TVmatchen.nu TVmatchen.nu
 • 21 lör
 • 22 idag
 • 23 mån
 • 24 tis
 • 25 ons
 • 26 tor
 • 27 fre
 • 28 lör
 • 29 sön
 • 30 mån
 • 31 tis
 • 1 ons
 • 2 tor
 • 3 fre

Europa League på TV och stream

Hos TVmatchen hittar du fullständigt spelschema och TV-tider till Europa League 2021 / 2022. Europa League finalen 2022 kommer att spelas på Ramón Sánchez Pizjuán i Seville, Spanien, den 18 maj.
Regerande mästare är Villarreal efter att det de vann 11–10 på straffar mot Manchester United, i Europa League-finalen 2021.

Det finns inga kommande event för Europa League. Se andra sändningar under Fotboll.

Grupper Europa League 2020 / 2021

Om Europa League

UEFA Europa League är en stor europeisk klubblagsturnering. Europa League (EL) räknas som den näst största europeiska turneringen efter Champions Leauge. Grunden till Europa League kommer från Uefacupen som i sin tur har sina rötter i Mässcupen. Mässcupen startade 1955 och ersattes av Uefacupen i början på 70-talet. 2009 ändrades namnet till Europa League. Mässcupen var från början en turnering för städer där det anordnades stora mässor. Städer som hade fler än ett lag representerades i Mässcupen genom att vissa spelare blev uttagna till stadens lag. Detta ändrades i mitten på 60-talet och istället blev det klubblag som representerade staden, oftast de lag som placerat sig på plats 2-4 i den inhemska ligan. Denna turnering togs över av UEFA (Europeiska fotbollsförbundet) och döptes om till Uefacupen 1971. 1999 slogs Uefacupen ihop med Cupvinnarcupen och växte således sig ännu större.

Europa League genom tiderna

I början på 70-talet dominerades Uefacupen av engelska och tyska lag. Under 80-talet hade spanska lag stora framgångar tillsammans med det enda svenska lag som vunnit en stor internationell turnering, IFK Göteborg. 1982 0ch 1987 vann IFK Göteborg hela Uefacupen med ett imponerande lagbygge. Sven-Göran Eriksson var tränare 1982 och detta blev starten på hans fantastiska internationella tränarkarriär. 90-talet präglades av italienska klubbar i finalerna, men sedan turneringen döptes om till Europa League har Spanien dominerat fullständigt med 6 segrar på 10 år. Sevilla är det lag som haft störst framgångar med 5 segrar genom tiderna, samtliga mellan 2006 och 2016.

Profiler i Europa League genom tiderna

Här har de allra flesta stora stjärnor spelat, det kan dock nämnas att lag som Juventus, Real Madrid och Barcelona allt som oftast återfinns i CL och de senaste åren har inte de största klubbarna representerats i EL. För att nämna några legendariska spelare kan man se på vilka som spelat flest matcher och gjort flest mål genom tiderna i EL och Uefacupen. Här ser vi en viss Henrik Larsson på topplistan över flest gjorda mål.

Flest matcher i Europa League & Uefacupen

1: Giuseppe Bergomi, 96 matcher 2: Frank Rost, 90 matcher 3: Dimitris Salpingidis, 76 matcher 4: Raul, 74 matcher

Flest mål i Europa League & Uefacupen

1: Henrik Larsson, 40 mål 2: Klaas-Jan Huntelaar, 34 mål 3: Radamel Falcao, 31 mål 4: Aritz Aduriz, 31 mål

Europa League idag

Det är 48 lag som gör upp om titeln via gruppspel och sedan slutspel. Totalt är det 160 lag som antingen är direktkvalificerade eller kvalar in till gruppspelet. Gruppspelet består av 12 grupper med 4 lag i varje grupp. Vinnaren och grupptvåan går vidare till slutspelet där man får sällskap av 8 lag från CL. Vinnaren av Europa League möter vinnaren av Champions League i en Super Cup som avgörs i augusti varje år.

Stora prispengar i Europa League

Det finns stora prispengar att hämta i Europa League där vinnaren tar hem drygt 90 miljoner svenska kronor. Under turneringen delas även vinstpengar ut med tex 30 miljoner för att man kvalificerar sig för gruppspelet. i Gruppspelet får man ungefär 2 miljoner kronor per poäng, så en seger ger runt 6 miljoner till laget.

Europa League 2020 / 2021 på TV & Stream

För att ha full koll på alla matcher i Europa League gäller det att kolla in TVmatchen. Här kan man se när matcherna spelas samt vilken kanal som sänder matchen. Man kan enkelt ladda ned appen eller gå in på tvmatchen.nu. På så sätt kan man alltid ha koll på Europa League.