Laver Cup i helgen – Tar Europa tredje raka?

Det är dags för Laver Cup i tennis igen. Tennisens försök att härma ett av världens största återkommande idrottsevenemang, Ryder Cup. Mycket skiljer. Tennisen försöker göra samma sak, men med andra medel. Spelarna i Ryder Cup i golf spelar enbart för äran, något som gör det evenemanget otroligt speciellt när några av världens bäst avlönade idrottsmän för en vecka spelar gratis, men ändå vill vinna mer än någon annan gång. Spelarna i Laver Cup får mycket bra betalt för att delta. Olika bra beroende på hur bra de är, men alla får tillräckligt bra betalt för att de ska vilja delta.

Tredje upplagan detta, och spelarna har jobbat hårt för att framställa det som att det redan är stor prestige i matchen mellan Europa och den övriga världen. Det kanske inte riktigt är sanningen utan snarare att det är så att Roger Federer med sina sponsorer och kompisar, som äger Laver Cup, har försökt påverka spelarna att uppföra sig som att detta är en av de viktigaste helgerna på året. Om det verkligen är så eller inte vet nog bara var och en av spelarna själva, men i och med att de redan i den första upplagan pratade om deltagandet i Laver Cup som en av deras stoltaste stunder hittills kanske kan sätta lite frågetecken kring det.

Borg och McEnroe är lagkaptener

Ur underhållningssynpunkt är Laver Cup emellertid fantastiskt. Korta, snabba matcher som alla gäller något. Dessutom, hela tiden extremt hög nivå på matcherna och spelarna bjuder onekligen på sig själva med allt från intervjuer under och efter matcherna till att sitta bredvid och heja på sina lagkompisar. Laver Cup är en show som man inte ser någon annanstans när det gäller tennis.

På tal om show. Europas lagkapten heter Björn Borg. Övriga världens lagkapten heter John McEnroe. Inte mycket mer att säga om det, men att ha de där på på bänken coachandes spelarna ger givetvis Laver Cup än mer tyngd som event.

Första upplagan av Laver Cup spelades i Prag 2017. Europa vann enkelt. Andra upplagan spelades i Chicago 2018. Europa vann enkelt.

I år då? Det är Europa och i synnerhet Federer som har hemmaplan. Matchen spelas nu i helgen, 20-22 september i Geneve i hans hemland Schweiz.

Lagen har plockats ut fortlöpande under säsongen och så här blev det till slut.

Lag Europa

Rafael Nadal

Roger Federer

Dominic Thiem

Alexander Zverev

Stefanos Tsitsipas

Fabio Fognini

Det mest uppenbara är förstås att världsettan Novak Djokovic saknas. Han var med förra året i Chicago men meddela den här gången tidigt att han inte skulle delta. Sen har han i ett senare skede berättat att han gärna hade varit med, men ändå inte vill vara med. Lite oklara besked. Med är han i alla fall inte. Saknas gör också US Open-finalisten Daniil Medvedev som absolut platsar i laget både vad gäller ranking och spelstyrka. Han slog dock igenom stort när laget redan var spikat och finns därför inte med.

Lag övriga världen

John Isner

Milos Raonic

Nick Kyrgios

Denis Shapovalov

Jack Sock

Taylor Fritz

Inte bara att övriga världen är fullständigt underlägsen Europa i tennis. 14 av de 15 högst rankade spelarna i världen är just européer. Men tyvärr också, det här laget saknar de som annars hade varit deras tre starkaste kort. Juan Martin Del Potro och Kevin Anderson är skadade. Anderson har redan lagt ner sin säsong medan Del Potro hoppas komma tillbaka under hösten och verkar faktiskt dyka upp i Stockholm Open om en månad. Dessutom har Kei Nishikori, som är den enda spelaren som är rankad topp-10 i världen som inte är från Europa, valt att dissa Laver Cup samtliga tre år. Man försökte också få med stjärnskottet Felix Auger-Aliassime, men även han tackade nej. Det är ett lite skadeskjutet världslag med andra ord.

Formatet är en blandning av singel och dubbelmatcher, mest singelmatcher givetvis. Och poängsystemet är som sådant att man får dubbla poäng för varje delseger under söndagen, allt för att spänningen ska leva så länge som möjligt.

Har då världslaget någon minsta chans?

Det känns ju som att de ändå har det. Det ligger i spelarnas intresse att det här blir jämnt, och för framtiden skulle jag nästan säga att det ligger i spelarnas intresse att världslaget vinner den här gången. Om Laver Cup ska fortsätta växa och spelarna ska kunna fortsätta tjäna de pengar de gör på detta måste intresset öka och evenemanget svälla för varje år. Om Europa vinner överlägset varje gång blir det nog svårt att få till det. Man ska inte inbilla sig att någon i Europalaget kommer vilja förlora med flit, men någonstans i bakhuvudet har nog några av de ledande spelarna det där, att det kan vara bra om de inte kör över världslaget. 

Ska man hitta andra argument för att världslaget har chansen så blir det att flera av spelarna i Europalaget har en bedrövlig form. Både Thiem och Zverev är riktigt risiga just nu, Tsitsipas har dippat i nivå och Fognini är allmänt svag på hardcourt. Det är bara de två megastjärnorna Nadal och Federer som känns som bombsäkra kort.

Världslaget har också gjort något som Europalaget inte gjort, nämligen plockat in en dubbelspelare. Sock satsar visserligen fortfarande på singel men han var överlägset bäst i världen i dubbel förra säsongen och även om han inte spelat mycket den här säsongen så lär han dominera dubbelmatcherna den här helgen. Ett skönt övertag för världslaget att ha.

Oddsen säger just nu ungefär 4 gånger pengarna på världslaget och varför inte prova en slant? Jag tror de kommer vara med i striden framåt söndag eftermiddag.

Laver Cup sänds på Eurosport under hela helgen. Håll utkik här på tvmatchen för de exakta sändningstiderna.