Sportåret 2018 – Vi minns ögonblicken

Sportåret 2018 går mot sitt slut och är det ens möjligt att summera det som något annat än fantastiskt. Framgångarna i vinter-OS, den magiska sommaren med fotbolls-VM och en rafflande upplaga av Allsvenskan. Lika svårt som det är att plocka ut några personliga favoriter, lika svårt är det att sammanfatta året i ord. Nå väl, vi gör ett försök!

Super Bowl LII – 4 februari

Årets första stora sportevent som tar plats på den listan var klassikermatchen Super Bowl. Super Bowl LII tog detta år plats på U.S. Bank Stadium i Minneapolis, en arena med plats för dryga 67 000 åskådare. I finalen stod det mellan Philadelphia Eagles och New England Patriots där Eagles var laget som drog det längsta strået efter att ha vunnit matchen med 41–33. Hedersuppdraget att framföra nationalsången inför matchstart föll på ingen mindre än Pink, och som hon gjorde det. Halvtidsunderhållningen framfördes av Justin Timberlake. Super Bowl är årligen ett av de mest sedda sporteventen på TV.

Vinter-OS Pyeongchang – 9-25 februari

De Olympiska vinterspelen i Pyeongchang var tävlingarna som alla gick och väntade på under inledningen av 2018. På förhand hade det utlovats mäktiga inramningar, bästa möjliga förutsättningar för utövarna och ett högklassigt värdskap. Vad vi inte visste var att det även skulle bli ett riktigt succé-OS för svensk del. Av 93 deltagande nationer kom Sverige på 6e-plats i medaljligan med sina 7 guld, 6 silver och 1 brons. Största överraskningarna stod skidskyttelandslaget för där herrarna vann guld i stafetten, Hanna Öberg vann guld på 15 kilometer och Sebastian Samuelsson chockade alla med sitt silver i jaktstarten.

Svenska guldmedaljörer:

Charlotte Kalla – Längdskidor, Skiathlon

Stina Nilsson – Längdskidor, Sprint

Hanna Öberg – Skidskytte, 15 km

Frida Hansdotter – Slalom

André Myhrer – Slalom

Stafett Herrar – Skidskytte

Lag Hasselborg – Curling

SHL, Vinnare Växjö Lakers – 22 april

Det blev aldrig någon vidare spänning kring SHL-säsongen 2017/18. Växjö Lakers visade redan under grundspelet att man hade något stort på gång och efter att alla grundspelsmatcher var spelade ledde man tabellen med 21 poäng(!). I slutspelet fortsatte man på samma övertygande sätt när man slog ut både Brynäs och Malmö av bara farten. I finalen väntade Skellefteå, ett lag som skördat stora framgångar under de senaste åren, men som fått slita mer för sin plats i finalserien. Växjö hade hursomhelst inte några problem med att hålla uppe glöden utan vann med 4-0 i matcher och förkrossande 20:1 i målskillnad, sällan har ett lag känts som mer rättfärdiga svenska mästare.

Champions League-final damer – 24 maj

Den 17e upplagan av Champions League för damer avgjordes den 24e maj på Dynamostadion i Kiev, samma stad som stod värd för herrfinalen två dagar senare. I finalen möttes tyska Wolfsburg, med Nilla Fischer som kapten, och franska Lyon. 0–0 stod sig under ordinarie matchtid och tillställningen fick avgöras under förlängning. Förlängningen bjöd på en riktig målkavalkad där Wolfsburg var först med att göra 1–0 innan Lyon stod för en imponerande återhämtning och vann matchen med hela 4–1. Det var Lyons femte Champions League-titel vilket gör laget till det mest framgångsrika i historien.

Champions League-final – 26 maj

Den stora finalen och årets största klubblagsmatch i fotboll spelades på Olympiastadion i Kiev mellan de regerande mästarna Real Madrid och Liverpool. Real Madrid hade chansen att vinna sin tredje raka Champions League-titel, en bedrift som ingen annan lyckats med tidigare, medans Liverpool var på jakt efter sin första sedan 2005. Efter 90 minuter och ett par grova målvaktstabbar ifrån Liverpools sida kunde Real Madrid kröna sig som mästare av Champions League 2017/18, 3–1 slutade matchen.

https://www.youtube.com/watch?v=Qosd4c95SUQ

Stanley Cup, Vinnare Washington Capitals – 7 juni

Stanley Cup-finalen mellan Las Vegas Golden Knights och Washington Capitals var den första sedan 2007 att inte innehålla något lag som tidigare vunnit Stanley Cup. Än mer imponerande är att den gångna säsongen var Las Vegas Golden Knights första någonsin i NHL. Finalserien avgjordes efter fem matcher där just Las Vegas vann den första. Därefter växlade Washington Capitals upp och vann de efterföljande fyra mötena vilket såg dem lyfta Stanley Cup-pokalen den 7e juni.

Det här var en summering av den första halvan av sportåret 2018. I nästa genomgång kommer vi att återuppleva fotbolls-VM, Wimbledon, upplösningen av Allsvenskan och mycket mer. Se till att hålla utkik på sportrutan för del två av 2018 års krönika.