australian open 2021 Australian Open. (Photo by PAUL CROCK / AFP)

Inför Australian Open i tennis 2020

Nu är det dags. Tennissäsongen drar igång på allvar med Australian Open som 2020 spelas mellan den 20:e januari och den andra februari.

Djokovic regerande mästare och huvudfavorit

Regerande mästare är Novak Djokovic som vann Australian Open inte mindre än sex gånger under 10-talet. Djokovic kommer inte vara seedad som etta den här gången. Han tappade sin position som världsetta precis i slutskedet av säsongen 2019 till Rafael Nadal men med Djokovic historia i den här turneringen och som den rent allmänt överlägset bästa spelaren de senaste åren är valet ändå givet. Han är storfavorit till att vinna hos Unibet.

Djokovic favorit alltså, men världsettan Nadal då?

Världsettan Nadal första utmanare

Jo, Nadal är också med, och Nadal kommer in till den här säsongen med massor av självförtroende. Han vann två Grand Slam-titlar 2019, är världsetta, och har nu bara en enda titel upp till Roger Federers fantastiska rekord på 20 vunna Grand Slam-titlar. Vinst i Australian Open nu och Nadal är uppe jämsides. Nästa Grand Slam-turnering är Franska Öppna i slutet på maj. Om han vinner Australian Open talar allt för att han också går om Federer i början av sommaren. Franska Öppna har Nadal vunnit alla gånger han deltagit utom en. Nadal är också andrahandsfavorit till att vinna Australian Open. Det som lite talar emot honom är att Australian Open historiskt är en ganska svag turnering för honom. Han har bara vunnit en enda gång här och det för inte mindre än elva år sen. Fyra finalplatser sen dess, men han har haft svårt att gå hela vägen.

Är Federer med i Australian Open?

Federer kan bli livsfarlig

Naturligtvis, Federer är med och Federer är med i striden. Det var ett tag sen som Federer vann en stor turnering nu men många kommer nog ihåg Wimbledon i somras där han var i final och i denna final också var överlägsen Djokovic i 2019 års bästa match. Federer har kanske inte vunnit så mycket på sistone men han är med och hotar de bästa fortfarande. Han ska fortfarande ha alla möjligheter att få en fullträff. Australian Open är också hans historiskt näst bästa Grand Slam-turnering efter Wimbledon. Han har vunnit här i Melbourne sex gånger, senast 2018 då han försvarade sin titel från 2017.

Ungdomarna utmanar

De tre stora, Nadal, Djokovic och Federer var otroligt dominanta under 10-talet. De vann tillsammans hela 33 av de 40 Grand Slam-turneringarna som spelades. Endast Andy Murray och Stan Wawrinka med tre var samt Marin Cilic med en lyckades sticka emellan. De är otroligt dominanta dessa spelare och de är de stora favoriterna även denna gång, men det började under 2019 komma fler utmanare.

Stefanos Tsitsipas vann slutspelet i London, den sista turneringen som spelades 2019. Den unge greken, blott 21 år gammal, har utan tvekan det mentala för att redan nu utmana om de största titlarna. Frågan är om han riktigt har spelstyrkan för att slå flera av de största efter varandra i bäst av fem set redan nu. En spelare de största är rädda för är han i alla fall. Håll utkik efter Tsitsipas som 2019 skickade ut Federer ur denna turnering.

Det största genombrottet under 2019 stod Daniil Medvedev för. Ryssen som tidigare varit en bra spelare men inte tillhört toppen vann två masterstitlar från sensommaren och framåt och var i final i US Open där han i sin första Grand Slam-final pressade Nadal till fem set och till slut också kom riktigt nära att vinna efter en helt fantastisk upphämtning. Medvedev kliver in i säsongen rankad femma i världen med en bra chans att nå den åtråvärda fjärdeplatsen lagom till Australian Open. Om någon ska spräcka dominansen från de tre stora så är det just nu Medvedev som står längst fram i kön. Han kan vinna Australian Open den här gången.

Nämnas måste också grusspecialisten Dominic Thiem som varit i final i Franska Öppna två år i rad och varit den näst bästa grusspelaren efter Nadal i flera år men som på hardcourt haft det tufft. Under 2019 visade han för första gången att han är att räkna med även på hardcourt och hans vinster över Federer och Djokovic i slutspelet var hur imponerande som helst. De flesta spår att Thiem kommer vinna flera Grand Slam-titlar under sin karriär. Kanske kan han också vinna på hardcourt och när han nu visat att han kan slå de bästa även på detta underlag, då ska man räkna med honom.

Det var huvudfavoriterna och utmanarna. Finns det några andra spelare som förtjänar att nämnas?

Ett par tidigare Grand Slam-vinnare bör nämnas

Wawrinka är med sina tre Grand Slam-titlar, bland annat en här i Australian Open, en annan spelare som man inte får glömma. Han har vunnit Australian Open, Franska Öppna och US Open och är en av de senaste tio årens stora spelare. Han har slitit med skador och sin fysiska form rent allmänt det senaste året, men Wawrinka är en spelare som enbart satsar på de stora turneringarna och när det gäller kapacitet, högstanivå, är det nästan ingen som slår honom. Om Wawrinka lyckas pricka formen blir han farlig. Kanske inte särskilt troligt dock, han har sett direkt svag ut under försäsongen.

Alexander Zverev, som haft så svårt i Grand Slam-turneringar, förtjänar också ett omnämnande. Han har varit en toppspelare i några år och även om han hade ett svagt 2019 där han överraskande nog tappade på rankingen trots sin unga ålder, någon gång kommer han växa till sig mentalt och börja prestera i stora turneringar. Är det dags nu när nästan ingen tror på honom kanske?

Andy Murray, har meddelat att han drar sig ur AO på grund av en skada. Han gjorde comeback under andra halvan av 2019 och vann under hösten också en liten ATP-turnering i Antwerpen. Murray har aldrig vunnit den här turneringen men han har varit i final fem gånger.

Kyrgios och De Minaur farliga hemmaspelare

Det är alltid intressant att hålla koll på hemmaspelarna i Australian Open. Det är en fantastisk publik som följer den här turneringen och hemmaspelarna bärs ofta fram.

Denna gång ställs hoppet främst till den ytterst lynnige Nick Kyrgios som har en fantastisk kapacitet men som än så länge fått tiodubbelt fler rubriker för sitt medelmåttiga uppträdande som han fått för sin tennis. Väldigt lite talar för att Kyrgios ska klara av att fokusera en hel turnering, han har ännu inte klarat det, men i enstaka matcher kan han slå precis vem som helst och kan man det förtjänar man att uppmärksammas. Om Kyrgios lyckas ha med sig skallen så kan han bli hur farlig som helst.

När det gäller australiensare ska man också hålla koll på deras just nu högst rankade spelare. 20-årige Alex De Minaur är rankad bland de 20 bästa spelarna i världen och har kapacitet att nå kanske en kvartsfinal. Han har emellertid ännu inte visat någon kapacitet som indikerar att han kan slå de bästa men han kommer ha en bra seedning och med en bra lottning kan han nå en bit.

Spelar någon svensk Australian Open?

Bröderna Ymer finns på plats i Australian Open

För första gången på tio år kommer vi ha en svensk spelare som går direkt in i huvudturneringen. Mikael Ymer från Skara blev under 2019 första svensk sen Robin Söderling att rankas bland de 100 bästa spelarna i världen. Ymer kommer vara en av de svagare spelarna i startfältet och vinner han en match är det en framgång, vinner han två är det en stor skräll, men bara att vi har en svensk med är stort. Mikaels storebror Elias Ymer kommer också kvala till turneringen och har en fin chans att lyckas kvala in. Kanske två svenskar alltså, det är längesen. Närmare 15 år sen närmare bestämt.

Sverige historiskt starka i Australian Open

Senast en svensk vann Australian Open var 2002 då Thomas Johansson vid 27 års ålder chockade världen och vann efter att ha besegrat Marat Safin i finalen. Det var Johanssons enda Grand Slam-titel under karriären. Innan Johansson får man gå hela vägen tillbaka till 1988 för att hitta en svensk segrare men sen kommer det desto fler. Svenska spelare vann Australian Open inte mindre än fem år i rad mellan 1983 och 1988. Mats Wilander tre gånger, Stefan Edberg en gång. 1986 spelades inte turneringen på grund av en schemaändring. Björn Borg då, vann han Australian Open? Faktiskt inte, mestadels beroende på att de bästa spelarna i allmänhet inte deltog i Australian Open på hans tid. Australian Open är den färskaste av de fyra Grand Slam-turneringarna och har bara spelats i sin nuvarande form sen 1969 och fram till 80-talet var det i stort sett bara hemmaspelare eller amerikaner som vann turneringen.

Hur sänds Australian Open?

Eurosport sänder Australian Open 2020

Australian Open sänds i Sverige av Discovery Networks kanaler med Eurosport i spetsen. Större delen av turneringen sänds i Eurosports och Eurosport 2 medan de avslutande matcherna sänds i Kanal 9. Alla matcher kan också ses i Eurosport Player. Du hittar spelschemat här.