19

Superettan på TV och Stream

Superettan 2019 på stream och TV hos TVmatchen. Här hittar du spelprogram, Livescore och TV-tider till alla matcher i Superettan 2019.

16 lag gör upp om de två högsta placeringarna som leder till direktplats i Allsvenskan. Västerås och Mjällby tog sig upp till Superettan 2019 tillsammans med Syrianska som nådde serien via kval. Från allsvenskan trillade Brommapojkarna, Dalkurd och Trelleborg ur och spelar därmed i Superettan kommande säsong.

Favoriter att vinna Superettan 2019 inför säsongen var Halmstads BK följt av Jönköping Södra och Östers IF, det var i alla fall vad media tippade på upptaktsträffen. Även Örgryte och Brommapojkarna förväntas kunna vara med och slåss om en placering där uppe.

Regerande mästare är Helsingborgs IF som tog direktplatsen upp till Allsvenskan tillsammans med Falkenberg som kom tvåa i serien. Via kval nådde AFC Eskilstuna också Allsvenskan efter att ha vunnit över Brommapojkarna i kvalet tack vare bortamålsregeln.

Nedan kan du se alla sändningar från Superettan under hela säsongen.

Det finns inga aktuella sändningar i detta urval. Se andra sändningar under Fotboll.

Inga sändningar finns för aktuellt urval

Om superettan

Sedan 2000 har Superettan spelats årligen där 16 lag gör upp om två platser som leder direkt till Allsvenskan. Trean i serien får kvala mot laget tredje från slutet i Allsvenskan om en plats i högsta serien. Lag 13 och 14 i tabellen får kvala för att hålla sig kvar medan lag 15 och 16 åker direkt ner till division 1. Om du alltid vill vara säker på att inte misas någon match från Superettan rekommenderas det varmt att använda TVmatchen.nu - antingen via din webbläsare eller genom vår app som du kan ladda hem. Då får du en fullständig överblick av tablån för alla tv-sända matcher i såväl mobilen som datorn.

Superettan har inte samma status som Allsvenskan men är ändå en serie som berör. Här finns klassiska lag med många års erfarenhet av allsvenskt spel som till exempel TFF, GAIS och Örgryte, och faktum är att alla i lag Allsvenskan förutom IFK Göteborg och Elfsborg någon gång har spelat i serien.

2019 firar Superettan sin 20:e säsong och det har varit en minst sagt speciell resa sedan debutsäsongen 2000. Då gick Malmö FF och Djurgården upp till Allsvenskan och inom fyra år hade både lagen vunnit SM-guld. Det är däremot aldrig något lag som tagit klivit direkt från Superettan till att vinna SM-guldet men hela sju klubbar har gjort den omvända resan där de åkt hiss raka vägen från Allsvenskan till Division 1 - via ett tungt år Superettan. Det handlar om Assyriska, GAIS, Enköping, Öster, TFF, Brommapojkarna och Mjällby. Om TFF åker ur 2019 blir skåningarna den enda klubben att lyckas med den mindre smickrande bedriften två gånger.

Kalmar är den förening i ligans historia som tagit flest poäng under en säsong med hela 69 stycken vilket skedde 2001. Tillammans med min småländska kusin Öster är föreningen också den enda som vunnit serien två gånger.

I årets upplaga finns fyra föreningar kvar som fanns med under debutåret 2000. Det rör sig om Öster, Mjällby, Brage och Västerås. Det mest publikglada laget i seriens historia är utan tvekan Hammarby. Tar vi oss en titt bland publikrekorden i Superettan är Hammarby med i tio fall av topp elva. Bara AIK-Gais 2005 tar sig in på listans sjundeplats. Publikrekordet ligger på 31,074 vilket var antalet åskådare som såg Hammarby IF - Ljungskile SK den 24 augusti 2014.

Det var också i Superettan som en viss Zlatan Ibrahimovic slog igenom ordentligt. Han hjälpte MFF upp år 2000 med sina 12 mål men han blev inte bäste målskytt den säsongen. Istället var det Marcus Ringberg i Mjällby AIF som gjorde flest mål med 18 fullträffar. Målrekordet delar Göran Marklund och Stefan Bärlin som stod för 23 mål var säsongerna 2003 och 2004. Minst antal mål för en skytteligasegrare skedde år 2016 när Shkodran Maholli i Åtvidaberg "bara" gjorde 15 mål. Två utländska spelare har vunnit skytteligan; Bruno Santos 2005 samt Gardar Gunnlaugsson 2007. Spelarna hade gemensamt att de båda representerade IFK Norrköping vid tillfällena.

Vinnare skytteligan senaste fem åren:

  • 2014: Kennedy Bakircioglu - Hammarby IF | 17 mål
  • 2015: Fredrik Olsson - Jönköpings Södra | 17 mål
  • 2016: Shkodran Maholli - Åtvidabergs FF | 16 mål
  • 2017: Richard Yarsuvat - Dalkurd FF | 17 mål
  • 2018: Andri Rúnar Bjarnason - Helsingborgs IF | 16 mål

Vill du titta på matcherna i Superettan bör du skaffa dig CMore-paketet eller Cmore Play. Det är nämligen koncernen som har rättigheterna till samtliga matcher av Superettan 2019. De allra flesta matcherna visas i Sportkanalen som finns med bland de flesta tv-paketen idag, men när avsparkstiderna krockar läggs vissa matcher i C More Live. Du missar aldrig en match av Superettan med TVmatchen!

  • Annons:
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons