(Photo by: Gary NEWKIRK / Getty Images via AFP)

Lista: NHL-lag genom tiderna | Gamla och nedlagda lag i NHL

Det har kommit och gått några lag i NHL under åren. Några har flyttats och andra har helt enkelt lagts ner. Minns du ihåg alla gamla och nedlagda lag i NHL?

För lite mer aktuell sport så följer du enkelt NHL med vår tablå.


Alla gamla och nedlagda lag i NHL genom tiderna

Atlanta Flames

Startades 1972 och upplöstes 1980 då de flyttade till Calgary och behöll namnet Flames. På vissa tröjmodeller kan man se en annan kvarleva från Atlanta-tiden – nämligen de assisterande kaptenernas A på bröstet är samma logotyp som Atlanta Flames hade en gång i tiden. Se bilden nedan.

Kenta ”Magic” Nilsson spelade för Atlanta en säsong innan de flyttade till Calgary.

Sean Monahan #23 och Johnny Gaudreau #13 i Calgary Flames 2016. Notera A:et på Monahans tröja. (Photo by: Ronald Martinez/Getty Images/AFP)

Atlanta Thrashers

Startades 1999 och försvann 2011 då laget flyttade till Winnipeg och plockade upp det gamla namnet Jets som var ledigt sen ett par år tillbaka. Läs mer om det nedan.

Thrashers blev aldrig särskilt framgångsrika och missade slutspel varje år förutom 2007 då man åkte ut i första rundan.

Atlanta Thrashers under säsongen 2005. (Photo by Scott Cunningham/Getty Images via AFP)

Oakland Seals / California Golden Seals / Cleveland Barons

Startades 1967 i och med utökningen av lag i NHL samma år. (Övriga lag var LA Kings, Minnesota North Stars, Flyers, Penguins och Blues).

Laget flyttade runt, bytte namn och de sportsliga framgångarna uteblev, och därmed även publiken. Sista anhalten blev Cleveland Barons med två säsonger mellan 76-78 innan man slogs ihop med Minnesota North Stars.

Colorado Rockies / Kansas City Scouts

Kansas City Scouts började sin hockeyverksamhet i och med beslutet av ännu en utökning av ligan 1974. Washington fick ett lag och Kansas City ett. Även här saknades de sportsliga framgångarna och laget flyttade 1976 till Denver, Colorado för att bli Colorado Rockies. Konceptet Rockies blev lite bättre rent sportsligt, men ekonomin var alltjämt ett problem. Rockies fick fyra år i NHL innan man 1982 flyttade till New Jersey för att bli Devils.

Fotnot: Colorado Rockies är också en baseballklubb i MLB som grundades 1993.

Detroit Cougars / Detroit Falcons

Under sina fyra första säsonger hette Red Wings-organisationen Detroit Cougars. Därefter blev det två år som Falcons innan de 1932 bytte namn till Detroit Red Wings, och är det lagnamn som bestått till idag.

Hartford Whalers

Ett kultlag för många. Whalers spelade i NHL mellan 1979 till 1997 då man flyttade till Carolina och blev Hurricanes. Man grundades 1972 som New England Whalers då man spelade i den konkurrerande ligan WHA. Whalers-tröjorna används ibland som retrotröjor under match. Se bild.

Carolina Hurricanes använder ibland Hartford Whalers gamla färger som retrotröjor. Här under en match under 2019. (Photo by: Maddie Meyer/Getty Images/AFP)

Mighty Ducks of Anaheim

Ett till lag som fortfarande existerar, men under ett lite annorlunda namn. Mighty Ducks är ännu ett kultlag för många, mycket på grund av den klassiska logotypen, filmerna om Gordon Bombay och spelare som Paul Kariya m.fl. Laget grundades 1993 som Mighty Ducks of Anaheim av Disney som mer eller mindre ett PR-verktyg för filmerna The Mighty Ducks. Klubben såldes 2004 och blev då endast Anaheim Ducks, men det händer ibland att de använder de gamla klassiska tröjorna som tredjetröjor.

Bobby Dollas i Mighty Ducks under säsongen 1993.
(Photo by: Gary NEWKIRK / Getty Images via AFP)

Minnesota North Stars

Spelade i NHL mellan 1967 fram till 1993 då de flyttade till Dallas och blev Dallas Stars. Minnesota fick ett nytt lag i och med att Minnesota Wild startades 2000.

Montreal Maroons

Grundades 1924 och spelade i NHL fram till 1938. De vann Stanley Cup 1926 och 1935. Ekonomiska problem gjorde att laget till slut försvann.

Montreal Wanderers

Ett till Montreal-lag som försökte utmana Canadiens. Grundades redan 1903, men det blev bara en säsong i NHL, mellan 1917-1918. Tränades för övrigt kort av Art Ross som namngett trofén Art Ross Trophy som numera ges till den spelare som gjort flest poäng under grundserien.

Pittsburgh Pirates / Philadelphia Quakers

Pirates startades 1925 och flyttade till Philadelphia 1930 för att bli Quakers. Denna flytt berodde även den på ekonomiska problem. Det blev bara en säsong med nya namnet Quakers mellan 1930-1931.

Quebec Bulldogs / Hamilton Tigers / New York Americans / Brooklyn Americans

Quebec Bulldogs grundades 1878 och spelade i en drös olika ligor. Laget var med och grundade NHL men det dröjde två säsonger innan de kunde spela i ligan på grund av ekonomiska bekymmer. Det blev en säsong innan laget såldes och flyttade till Hamilton och blev Hamilton Tigers.

Tigers fick fem år i NHL innan en stor del av lagets spelare lämnade laget efter en lönetvist. De spelarna hamnade i nystartade New York Americans 1925, alltså ett år innan Rangers ens dragit igång verksamheten.

Americans hade 17 mindre lyckosamma säsonger innan man bytte namn till Brooklyn Americans under sin sista säsong innan laget försvann.

Quebec Nordiques

Grundades 1972 och försvann 1995 då de blev Colorado Avalanche. Peter Forsberg spelade en säsong här innan de flyttade till Colorado och vann Stanley Cup under sin första säsong som Avs. Surt för staden Quebec.

Mats Sundin gick som nummer ett i draften 1989 då Nordiques draftade honom. Laget har alltjämt ett visst följe som vill ha tillbaka sitt Nordiques i staden. Se bild nedan.

Quebec Nordiques fans under en match mellan Calgary Flames och Ottawa Senators 2011. (Photo: Phillip MacCallum/Getty Images/AFP)

St. Louis Eagles / Ottawa Senators

Ja, ni läste rätt. Ottawa Senators har lagts ner en gång. Det Sens vi ser idag är ett lag som startades 1992 och har ingen större koppling bortsett från namnet.

Ottawa Senators bildades 1893 och upplöstes 1934 efter att laget flyttat till St. Louis och tagit namnet Eagles. Det blev bara en säsong som Eagles och staden St. Louis fick vänta till 1967 innan Blues grundades. Ottawa fick vänta desto längre på ett NHL-lag.

Toronto Arenas / Toronto St. Patricks

Arenas och St Patricks är de första namnen för Toronto Maple Leafs organisation. 1927 bytte de namn till det Leafs vi känner till idag. Under retrokvällar eller St Patricks Day så händer det att laget använder sina gamla grönvita tröjor.

Winnipeg Jets

Jets existerade mellan 1972 fram till 1996 då laget flyttade till Arizona och blev Phoenix Coyotes – ett lag som ännu existerar under namnet Arizona Coyotes.

Staden Winnipeg återfick ett NHL-lag 2011 då Atlanta valde att flytta sin organisation till Winnipeg och ta namnet Jets.

För lite mer aktuell sport så följer du enkelt NHL med vår tablå.