Allsvenskan: Inför omgång 2 Foto: Arieftriardi | Unsplash

Allsvenskan: Inför omgång 2

Premiären av Allsvenskan 2022 bjöd på både väntade segrar och skrällar. Det som dock dragit mest rubriker var den förre AIK-målvakten Oscar Linnérs missnöje med att inte få bli med i startelvan i GIF Sundsvalls match mot Sirius. På onsdagen gick Sundsvall och Linnér skilda vägar.

Nyligen blev det också klart att Jordan Larsson ansluter till AIK från Spartak Moskva på korttidslån. Enligt AIK:s hemsida ansluter han omgående, vilket kan innebära att han kommer till spel redan i helgen mot Norrköping, dock inget bekräftat i skrivande stund.

Om vi fokuserar på resultaten var det framför allt Elfsborgs hemmaförlust mot Mjällby med 0-2, samt AIK:s tunga förlust mot Häcken i en match som slutade 4-2. Även Pekings förlust mot Varberg (0-1) sticker ut.

Inte ett enda kryss blev det i premiären, vilket innebär att hälften av lagen har 3 pinnar och andra halvan 0.

Veckans omgång i Allsvenskan

Omgång 2 | 9 april – 11 april

Lördag 9 april:

Sundsvall – Hammarby 15:00
Degerfors – Häcken 17:30

Söndag 10 april

Helsingborg – Göteborg 15:00
Varberg – Kalmar 15:00
AIK – Norrköping 17:30
Mjällby – Djurgården 17:30

Måndag 11 april

Värnamo – Sirius 19:00
Malmö – Elfsborg 19:10

Omgångens utvalda matcher

Sundsvall – Hammarby | Lördag 15:00

Omgång 2 börjar med att Bajen åker upp till Sundsvall. Våren må ha kommit till övriga landet men i Medelpad dansar temperaturen runt nollan. Sundsvall åkte på en tung förlust mot Sirius i premiären efter att gjort 1-0, och därefter tappat till 1-2 när Sirius tog ledningen i den 85:e minuten.  Rubrikerna i veckan har mest kretsat kring Oscar Linnérs vara eller icke-vara i klubben efter sina utspel i media då han blev bänkad i premiären. På onsdagen gick klubben och målvakten skilda vägar.

Bajen tog en komfortabel seger mot Helsingborg med 2-1, där stockholmarna kunde styra spelet större delen av matchen. Om resultatet låter som en tajt match så ska man veta att reduceringsmålet kom i den 97:e minuten. Nye tränaren Marti Cuefentes fick vinna inför 30 000 som hade kommit till Tele2 efter den traditionsenliga marschen genom Södermalm.

Bortaseger att vänta.


Helsingborg – IFK Göteborg | Söndag 15:00

På söndagen tar nykomlingarna Helsingborg emot IFK Göteborg. Helsingborg förlorade premiären borta mot Hammarby med 2-1, i en match där Bajen kontrollerade det mesta av spelet. Nu är det hemmapremiär på Olympia och det är över 8 000 biljetter sålda i skrivande stund.

Blåvitt kommer från en hemmaseger där Simon Thern sänkte sin gamla klubb Värnamo (och pappa Jonas) med kanske premiärens snyggaste mål efter en vass framspelning av Marcus Berg. Segern får anses vara välförtjänt, även om Blåvitt dräller med bollen emellanåt.

Kryss?


AIK – IFK Norrköping | Söndag 17:30

AIK låg under med så mycket som 4-1 mot Häcken i en match som slutade 4-2 (efter hattrick av Häckens Alex Jeremejeff). Kanske inte vad Gnaget hade förväntat sig. Nu har de dock fått förstärkning i form av Jordan Larsson som är en riktig profilvärvning, vilket kanske behövdes då den uteblivna Guidetti-värvningen lämnade ett visst tomrum. Det är dock oklart om han kommer till spel här.

Peking torskade sin premiär mot Varberg (0-1). Resultatet till trots så var det Norrköping som ägde stora delar av matchen, och det fanns lägen åt båda hållen, men sätter man inte chanserna, ja, då blir det svårt. Bollinnehavet låg för övrigt på 65%-35% med 500 genomförda passningar, jämfört med Varbergs 232.

1-0?


Malmö – Elfsborg | Måndag 19:10

Det blev tre poäng och seger med 1-0, även om det satt långt inne för MFF. Ingen höjdarmatch för topplaget som kändes hafsigt medan Kalmar såg lite mer väloljat ut. Mål vinner matcher och så är det med det. Malmös förlustfria premiärsvit sen 2005 är intakt.

Elfsborgs hemmapremiär blev ingen lyckad historia. Nollat av Mjällby och dåligt tryck på arenan. Endast 4 380 kom till arenan, vilket var lägsta publiksiffran i premiären. Elfsborg slutade som fyra i förra årets allsvenska, och tongångarna var positiva då laget gjort en bra försäsong, så det här var en kalldusch. Hittar de tillbaka mot ett segstartat Malmö på måndag?

1-1?


Tabellen