Sveriges medaljchanser i OS Foto: Vidar Nordli-Mathisen | Unsplash

Sveriges medaljchanser i OS

Sveriges trupp som skickas till OS i Peking är kanske den starkaste trupp man någonsin skickat till ett vinter-OS så det finns massvis av medaljchanser. Sammanlagt finns det 327 medaljer att slåss om i Peking, 109 brons, silver och guldmedaljer.

De olympiska vinterspelen smygstartar den 2 februari och kommer underhålla oss hela vägen fram till 20 februari, i den här artikeln går vi ger de svenska olympier som vi anser är våra största guldhopp i OS i Peking 2022.

Fler medaljer än någonsin

Den svenska olympiska kommittén (SOK) har satt som mål inför årets OS att kamma hem fler medaljer än någonsin.
Sveriges tidigare medaljrekord i ett vinterspel är 15 vunna medaljer som man tog i Sotji 2014, Sverige hade dock bättre resultat i OS i Pyeongchang 2018 och i Turin 2006 då man kammade hem sju OS-guld (14 medaljer totalt) i bägge vinterspel till skillnad från Sotji där man enbart tog två guld.

I Pyeongchang 2018 kom Sverige på en sjätteplats i nationskampen, det fina slutresultatet var mycket tack vare de svenska damerna som var bäst av alla nationer i OS, ingen annan nation tog fler medaljer på damsidan.
Bland de svenska damerna som tog medalj i vinterspelen 2018 finner vi Charlotte Kalla, Hanna Öberg, Stina Nilsson och Frida Hansdotter, de två förstnämnda är en del av årets OS-trupp.

Dem svenska guldhoppen

Sveriges OS-trupp är bredare och mer spetsad än någonsin så chanserna till guldregn är stora. Nedanför har vi listat Sveriges största guldhopp samt vilka datum och tid finalrundorna i deras respektive grenar går av stapeln i Peking 2022 .

Nils Van Der Poel – Skridsko
Van Der Poel är nybliven världsmästare på distanserna 5000 meter och 10 000 meter, han innehar dessutom världsrekordet på 10 000 meter. Nils är inte bara Sveriges största guldhopp utan kanske till och med hela OS största guldfavorit.

Van Der Poel tävlar i 5000 meter den 6 februari 09:30 och i 10 000 meter den 11 februari 09:00.

Lag Edin och Lag Hasselborg – Curling

Lag Edin föll i finalen i Pyeongchang 2018 och fin nöja sig med ett silver, utöver ett silver i OS så har dem tillsammans vunnit det mesta i curlingvärlden några gånger om. Sammanlagt har Lag Edin vunnit 5 VM-guld och 7 EM-guld, det är bara ett OS-guld som saknas i medaljsamlingen.

Lag Hasselborg var bäst när det gällde 2018 och slog Sydkorea i finalen och plockade hem guldet. Utöver OS-guld så har damlaget vunnit två EM-guld och två VM-silver. Lag Hasselborg bör gå långt i turneringen, frågan är om de kan återupprepa bedriften från 2018?

Utöver herrarnas och damernas curling finns det även en mixad turnering där Sverige kan gå långt.

Den mixade finalen spelas den 8 februari 13:05, herrfinalen spelas lördag den 19 februari 07:05 och damfinalen spelas natten därpå den 20 februari 02:05.

Sandra Näslund – Skicross

Näslund som kom fyra i Pyeongchang 2018 är storfavorit att kamma hem OS-guld i Peking, svenskan har vunnit nio av tio världscuptävlingar den här säsongen.

Damernas skicross final körs den 17 februari 07:00.

Maja Dahlqvist – Längdskidor

Dahlqvist är en av världens främsta längdskidåkare och har den senaste tiden prenumererat på pallplatser i världscupen, under den gångna säsongen har hon fyra världscupsegrar på fyra försök. Om allt går som det ska får hon kröna säsongen med ett OS-guld i Peking.

Längdskidor, sprint körs tisdagen den 8 februari 11:30.

Damstafett, Skidskytte

Det svenska stafettlaget har plockat hem ett brons och ett guld på två tävlingar i årets världscup. Utöver fina resultat i den under den gångna säsongen vann damernas stafettlag silver i OS 2018 samt silver i VM 2019. Den absolut största favoriten till guldet är Norge men Sverige bör bjuda upp till en bra kamp.

Damernas stafett startar den 12 februari klockan 08:30.

Bubblare som är värda att hålla ett extra öga på:

Sara Hector – Storslalom

Sebastian Samuelsson – Skidskytte

Damstafettlaget – Längdskidor

Frida Karlsson – Längdskidor

Tre Kronor – Ishockey

Se alla sändningar från vinter-OS på TV genom att klicka här!