• 18 tor
 • 19 idag
 • 20 lör
 • 21 sön
 • 22 mån
 • 23 tis
 • 24 ons
 • 25 tor
 • 26 fre
 • 27 lör
 • 28 sön
 • 29 mån
 • 30 tis
 • 31 ons

Europatouren på TV och stream

PGA European Tour, eller Europatouren, är världens näst största golftour. Tävlingarna pågår under 48 veckor och de flesta tävlingarna spelas i Europa. Genom samarbeten med andra golftourer spelas ett antal tävlingar utanför Europa, framförallt under vintern. Spelare som Henrik Stensson, Shane Lowry och Sergio Garcia gör upp om stora prispengar i anrika tävlingar under säsongen. Europatouren är en viktig del när man tar ut spelare till Ryder Cup, där de bästa europeiska spelarna gör upp med de bästa amerikanska spelarna. De största tävlingarna inom golf, Majors, är öppna för spelare från Europatouren och den amerikanska PGA Touren. Den största tävlingen på Europatouren är The Open, tidigare British Open, och har spelats sedan mitten på 1800-talet. Här kan du hitta alla sändningar för Europatouren på TV & stream.

Det finns inga kommande event för Europatouren. Golf på TV Schema

Europatouren

Europatouren är golfens näst största tour efter PGA Tour i Nordamerika. Den europeiska touren heter officiellt PGA European Tour, och många spelare deltar både på den amerikanska och europeiska touren. Europatouren har funnits sedan 1972 och var fram till 1984 en del av den amerikanska PGA Touren. I dagsläget har tourerna 7 gemensamma tävlingar, 4 majors och 3 WGC (World Golf Championship). Många av de europeiska toppspelarna väljer att ha huvudfokus på Europatouren, och ta så många världsrankingpoäng som möjligt på de tävlingarna. Världsrankingen är viktig ur flera hänseenden då det kan avgöra om man är kvalificerad för en tävling eller inte.

PGA European Tour - Europatouren

Status och prispengar på Europatouren är något lägre än den amerikanska motsvarigheten. Om man räknar bort de gemensamma tävlingarna så är de sammanlagda prispengarna ungefär 50% av den amerikanska touren. Prispengarna är viktiga för att spelare ska kunna kvalificera sig för nästkommande säsong på touren. Statusmässigt och gällande rankingpoäng är det även här något lägre än PGA Tour. På PGA Tour ger de flesta "vanliga" tävlingar mellan 40-60 poäng för en vinst, och på Europatouren runt 20-60 poäng. Detta kan dock ändras beroende på startfältet. Om det är många högt rankade spelare och på så sätt högre konkurrens, så kan det bli högre rankingpoäng för en tävling.

Tävlingar på Europatouren

Touren är uppbyggd med konceptet en tävling per vecka, undantaget är Januari då det brukar vara ett uppehåll. På en säsong är det alltså runt 48-50 tävlingar. En del av tävlingarna på Europatouren genomförs i samarbete med andra golftourer som Asian Tour och Sunshine Tour. Många av dessa tävlingar sker i början av året, då klimatet i Europa är lite kallare än i Sydafrika och Sydostasien. Vissa tävlingar avgörs även i Australien och Nya Zeeland. Huvuddelen av de Europeiska tävlingarna sker mellan April och slutet av Oktober.

Största tävlingarna på Europatouren

Förutom de delade tävlingarna med PGA Tour (Majors och WGC) så har Europatouren några riktigt stora tävlingar: BMW PGA Championship, Europatourens "Flaggskepp" och största tävling. Abu Dhabi HSBC Championship en av de första tävlingarna på året, över 1 miljon dollar till segraren. HNA Open France, Öppna Franska har varit med sedan 1972 på Europatouren. Nordea Masters, Nordens största golftävling som spelas i Sverige varje år.

Europatouren genom tiderna

Golfen dominerades av USA ända fram till 1970- och början på 80-talet då stjärnor som Seve Ballesteros och Nick Faldo slog igenom. Europa började vinna Ryder Cup, som är en årlig tävling mellan Europa och USA. Detta gjorde att många trodde att de Europeiska golfandet skulle slå igenom ordentligt, men tyvärr fortsatte inte utvecklingen i stora länder som Tyskland och Frankrike. Istället kommer de flesta framgångsrika eurpoeiska golfarna från länder som Sverige, Spanien och självklart Storbritannien. De senaste åren har prissummorna börjat öka på Europatouren, främst tack vare att man kan spela vissa tävlingar i länder som Förenade Arabemiraten, där stora sponsorer gått in med mycket pengar. Med hjälp av dessa så har statusen ökat och Europatouren blir bättre och bättre,

Framgångsrika svenskar på Europatouren

Det finns en hel del svenskar som vunnit på Europatouren. 1986 tog Ove Sellberg den första svenska segern, och han följdes upp av Anders Forsbrand och Per-Ulrik Johansson som tog segrar i slutet av 80- och början på 90-talet. De svenskar som har flest segrar på touren är Alex Norén, 10 stycken, Robert Karlsson, 11 stycken och Henrik Stensson också han med 11 segrar. Stensson får räknas som den mest framgångsrika då han tagit hem en Major.

Europatouren på TV & Stream

Hos Tvmatchen följer man enkelt vilka tävlingar som är på gång. Gå in på tvmatchen.nu eller ladda ned appen i mobilen.