Barcelona-läktaren inför El Clasico i december 2019. (Foto: LLUIS GENE / AFP)

Inför El Clasico: Barcelona – Real Madrid

EL CLASICO. Real Madrid besöker ärkerivalerna Barcelona på Nou Camp i den första El Clasico säsongen 2021/2022 söndagen den 24 oktober 16:15. Detta är det första mötet mellan dessa rivaler i årets La Liga.

Real Madrid vs Barcelona
⏰ Söndag, 24 oktober | 16:15
📺 Du ser matchen på Cmore och Cmore Fotboll

FC Barcelona

Barcelona är inne i en förvandlingsfas denna säsong efter att ha få sett klubblegendaren Lionel Messi lämna som free agent till PSG i somras. Andra stjärnor och lovande spelare som Miralem Pjanic, Francisco Trincao och Antoine Griezmann har även lånats ut för att lämna utrymme i Barcelonas lönebudget.
Barcelona hade ett väldigt händelserikt sommarfönster då de gjorde några fina signeringar i form av Memphis Depay, Sergio Aguero och Eric García – samtliga av dessa var på free transfer då spelarna satt på utlöpande kontrakt.

Barcelonas tränare, Ronald Koeman har nu en massiv uppgift framför sig i vad som ser ut att kunna bli en händelserik säsong för katalanerna. Samtidigt som att klubben jobbar med att stabilisera sin ekonomi så ska Koeman skapa ett vinnande lag utan talismanen Messi som varit deras målkung, assistkung och ledare de senaste säsongerna.

Utan Messi så är FC Barcelona onekligen decimerat, men det är dock inga dussinlirare Koeman har till sitt förfogande i årets trupp. Vi kan räkna med att få se de egna lovande produkterna från La Masia få mer speltid än tidigare år, framförallt spelare som Pedri, Ansu Fati och Eric García som nu är tillbaka hemma i Katalonien.


Real Madrid 

Även Real Madrid kliver in i säsongen 21/22 med några orosmoln över sig. I slutet av föregående säsong fick vi se ikonen Zinedine Zidane tacka för sig efter sammanlagt fyra år på tränarbänken (2016-2018 & 2019-2021). Vi fick även se kuggarna Sergio Ramos och Raphael Varane som lett Real Madrids försvar i flera säsonger lämna klubben under sommaren.

Real Madrids nya tränare är ett bekant ansikte i Carlo Ancelotti. Ancelotti har tidigare varit tränare för Real Madrid mellan 2013 och 2015, sedan han lämnade Madrid har han haft tränaruppdrag i Bayern Munchen, Napoli och Everton. Det finns få så välrenommerade tränare som Ancelotti, så är det någon som vet hur man strukturerar upp ett vinnande lag så är det han!

Under sommarens transferfönster plockade Real Madrid in David Alaba som satt på ett utgående kontrakt i Bayern München samt Eduardo Camavinga, en högt omtalad mittfältstalang som hoppas kunna dominera mittfältet i år framöver med Federico Valverde.

Utöver nya spännande spelarköp så har Real Madrid en otrolig trupp, en trupp som dessutom kan bli bättre om tränaren Carlo Ancelotti får snurr på sina storstjärnor. Tidigare säsonger har vi sett genomgående bleka insatser av Gareth Bale, Eden Hazard, Luka Jovic, Marco Asensio och Isco – om vi får se dessa spelare nå upp till sin fulla potential samtidigt som Real Madrid lyckas bygga ett nytt, gediget försvar så finns det få klubbar som kan stoppa dem.

El Clasico sedan tidernas begynnelse

Fram till sommaren 2021 har lagen möts hela 245 gånger, statistiken är otroligt jämn med 98 segrar för Real Madrid och 96 vinster för FC Barcelona, resterande 51 matcher har slutat oavgjort.

Flest mål gjorda i El Clasico genom tiderna

  • Lionel Messi (FCB), 26
  • Alfredo Di Stefano (RMA), 18
  • Cristiano Ronaldo (RMA), 18
  • Raúl (RMA), 15
  • César (FCB), 14

Ikoner som spelat i El Clasico

Genom historien är det många ikoner som tagit del av denna heta drabbning i vad som är ett av världens största klubbmöten. Nedanför listar vi några av våra favoriter från båda lagen. (Kommentera gärna med din favorit i kommentarsfältet nedanför!)

FC Barcelona: Johan Cruyff, Diego Maradona, Rivaldo, Ronald Koeman, Ronaldinho, Xavi, Andrés Iniesta, Carles Puyol, Lionel Messi, Thierry Henry, Zlatan Ibrahimovic, Neymar.

Real Madrid: Santiago Bernabeu, Alfredo Di Stefano, Ferenc Puskas, Amancio Amaro, Hugo Sanchez, Fernando Hierro, Fernando Redondo, Iker Casillas, Zinedine Zidane, Roberto Carlos, Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos.

I och med att Real Madrid och FC Barcelona är några av de mest välmeriterade klubbarna i världen så är det givet att de drar i samma typ av spelare på transfermarknaden sett till kvalité och stjärnstatus. Nedanför finner du några av de mest noterbara spelare som representerat båda dessa spanska giganter.

  • Ronaldo Nazario
  • Luis Figo
  • Gheorghe Hagi
  • Michael Laudrup
  • Luis Enrique

El Clasico 2021/2022

I årets El Clasico får vi se en ny generation ta över, bataljerna mellan Messi och Ronaldo, Pique och Ramos är förbi och nu hoppas vi på att få se fanorna bäras vidare på samma storslagna sätt som vi sett från tidigare generationer.