och hållet för att sedan transporteras till ett annat land för att sättas ihop igen som Lego.

Arenan består av sammanlagt 974 fraktcontainrar och andra återanvändningsbara material. Dessa containrar och material kommer att användas till andra byggprojekt i landet efter VM.
Varför det just är 974 containrar i arenabygget är på grund av att 974 är Qatars internationella riktnummer.

apfb
Foto: Karim Jaafar | AFP

Namn: Stadium 974 – Ras Abu Aboud Stadium
Plats:
Doha
Kapacitet:
40 000
Byggnadsår:
2021
VM-matcher:
En åttondelsfinal och sex gruppspelsmatcher.


Arenorna till VM i Qatar 2022

Där har du dem, de åtta arenorna där VM 2022 kommer att spelas. Bakgrunden till byggandet av dessa arenor är tvivelaktigt men det går fortfarande inte att förneka att några av dessa arenor är otroligt vackra och spektakulära. Vilken arena i fotbolls-VM 2022 tycker du om mest?