Sportåret 2018 – Del 2

Vi fortsätter vår tillbakablick över sportåret som gått och fokuserar i del två på bland annat den svenska succén i sommarens VM och den rafflande avslutningen på Allsvenskan. Missade du första delen av 2018 års sammanfattning hittar du den här!

Fotbolls-VM – 14 juni-15 juli 

Årets stora sporthändelse, OS får ursäkta, var utan tvekan världsmästerskapet i fotboll som gick av stapeln i Ryssland den 14e juni. 32 nationer, Sverige ett av dem, deltog i vad som var det 21a mästerskapet i ordningen. Under gruppspelet ställdes Sverige mot Sydkorea, Tyskland och Mexiko i grupp F. Segrar mot Mexiko och Sydkorea bäddade för stor fotbollsfeber i vårt avlånga land och ett välförtjänt avancemang till åttondelsfinalerna. Väl där väntade Schweiz i en match som Sverige lyckades vinna efter mål av Emil Forsberg. Redan där och då var Sveriges prestation i VM långt över förväntningarna och när kvartsfinalplatsen sedan var ett faktum var det som att hela Sverige stannade upp. I kvartsfinalen blev England storleken för stora men vad gjorde det, Sverige hade ju stått för en insats som ingen trodde var möjlig på förhand och lyckats skriva ny svensk fotbollshistoria.

Slutsegrare i VM blev suveräna Frankrike som inte hade några större problem med att vinna över Kroatien i finalen, 5–2, inför 78 000 åskådare på Luzjnikistadion i Moskva. Belgien slutade trea efter att ha vunnit över England i bronsmatchen. Turneringens spelare blev Luka Modric efter att ha spelat en stor roll i Kroatiens väg till finalen.

Wimbledon – 2–15 juli 

Världens äldsta och mest prestigefyllda tennismästerskap, Wimbledon, avgjordes traditionsenligt under juli månad. Hela 132 upplagor av tävlingen har spelats och i år var stämningen som vanligt på topp när hela tenniseliten samlats i utkanten av London. På damsidan fanns alla stora namn med och i finalen mellan Angelique Kerber och Serena Williams bjöds det på högklassig tennis där tyskan till slut stod som segrare. Bland herrarna var det Novak Djokovic som visade klass när han gick hela vägen till final och slog Kevin Anderson i tre raka set. Det var Djokovic fjärde Wimbledontitel totalt.

https://www.youtube.com/watch?v=z8jSJyHufmE

Ryder Cup – 28–30 september 

En match som ingen annan. Ryder Cup är en kamp mellan Europa och USA om titeln som bästa golfkontinent. Tävlingen spelas vartannat år och det var lag USA som gick in till årets turnering som regerande mästare. Ryder Cup utspelar sig genom en rad olika tävlingsmoment där lagen får poäng för varje vunnen match. Först till 14½ poäng vinner.

Kapten för lag Europa var dansken Thomas Bjørn medans Kim Furyk ledde det amerikanska laget. Både Henrik Stenson och Alex Norén fick ta plats i lag Europas laguppställning. Efter tre intensiva tävlingsdagar var det just lag Europa som kunde titulera sig som nya mästare efter att ha vunnit med poängställningen 17½-10½. Stenson och Norén stod båda två för suveräna insatser, inte minst Henrik Stenson som var hundraprocentig i sitt spel och förlorade inte en enda match under Ryder Cup.

Allsvenskan, Vinnare AIK – 11 november 

Malmö FF levde inte upp till förväntningarna, IFK Göteborg fick fokusera mer på nedflyttningsstriden än platserna i toppen av tabellen och AIK såg länge ut att gå obesegrade genom hela säsongen. Allsvenska säsongen 2018 var en säsong att minnas minst sagt. Guldstriden såg länge ut att lysa med sin frånvaro då AIK ångade på som aldrig förr. Inte fören den 16e september åkte laget på sin första förlust när den andra guldkandidaten, IFK Norrköping, lyckades knipa en 2–0 seger. Segern var början på en stark upphämtning ifrån Norrköpings sida som till sista omgången av Allsvenskan lyckats skapa en rejäl dos nerv kring avslutningsrundan. AIK var piskade ta poäng borta mot Kalmar i sista matchen för att säkra guldet, något man också lyckades med. Guldet var AIK:s första sedan säsongen 2009.

Formel 1, Abu Dhabi – 25 november 

Den 69e upplagan av formel 1 drog igång den 25e mars i Australien, sista loppet gick av stapeln i Abu Dhabi den 25e november. Lewis Hamilton gick in i säsongen som regerande mästare, en titel som han lyckades försvara i överlägsen stil. Redan med två race kvar att köra av säsong kunde Hamilton och Mercedez kreditera sig själva som mästare med Sebastian Vettel närmast bakom i tabellen. Under 2018 års säsong kördes totalt 21 race världen över. 20 förare deltog uppdelade på 10 olika stall.

Handbolls-EM damer – 29 november-16 december 

Europamästerskapet i handboll för damer utspelade sig i Frankrike mellan den 29 december och 16 december. Frankrike var även en av de stora guldfavoriterna inför mästerskapet, en stämpel man lyckades leva upp till efter en tät finalmatch mot Ryssland. För Sveriges del började gruppspelet bra med vinster mot både Polen och Serbien. Trots förlusten mot Danmark var man klara för mellanrundan där matcher mot Montenegro, Frankrike och Ryssland väntade. En förlust mot Montenegro och tappade poäng mot Frankrike låg till grund för uttåget ur turneringen, detta trots en mycket bra insats i matchen mot värdnationen.