TVmatchen.nu TVmatchen.nu
 • 21 lör
 • 22 idag
 • 23 mån
 • 24 tis
 • 25 ons
 • 26 tor
 • 27 fre
 • 28 lör
 • 29 sön
 • 30 mån
 • 31 tis
 • 1 ons
 • 2 tor
 • 3 fre

Bundesliga på TV och stream

Här hittar du alla TV-sändningar för Bundesliga säsongen 2021/22 som sänds på TV och streamingtjänster.
Vinnarna ifrån förra säsongen heter Bayern München, som även är det lag som vunnit mästartiteln flest gånger.

Ligan börjar vanligtvis i augusti och avslutas i maj, men under 2020 har det förskjutits något då ligan pausades i två månader.
Bland de närmsta utmanarna om titeln finns Borussia Dortmund, RB Leipzig och Borussia Mönchengladbach. Den tyska liga erbjuder en oslagbar atmosfär kring matcherna, en fartfylld fotboll och flera talangfulla spelare.
För dig som inte vill missa en match ifrån den tyska ligan är TVmatchen.nu det perfekta hjälpmedlet för att hitta rätt bland alla kanaler och sändningstider.
23 maj

Imorgon, måndag

20:30

Hamburger SV – Hertha Bsc Berlin

Bundesliga

Bundesliga

Den tyska ligan anses vara en av de bästa ligorna i världen och vi har sett många spektakulära stunder från Bundesliga på TV. Försvarande mästare är Bayern München, och de har vunnit ligan de senaste åren.

Bakgrund och historia Bundesliga

Den tyska ligan har en bakgrund som påverkats av politiska faktorer från senare hälften av 1900-talet.

Bundesliga startades 1962 av det tyska fotbollsförbundet, Deutsch FuBball Bund (DFB). Vid den tiden delades Tyskland mellan öst och väst, så endast lag från Västtyskland var i ligan, medan Östtyskland hade sitt eget ligasystem.

Det var en tysk turnering, men inte på proffsnivå. En professionell liga hade diskuterats eftersom bra spelare frestades att åka utomlands. Ursprungligen ansökte 46 klubbar om att vara en del av Bundesliga, men endast 16 lag kom med. Kriterierna för att välja just dessa klubbar var baserade på färdigheter, ekonomi och representation.

Efter sammanslagningen av Öst- och Västtyskland tillkom två nya lag i ligan, och det är samma system som i dagens Bundesliga med 18 lag, där flera lag har vunnit ligan. Däremot är det Bayern München som anses vara Tysklands mest framgångsrika klubb.

Format i Bundesliga

Bundesliga är indelat i tre ligor: 1. Bundesliga, 2. Bundesliga och 3. Bundesliga. Toppnivån är i första Bundesliga, så även om vi inte använder ordernumret är det vanligtvis toppdivisionen vi menar när vi i Sverige säger Bundesliga.

I 1. Bundesliga spelas en säsong över 34 omgångar, där alla lag i ligan möter varandra en gång hemma och en gång borta. Lag får tre poäng att vinna (tidigare två poäng), en poäng oavgjort och ingen poäng för förluster.

De två lagen som slutar sist i ligan flyttar rakt ner till ligan nedan, medan det tredje sista laget får spela kval för att försöka hänga kvar.

Laget som ligger högst upp i tabellen i toppdivisionen i ligan efter för säsongen vinner och kvalificerar sig till Champions League tillsammans med första och tredje plats. Om lag hamnar på samma poäng efter säsongens slut används följande kriterier för att bestämma vinnaren:

 • Målskillnad under säsongen
 • Totalt antal mål som gjorts under säsongen
 • Resultat efter matcher mellan samma lag
 • Mål görs i matcher mellan samma lag
 • Mål gjorde mål i matcherna mellan lika lag
 • Totalt antal mål som gjorts under säsongen
 • Om det fortfarande är det samma, kommer lagen att spela mot varandra på en neutral väg, men det har aldrig hänt tidigare.

Viktiga klubbar i Bundesliga

Bayern München har utan tvekan varit det mest dominerande laget i ligan med 28 ligatitlar. Framgången har också bevisat sig i Europa med fyra Champions League-titlar.

Även om ett lag dominerar finns det ingen brist på bra lag i Tyskland. Både Borussia Dortmund och Hamburger SV har båda lyft Champions League-trofén tidigare. Werder Bremen, Borussia Mönchengladbach, FC Köln, VfL Wolfsburg och VfB Stuttgart har också vunnit ligan tidigare. Andra lag att notera inkluderar FC Schalke, Bayer Leverkusen, Eintracht Frankfurt och Redbull Leipzig.

Heder och ära, poster och statistik i Bundesliga
Bayern München har vunnit ligan halva gånger den har funnits, inklusive de senaste åtta åren i rad. Vissa kan säga att detta gör ligan förutsägbar, men de som följer Bundesliga verkar inte besväras av tanken. Bundesliga är den mest populära ligan i världen om du tittar på åskådarantalet från stadion, mycket på grund av den höga nivån.

Bundesliga på TV visas i över 200 länder och betraktas av FIFA som den fjärde bästa ligan i Europa baserat på resultat i europeiska tävlingar.

Nyckelspelare och skyttekungar

Det har varit många bra spelare i Bundesliga, men en av de vi måste lyfta fram är Karl-Heinz Körbel som har rekordet för de flesta matcher med 602, och alla var med Eintracht Frankfurt. Den spelare som har gjort mest i historien är Gerd Müller, som fick 365 uppträdanden online under sin karriär. Det mesta gjorde han för Bayern München.

Dagens mest aktiva stora målskytt är Robert Lewandowski, som hittills har gjort 202 gånger. Han rankas femte över de flesta mål i ligahistorien, och han är fortfarande i kampen.

Svenskar i Bundesliga

Ludwig Augustinsson - Werder Bremen

Oscar Wendt - Borussia Mönchengladbach

Robin Quaison - Mainz

Sebastian Andersson - Köln

Emil Forsberg - RB Leipzig

 

Bundesliga på TV och stream

Om du vill titta på Bundesliga på TV eller strömma idag är det NENT-gruppen som har rättigheterna. Alla matcher från Bundesliga visas på Viaplay.