Serbia's Novak Djokovic returns the ball to Russia's Karen Khachanov during their men's singles final tennis match on day seven of the ATP World Tour Masters 1000 - Rolex Paris Masters - indoor tennis tournament at The AccorHotels Arena in Paris, on November 4, 2018. (Photo by CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP)

Paris Masters – Allt på spel i årets sista ATP-turnering

Det är mycket som ska avgöras nu när ATP-touren går in i sin sista månad för året. Vi har en fantastisk vecka framför oss med Paris masters, en av årets stora turneringar. Därefter har vi juniorslutspelet i Milano där vi glädjande nog kommer ha ett svenskt inslag i Mikael Ymer. Veckan efter det mytomspunna ATP-slutspelet i London dit alla spelare i världen ständigt kämpar med näbbar och klor för att ta sig. Därefter brukar det vara i stort sett slut, men i år faktiskt inte. Davis Cup har till i år ändrat sitt format och istället för att bara spela en final mellan två länder under en helg spelar man ett finalspel över en hel vecka i Madrid med 18 deltagande länder. Tyvärr inte med svensk deltagande dock då Sverige tidigare i år mycket snöpligt förlorade i kvalet mot Colombia på bortaplan.

Paris Masters är en fest

Nu dags att prata lite om turneringen i Paris som är en mycket värdig avslutning på den ordinarie ATP-säsongen. Turneringen spelas inomhus i Bercyhallen där stämningen ofta är något av det bästa som kan upplevas i tennissammanhang. Att se en hemmaspelare bäras fram av drygt 15 000 människor där i stort sett ingen sitter tyst är en upplevelse. Kringarrangemangen brukar också hålla högsta klass. Trummor och faktiskt också en mindre orkester är inslag som märks under matcherna och mellan matcher har genom åren några av världens största dj:s spelats i hallen. Kort sagt, Paris masters har något som i princip alla andra tennisturneringar saknar, den har nog coolt omkring sig. 

På tal om arrangemanget förresten. Att någon gång under veckan ta sig tid och sätta sig vid teven lite innan en match på centercourten startar kan vara en bra idé. Festen startar alltid redan innan matchen med en imponerande ljusshow. Överdrivet, det kan man tycka, men som sagt, Paris masters är inte som alla andra tennisturneringar.

The big three medverkar

Tennis ska det spelas också och jodå, alla är på plats. Ibland har någon av de stora saknat i Paris då de emellanåt är lite slitna så här års, spelarna, men i år har de vilat lite mer. Rafael Nadal som alltid har problem under hösten har tagit ledigt sedan vinsten i US Open i början på september. Han har visserligen hunnit med att både gifta sig och spela en uppvisningsmatch i Kazakstan den senaste veckan, men ingen tävlingstennis och han borde kunna vara fräsch nog för att spela årets sista veckor. Novak Djokovic gjorde inte som Nadal utan åkte över till Asien och spelade ett par turneringar där nyligen, men han förlorade tidigt i Shanghai och har fått några veckors vila sen dess. Det var förresten han som spelade uppvisningsmatchen med Nadal i Kazakstan. Roger Federer är den enda av de tre stora som spelade tävlingstennis den senaste veckan då han fanns med i sin hemmaturnering i Basel.

(Photo by Behrouz MEHRI / AFP)

De tre stora kommer vara på plats i Paris veckan som kommer. En som däremot inte kommer vara på plats är Andy Murray som efter sin fantastiska comebacktitel i Antwerpen nyligen bestämde sig för att ta några viloveckor och han planerar att avsluta sin säsong med spel i Davis Cup i Madrid. Saknas den här veckan gör också Juan Martin Del Potro som inte kommit igång som han hoppats efter sin knäoperation. Även Kei Nishikori är nyopererad, armbågen och spelar inte mer i år. I övrigt ser startfältet fantastiskt starkt ut. Det kommer spelas fantastiskt många sevärda matcher den kommande veckan.

Vad står då på spel?

Platsen som världsetta exempelvis.

Djokovic är just nu världsetta, 300 poäng före Nadal. Djokovic var i final här i Paris förra året. Om han skulle åka ut tidigt försvinner nästan alla hans 600 poäng från den insatsen och då är Nadal förbi. Nadal spelade inte i Paris förra året, så han försvarar inte några poäng. Vill man göra det enkelt för sig kan man säga att Nadal tar över platsen som världsetta om han går lika långt eller längre än vad Djokovic gör den här veckan. Om Djokovic skulle vinna turneringen kan Nadal däremot inte gå förbi, ens om han når final. Då kommer Djokovic behålla positionen som han haft ganska länge nu, som världens bästa tennisspelare. Inga andra spelare är inblandade i denna slutstrid. Bakom Djokovic och Nadal finns Federer nästan 3000 poäng bakom.

Daniil Medvedev vann Shanghai Masters tidigare i Oktober (Photo by HECTOR RETAMAL / AFP)

Kampen om platserna till ATP-slutspelet är också i högsta grad öppen. Sex spelare, Nadal, Djokovic, Federer, Danill Medvedev, Dominic Thiem, och Stefanos Tsitsipas är redan klara. Alexander Zverev på sjunde plats är i stort sett klar. Allt måste gå fel för hans del för att han ska vinna. Om den allra sista platsen är det emellertid fortfarande öppet. Matteo Berrettini har den just nu, men Roberto Bautista Agut, Gael Monfils, David Goffin och Fabio Fognini har alla slagläge med en riktigt vass insats den här veckan.

Lottningen är gjord. Djokovic och Nadal är toppseedade. 

  • Federer kom på Nadals halva av lottningen. 
  • Medvedev är semiseedade på Djokovic halva. 
  • Nadal kan få möta Stanislas Wawrinka redan i en eventuell åttondelsfinal, en fantastisk match förstås. Som kvartsfinalmotståndare kan det bli lite vem som helst för Nadal. Berrettini, Jo-Wilfried Tsonga, Andrey Rublev och Karen Khachanov har alla en fullt realistisk chans att ta sig fram dit. 
  • Federer mot Monfils i åttondelen och Federer mot Zverev i kvarten känns som matcher som ska kunna bli av.
  • Djokovic bör kunna ta sig ganska enkelt till kvartsfinal där Tsitsipas troligen väntar.
  • Medvedev är den av de fyra högst seedade spelarna som fått den bästa lottningen. Hans väg till semifinal ser ytterst överkomlig ut.

Hur ser då oddsen ut?

Djokovic är just nu klar favorit till att vinna och spelas till ca. 2,60 gånger pengarna hos Unibet.

Första utmanare är Nadal som just nu spelas till ca. 5 gånger pengarna.

Federer ses också med god chans, ca. 6 gånger pengarna på honom.

Medvedev kan anses vara spelvärd med tanke på hans fina lottning, och att han tidigare haft relativt lätt för Djokovic. Ca. 6 gånger pengarna även på Medvedev.

Alla odds är tagna från Unibet som sänder alla matcher från turneringen i Paris på livestream. Hos Unibet kan du just nu få en otroligt fin bonus på 500% på din första insättning på 100 kronor om man startar ett nytt konto via oss här på tvmatchen genom att klicka här. 

Paris masters pågår fram till söndag den 3:e november då finalen spelas. Viasat Sport sänder under hela veckan och alla tider kommer gå att finna hos oss här på tvmatchen.