-->
Berlinderby Union Berlins tyske mittfältare Christian Gentner (t.v.) och Hertha Berlins serbiske mittfältare Marko Grujic under det förra Berlinderbyt, november 2, 2019 i Berlin, Tyskland. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)

Berlinderby – Hertha mot Union | Bakgrund och info

Bundesliga rullar vidare efter uppehållet och under fredagskvällen är det dags för ett Berlinderby då Hertha Berlin tar emot Union Berlin . Här är den historiska bakgrunden till varför derbyt är intressant ur fler synpunkter än bara fotboll.

Du ser matchen på Viaplay och Viasat Sport Premium.

London, Madrid och till och med Hamburg har varit kända för att vara värd för stora matcher. Berlin har under många år berövats detta privilegium. Detta beror främst på den ökända muren som delade staden i många år. Union Berlin har nu klivit upp från östra Berlins betongdjungel och är redo att ta sig sina grannar från Hertha Berlin i väst.

Det här blir andra gången vi får ett Berlinderby mellan Hertha och Union i den högsta divisionen. Den första och senaste gången de här två lagen spelade var 2 november 2011 då Union vann med 1-0 hemma.

© TVmatchen.nu – Fotboll på TV

© TVmatchen.nu – Fotboll på TV

Hertha Berlin, laget från väst

Från den legendariska Olympiska stadion kommer klubben från den västra sidan av staden att ta sig an sina stadsrivaler från Union Berlin. Derbyet har kanske inte funnits så länge, men som en klubb som har tillbringat många år i högstaligan lär det vara speciellt att spela mot en klubb från samma stad, även om det inte kommer att finnas några åskådare på matchen.

Hertha Berlin har länge varit känt för att vara ett mittenlag, och så även den här säsongen. Inför matchen skiljer det bara en poäng mellan lagen, som en extra krydda.

Union Berlin, klubben från Östberlin

Djupt inne i en park i östra Berlin hittar du stadion, med det mycket långa och mycket tyska namnet; Stadion An der Alten Försterei. Denna stadion är hem för den nästan mytiska klubben Union Berlin. Klubben har existerat länge men har lyckades nå högstadivisionen 2019 då de vann mot Stuttgart i kvalet.
 
Inför fredagens match är Union på tolfte plats med 30 poäng, medan Hertha ligger på elfteplatsen med 31 poäng. Union Berlin har ett ganska starkt lag den här säsongen med mittfältaren Felix Kroos, lillebror till Toni Kroos, den svenska anfallaren Sebastian Andersson och naturligtvis den legendariska Neven Subotic i försvaret. Union Berlin är ett konkurrenskraftigt lag och det blir spännande att se hur de klarar sig mot sina rivaler.