29

Svenska spelare i Serie A

Serie A må vara en liga där kampen om titeln inte infinner sig på samma sätt som i de övriga stora europeiska ligorna. Men sett ur ett svenskt perspektiv har den italienska ligan inte varit så här intressant på flera år med hela fem stycken svenskar i ligan som mer eller mindre får anses ordinarie i sina respektive lag.

Serie A på TV och Stream! 

Robin Olsen – AS Roma (15 spelade matcher)

Den starkast lysande stjärnan utav de svenska spelarna i Serie A. Köptes in till AS Roma som ersättare för Alison Becker, ett jobb han gjort med bravur sett till den höga kravbild som hans föregångare lämnade efter sig. Robin Olsen har stått mellan stolparna i 15 av 16 ligamatcher denna säsong och fått ta emot flera fina ord ifrån både klubbledning och experter. 21 mål har svensken släppt in vilket kan anses som mediokert sett till vad övriga lag i ligan presterat. Det ska dock tilläggas att den svaga defensiv och brist på struktur som AS Roma visat upp under den hårt ansatta tränaren Di Francesco knappast gjort Olsens acklimatisering till den italienska ligan enklare.

Nästa omgång väntar serieledarna och tillsynes oslagbara Juventus på bortaplan. I säsongens tuffaste uppgift kan Robin Olsen räkna med att få det svettigt och kommer behöva stå för en felfri insats om Rom-laget ska få med sig några poäng hem. Vi har tidigare under säsongen sett Robin Olsen kliva fram när det som mest gäller, vi minns hans två högklassiga insatser mot Real Madrid i Champions League som exempel. Något liknande att vänta på lördag?

Albin Ekdal – Sampdoria (15 spelade matcher) 

Efter en skadefylld sejour i tyska Hamburg SV valde Albin Ekdal att vända tillbaka till Serie A, en liga han känner till mer än väl. Flyttlasset bar denna gång till Sampdoria, ett lag som under flera säsongen slagits om platserna just under toppskiktet. Ett intressant val där han får chansen att bevisa sin spelskicklighet och spela på en hög nivå under bra förutsättningar.

Albin Ekdal har startat alla matcher utom en denna säsong och utgjort en viktig del på Sampdorias mittfält. I rollen som djupt liggande mittfältare bidrar Ekdal med sin bolltrygghet, enorma arbetskapacitet och sitt sätt att läsa spelet.

Empoli borta är vad som väntar Sampdoria och Albin Ekdal härnäst. Ett Empoli som sett bra ut under de senaste omgångarna kommer kräva en stark insats ifrån Sampdoria. Det här är en match som laget ifrån Genoa ska ta tre poäng ifrån om man ska vara med och slåss om platserna i toppen.

Oscar Hiljemark – Genoa (14 spelade matcher) 

Ett halvår i den grekiska ligan och Panathinaikos blev det för Oscar Hiljemark innan lånet avslutades och han återigen fick dra på sig den blåröda tröjan. I Genoa blir han rival till Albin Ekdals Sampdoria, två lag som även delar arena, Stadio Luigi Ferraris. Hiljemark har en något högre utgångsposition i Genoa än vad Ekdal har i Sampdoria, vilket bidragit till ett mål på 14 spelade ligamatcher.

Genoa har det tufft i ligaspelet och återfinns först på en 16e-plats. Det är främst på bortaplan som man misslyckats och har hittills endast lyckats spela in 4 poäng på 8 matcher. Härnäst väntar en tuff utmaning då Atalanta kommer på besök. Atalanta är ett starkt lag som är med och utmanar om Europaplatserna i ligan. Oscar Hiljemark och hans Genoa kommer få det jobbigt men lyckas man stå för en liknande insats den man stod för i Rom förra omgången, förlust 3–2, finns alla chanser till poäng.

Filip Helander – Bologna (10 spelade matcher) 

Helander gör sin tredje raka säsong i universitetsstaden Bologna. Under Filippo Inzaghi har den hårdföre svensken fått gott om speltid även om resultaten ifrån lagets sida inte varit de bästa. Bologna står på ynka två vinster denna säsong vilket placerar laget just under nedflyttningsstrecket.

Nästa omgång väntar Parma borta, en match som Bologna verkligen skulle må bra av att vinna. Även om det är jämnt i botten av tabellen så finns det få ljusglimtar för laget. Inzaghi behöver få fart på sitt Bologna, och det snabbt om det ska bli fortsatt spel i Serie A även nästa säsong.

Mattias Svanberg – Bologna (11 spelade matcher) 

Snabb som få och en bra blick för spelet, Mattias Svanberg är spelaren som slog igenom snabbt i Malmö FF och Allsvenskan för att sedan testa lyckan i Bologna. Lagkamrat med Filip Helander och en nästintill ordinarie plats på Filippo Inzaghis mittfält. Såhär långt in på säsongen har Svanberg stått för en bra insats med sina två assist. Det är ingen tacksam uppgift han har att som 19-åring försöka vara en av de få offensiva krafter i ett nedflyttningshotat Bologna.

Mattias Svanberg är en spelare med stor potential och kan med rätt omgivning bli en spelare för det svenska landslaget under många år framöver. Skulle Bologna trilla ur Serie A kan det vara läge för Svanberg att söka sig bort till en klubb där han ges större möjligheter att visa upp sina offensiva kvaliteter.

Svante Ingelsson – Udinese (Skadad) 

Den mångsidiga mittfältaren ifrån Kalmar FF kom till Udinese under sommaren 2017. Debutsäsongen sammanfattades av sju framträdanden och ett mål i ligaspelet. Tyvärr för Svantes del drog han på sig en svår skada i början på säsongen 2018/19 vilket har hindrat honom från spel såhär långt. 20 år gammal talar för att Svante Ingelsson har en ljus framtid framför sig, speciellt i en klubb som Udinese där man inte är sena med att ge yngre förmågor chansen.

Här ser du alla matcher ifrån Serie A!

Så här mycket tjänar svenskarna i Serie A:

Robin Olsen – 1.2 miljoner euro per år

Albin Ekdal – 1.1 miljoner euro per år

Oscar Hiljemark – 600 000 euro per år

Filip Helander – 500 000 euro per år

Mattias Svanberg – 400 000 euro per år

Svante Ingelsson – 200 000 euro per år

Källa – La Gazzetta dello Sport