Sveriges största idrottare genom tiderna

Sveriges största idrottsstjärnor genom tiderna
Det är svårt att göra en lista med vilken svensk idrottare som är eller har varit bäst genom tiderna. Man måste räkna in flera parametrar och därefter bestämma utifrån vilken parameter som man ska jämföra dem. Är det den kändaste svenska idrottaren i världen? Är det den som varit bäst jämfört med sina dåtida konkurrenter, eller är det den som vunnit flest medaljer i OS och VM? Man kan också bestämma utifrån vilken sport de tävlar eller tävlat i, hur stor är sporten i världen? Här följer några av de svenska idrottsstjärnor, utan inbördes ordning, som många anser bör finnas med på en sådan lista. 

Zlatan Ibrahimovic – Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna

Att utse Zlatan till Sveriges största och bästa fotbollsspelare genom tiderna är inte så kontroversiellt. Visst finns det många i den äldre generationen som anser att Gunnar Nordahl, Gunnar Gren, ”Nacka” Skoglund eller Nisse Liedholm gjorde mycket för svensk fotboll. Sverige tog trots allt VM-silver 1958 med dessa herrar i laget. Det som dock bör tas med i beräkningen är samtiden och konkurrensen. Den moderna fotbollen är betydligt snabbare, tuffare och svårare än det var på 50- och 60-talet. Zlatan har gjort flest mål i landslaget genom tiderna. Zlatan har vunnit den holländska ligan, italienska ligan, spanska ligan och den franska ligan under sin långa karriär. Dessutom har han otaliga cupsegrar, med Europa League segern 2017 som den största internationella cupsegern. Den bredden på framgångar gör att Zlatan haft fler framgångar än någon annan svensk fotbollsspelare, vilket också gör Zlatan till Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna.


Peter Forsberg – Sveriges största ishockeyspelare genom tiderna

Även inom ishockeyn har Sverige haft många framgångsrika spelare. Börje Salming var den första svenska superstjärnan, Nicklas Lidström blev utsedd till ”årtiondets bästa NHL spelare” 2009 av tidningen Sports Illustrated, och är den som kommer närmast Peter Forsberg i denna kategori. Det som sticker ut hos Peter Forsberg är att han var den första svensk att vinna hela poängligan i NHL 2002/2003 och bli utsedd till hela NHL:s viktigaste spelare under en säsong. Han har dessutom fler OS-guld och VM-medaljer än Lidström. Något som också gör att Forsberg hamnar före Lidström är sättet som Peter Forsberg spelade på, och de spektakulära saker han uträttade både i NHL och i Tre Kronor. Ett exempel på hans magiska spelsätt är straffen i OS-finalen 1994, som senare blev frimärke i Sverige. Man kan jämföra NHL meriter, men inom svensk ishockey överlag så skulle de flesta säga att Peter Forsberg är den största svenska ishockeyspelaren genom tiderna. Tätt följd av Salming och Lidström.

Ingemar Stenmark – Sveriges största slalomåkare genom tiderna

När Ingemar Stenmark åkte skidor så stannade Sverige. Det är ett uttryck som många känner igen, och det är sant. Det är svårt att tänka sig idag att skolor, banker och andra företag skulle avbryta all verksamhet idag för att titta på en slalomtävling. Det skulle möjligen kunna hända om Sveriges herrlandslag går till VM-final i fotboll. Det intressanta med att det hände när Stenmark åkte, var att det skedde vid åtskilliga tillfällen, under flera år. Tittar man på Stenmarks meriter så ser man att han än idag är den utförsåkare som har flest antal världscupsegrar med 86 stycken, 46 i storslalom och 40 i slalom. Han har rekordet i störst vinstmarginal med 4,06 sekunder i storslalom. Under karriären tog han två OS-Guld och tre VM-guld samt tre totalsegrar i världscupen. Folkkär är bara förnamnet på Sveriges största slalomåkare genom tiderna.

Björn Borg – Sveriges största tennisspelare genom tiderna

En garagevägg i Södertälje var starten på svensk tennis största spelare genom tiderna. Som barn övade Björn Borg sitt tennisspelande mot en garagevägg, vilket blivit en klassisk bild för många tennisfans världen över. Björn Borg blev under 1970-talet den mest framgångsrika tennisspelaren i hela världen. Hans seniorkarriär startade som 15-åring, 1972 då han debuterade i Davis Cup för Sverige. Det stora genombrottet kom året efter, då han som 16-åring gick till kvartsfinal i Wimbledon. Som 17-åring tog han sin första av totalt 11 Grand Slam-titlar genom att vinna franska öppna mästerkapen i Paris. Från 1974 fram till 1981 så dominerade Borg världstennisen. 6 titlar i franska öppna, 5 titlar i Wimbledon var en bidragande orsak till att han lyckades vara rankad 1:a i världen under sammanlagt 109 veckor mellan 1979 och 1981. På idrottsgalan i samband med millennieskiftet, utsågs Björn Borg av Svenska Idrottsakademin till 1900-talets svenska idrottsman, alla idrotter sammanräknat. Han slutade redan som 26-åring, vilket gör att mystiken kring honom har gjort hans prestation ännu större. Hans internationella framgångar i kombination med hur svenska folket dyrkade honom gör Björn Borg till Sveriges största tennisspelare genom tiderna.

Annika Sörenstam – Sveriges största golfspelare genom tiderna

Golf är en stor sport där Sverige haft spelare med i världseliten i många år, både herrar och damer. Den som sticker ut mest är dock Annika Sörenstam. Hon var så dominant inom den kvinnliga golfen att hon blev den första kvinnan att blev den första kvinnan sedan 1945 att delta i en herrturnering. Med 90 turneringssegrar, varav 72 på LPGA-touren, toppar hon listan över mest inspelade pengar genom tiderna, trots att tvåan på listan spelat mer än 150 fler turneringar. Annika har hela åtta Majorsegrar och är den svenska golfare som har vunnit flest turneringar internationellt, herrar och damer inräknade, Hon har tilldelats medalj av den svenske kungen och vunnit Jerringpriset, framröstat av svenska folket, två gånger. Under sin karriär spelade hon in runt 200 miljoner kronor och mellan år 2000 och 2005 vann hon minst fem tävlingar varje år. Det finns och har funnits flera internationellt framgångsrika svenska golfspelare, men ingen är i närheten av Annika Sörenstam. Hon avslutade sin karriär 2008, bara 38 år gammal. Hon är självklart invald i ”World Golf Hall of Fame”, vilket hon blev 2003. Hon kallades för damgolfens Tiger Woods med tanke på hur överlägsna de båda var. Räknar man in allt det som hon presterat, och hennes internationella stjärnstatus så är Annika Sörenstam Sveriges största golfspelare genom tiderna.

16 Jul 1995: Annika Sorenstam proudly holds her trophy during the U.S. Women”s Open tournament at the Broadmoor Golf Club in Colorado Springs, Colorado. Mandatory Credit: J.D. Cuban /Allsport