Dags för åttondelar i Melbourne

Blåbären är utrensade. Transportsträckan är slut. Det börjar bli allvar nu i Australian Open.

Andy Murray meddelade redan innan turneringen att det är över, att han slutar spela tennis, kanske direkt, kanske efter Wimbledon i sommar, och kanske till och med ännu senare, har han de senaste dagarna antytt. Klart var det i alla fall redan innan turneringen att han inte var fräsch nog att göra någon attack mot titeln. Inte heller Stan Wawrinka var tillräckligt fräsch i kroppen denna gång och föll mot Milos Raonic i en match som en hundraprocentig Wawrinka nog hade vunnit.

Men överlag, de stora finns kvar nu när det börjar på riktigt.

Mandatory Credit: Photo by James Gourley/BPI/REX/Shutterstock (10053990ao) Andy Murray looking emotional during a press conference Australian Open 2019, Friday Previews and Qualifying, Tennis, Melbourne Park, Melbourne, AUS – 11 Jan 2019

Full tablå för Australian Open hittar du här

Det är klart för åttondelsfinaler, och såhär ser det ut inför dessa

Övre halvan

  • Novak Djokovic-Daniil Medvedev
  • Kei Nishikori-Pablo Carreno Busta
  • Alexander Zverev-Milos Raonic
  • Borna Coric-Lucas Pouille.

Nedre halvan

  • Marin Cilic-Roberto Bautista Agut
  • Roger Federer-Stefanos Tsitsipas
  • Grigor Dimitrov-Frances Tiafoe
  • Rafael Nadal-Tomas Berdych

Det är inte precis världens 16 sämsta tennisspelare det där. Otroligt hög nivå på spelarna som är kvar, något som inte alltid varit fallet i de stora turneringarna det senaste året.

Vilka har stuckit ut mest såhär långt då?

De två huvudfavoriterna är de som imponerat allra mest. Att Djokovic skulle spela bra, och imponera, det har nog inte överraskat någon, men att Federer skulle se så extremt bra ut som han gjort, det var kanske inte givet för alla. Federer har med all önskvärd tydlighet visat att han fullt ut är att räkna med i år också och det behövde han nog göra efter en ganska trög avslutning på förra säsongen. En final mellan dessa två vore förstås helt fantastiskt, och något som i nuläget glädjande nog också känns högst troligt.

Rent resultatmässigt har också Nadal utmärkt sig. Han har varit mindre hotad än man kanske kunde tro på förhand efter att han haft stora fysiska problem på försäsongen. Sägas ska dock att han inte sett helt hundraprocentig ut i sina matcher, även om han vunnit enkelt. Det finns fortfarande frågetecken kring hur obehindrat han kan röra sig ute i hörnen och nu ställs han mot sitt första riktiga test i åttondelsfinalen. Berdych har spelat otroligt bra hittills i år efter att ha kommit tillbaka från skada och även om Nadal normalt har väldigt lätt för Berdych, om han inte är helt fräsch fysiskt, då kommer det bli problem för världstvåan.

Ungtupparna då? Zverev har trummat på. Han var hotad mot Jeremy Chardy i andra omgången. Fem set där. Men ändå stabilare än vad du tidigare varit i stora turneringar från tysken. Medvedev har imponerat stort och visat att han kommer knacka på dörren till rankingens topp-10 i år. Tsitsipas kanske däremot inte så jätteimponerande spelmässigt. Han har mest krånglat sig fram. Coric har sett ut som han alltid gör. Inte hela tiden så imponerande spelmässigt, men han får jobbet gjort. Och Tiafoe ska så klart nämnas också bland ungtupparna. Rejält överraskande att han tagit sig till åttondelen, men fullt rättvist. Han stod för turneringens stora skräll hittills när han skickade ut Kevin Anderson i omgång två.

Det är verkligen den gamla mot den nya generationen när åttondelarna nu drar igång. Några spelare lite mittemellan i Raonic, Dimitrov, Carreno Busta och Pouille men mycket intressant det här. Fyra ungdomar som alla är i dryga 20-årsåldern och den grupp spelare i dryga 30-årsåldern som dominerat tennisen totalt de senaste tio åren.

Det kommer bli en helsikes avslutning på Australian Open den här gången, det kan utlovas, och häng med här på tvmatchen där vi dagligen lägger upp alla matcher som spelas med så korrekta starttider som det bara är möjligt i tennisens värld.