Foto: Sebastiaan Stam | Unsplash

Inför Österrikes Grand PRix

Formel 1-cirkusen rullar vidare in i ännu ett land. Den här helgen är det dags för Österrikes GP på banan Red Bull Ring som vi finner utanför Spielberg i Österrike.
Förarna kommer vara fullt fokuserade hela helgen för att köra på en av de mest populära banorna i hela F1-kalendern. Samtidigt kan fansen avnjuta den bästa racingen i världen med goda ostar, god choklad samt stora öl under vad som ser ut att bli en molnig och regnig helg.

Senaste loppet på Silverstone

F1-säsongen har nått halvvägs in i säsongen och vilken underhållning vi har bjudits på. Inte minst i senaste loppet som kördes på Silverstone i England.
Ferrari var tillbaka på förstaplatsen i England när Carlos Sainz tog sin första F1-seger i karriären. Carlos Sainz vann det händelserika loppet före Red Bulls Sergio Perez och hemmaföraren Lewis Hamilton från Mercedes.

Loppet på Silverstone startade likt många andra race under säsongen med Ferrari och Red Bull längst fram i startfältet. Carlos Sainz startade på en förstaplats, därefter kom mästerskapsledaren Max Verstappen. Efter Verstappen kom sedan Charles Leclerc och Sergio Perez.

Loppet rödflaggades innan den hann börja på riktigt då det uppstod en stor krasch precis efter starten. Värst drabbad i kraschen blev den kinesiske Alfa Romeo-föraren Zhou Guanyu vars bil voltade upp och ner innan han kraschade in i barriären. Även britterna George Russell och Alex Albon fick avsluta loppet efter stora skador på deras bilar i samband med kraschen.

Det enda som hann ske under den korta stund racet pågick var att Max Verstappen hann sno förstaplatsen från Ferraris Carlos Sainz, en ledning som han sedan tappade vid omstarten av loppet.
Verstappen hade ett tufft race med tekniska problem på sin bil och hamnade till slut på en sjundeplats på Silverstone.

Helgens Grand Prix på Red Bull Ring

Bana: Red Bull Ring
Första Grand Prix: 1996
Sträcka: 4.318 km
Antal varv:
71
Banrekord:
1:06.957 – Kimi Räikkönen, 2018.

Red Bull Ring är en kort men actionfylld bana som består av tre längre raksträckor som delas upp av några snäva högersvängar. Sammanlagt bestär banan av tio olika kurvor varav sju av dessa går mot höger. Banan har tre olika DRS-zoner och erbjuder en mängd omkörningsmöjligheter.

Helgens körschema ser lite annorlunda ut då vi den här helgen återgår till sprint-formatet vilket innebär att det blir ett kortare race på lördagen som kommer att avgöra hur startfältet på söndagens stora race kommer att se ut.

Se schemat från helgens Formel 1 nedanför

© TVmatchen.nu – Motorsport på TV

Verstappen tillbaka i toppen på Red Bulls hemmaplan?

Verstappen brukar stå för fina prestationer när det vankas race på Red Bulls-hemmabana. Verstappen vann racet i 2021, 2019 och 2018. 2016 när Verstappen var blott arton år och ny i Red Bull-teamet kom han på en andraplats. Både under 2020 och 2017 kunde inte Max slutföra racet på grund av problem med bilen.

Max har utan tvekan ett fantastiskt facit på Red Bull Ring och kommer att vara med och slåss i toppen. Max största fiende den här säsongen har varit Charles Leclerc och bilen han själv sitter i, men om Max slipper problem med bilen på söndag är det få som kan stoppa honom.

De andra som slåss i toppen är som vanligt Verstappens stallkamrat Sergio Perez samt de två förarna från Ferrari Charles Leclerc och Carlos Sainz.
Det ska även bli intressant att se om Mercedes kan bygga på sin senaste pallplats från Silverstone och på så vis vara med och slåss om en topplacering även i Österrike.

Väderprognosen inför Österrikes Grand Prix ser något gråmulen ut. Det väntas bli cirka 21 grader varmt med stor chans till nederbörd och minimal vindhastighet. Låt oss hoppas att vi får ett olycksfritt race utan röda flaggor och att vi får se ett spännande race!

Formel 1 live på TV 2022

Sändningsrättigheterna för årets säsong innehas även detta år av Viaplay.
Utöver streamingtjänsterna Viaplay och F1TV kommer sändningarna från F1-kalendern visas på Viasat Motor samt så kommer utvalda sändningar och sammandrag visas på TV10.