SHL-säsongen så här långt

Inför säsongen så tippades regerande mästarna Växjö vara ett av lagen som skulle ligga med i toppen. Det har gått lite trögt för mästarna, man ligger i dagsläget och kämpar för en slutspelsplats. Förlusten av förra årets bästa spelare, Elias Pettersson, har påverkat mer än många trodde. Han har ju som bekant gjort enorm succé i NHL, vilket sätter perspektiv på hur bra han egentligen var under förra säsongen. Växjö är dock bara 8 poäng från serieledaren Luleå, som inför tippades som ett mittenlag. Luleå har överraskat många med sitt kompakta spel, en riktig lagmaskin där inga spelare sticker ut i poängskörden. Trots att man leder serien så har man bara två spelare på topp 20 i poängligan. Målvakten Joel Lassinantti har storspelat och är en starkt bidragande orsak till Luleås framgångar.

Poängligan i SHL 2018/19

Djurgården värvade Jakob Lilja från Linköping inför säsongen, och vilken värvning det blev. Tillsammans med Daniel Brodin och Jakob Josefsson så har de bildat en fruktad formation som också fått göra debut i landslaget. Lilja leder poängligan med Brodin och Josefsson på plats 6 och 7. Som vanligt hittar vi Skellefteås stjärnor Joakim Lindström och Oscar Möller i toppen av poängligan, trots att Skellefteå inte har varit lika starka i år som tidigare säsonger. Möller är den spelare som skjutit flest skott på mål av alla spelare, så att skjuta mycket resulterar ofta i poäng. Den spelare som kanske överraskat en del spelar bottenlaget Örebro. Aaron Palushaj producerar poäng även när laget inte presterar på topp. Han ligger just nu femma i poängligan vilket är imponerande sett till lagets prestation.

Poängligan just nu

1: Jakob Lilja, Djurgården                                     9 mål + 23 assist= 32 poäng

2: Joakim Lindström, Skellefteå                        11+18= 29 poäng

3: Derek Roy, Linköping                                       4+25= 29 poäng

4: Joel Kellman, Brynäs                                        14+14= 28 poäng

5: Aaron Palushaj, Örebro                                   12+16= 28 poäng

6: Jacob Josefson, Djurgården                           8+20= 28 poäng

7: Daniel Brodin, Djurgården                             16+11= 27 poäng

8: Jack Connolly, Luleå                                         13+13= 26 poäng

9: Oscar Möller, Skellefteå                                  12+14= 26 poäng

10: Markus Ljungh, HV71                                    10+16= 26 poäng

Jakob Lilja leder poängligan

Alla matcher från SHL på TV & Stream hittar du här

Toppar och dalar under säsongen

Frölunda är ett lag som varit starka under hela säsongen. Man har tagit sig till final i CHL (Champions Hockey League) och samtidigt kunnat spela bra i SHL. Man ligger med i toppstriden och är SHL:s starkaste lag på bortaplan. Runt hälften av alla deras segrar har kommit på bortais, och det är mycket bra. Tillsammans med Färjestad och Djurgården så är Frölunda med och utmanar Luleå om segern i grundserien. Färjestad har motsvarat alla förväntningar och ligger just nu tvåa i tabellen.

Mora och Timrå är de lag som, tillsammans med Örebro, haft det tuffast under säsongen. Det är ett rejält hopp upp till lag 11, så dessa tre lag kommer göra upp om jumboplatsen i SHL 2018/19. Alla tre lagen har enskilda spelare som kan prestera på riktigt hög nivå, men som lag så räcker man inte till. SHL är i år otroligt jämn. Mellan lag 11 och lag 1 så skiljer det bara 12 poäng, så det gäller för lagen att ta sina segrar. Lyckas man vinna tre matcher på raken, så kan det vara skillnaden mellan en slutspelsplats och en kvalserieplats.

Frölunda är i final i CHL

Spelare som imponerat under säsongen

”Det är svårt att vara ett topplag utan en bra målvakt”. Den klyschan har man hört många gånger, och den stämmer i många fall. Ser man statistiskt så är topplagens målvakter med i toppen av målvaktsligan. En som verkligen har visat sig vara en toppmålvakt är Djurgårdens Adam Reideborn. 27-åringen har ett år kvar på sitt kontrakt med Djurgården, och sannolikt har han imponerat på scouterna från NHL, vilket skulle kunna föra honom över Atlanten. Reideborn är en matchvinnare, och flera experter tror att Djurgården kan vinna slutspelet om han fortsätter sitt fina målvaktsspel.

En annan spelare som imponerat är Joel Kellman i Brynäs. Han var bra förra säsongen i Karlskrona, och har tagit ytterligare kliv i år. Det har gjort att 24-åringen fått landslagsdebutera under säsongen. Den chansen förvaltade han och det har lett till att han fortsatt är med i kampen om en plats i truppen till VM. Kellman påminner i spelsättet om Skellefteås förre stjärna Pär Lindholm, som numera spelar i NHL. Det gör att NHL rykten surrar konstant kring honom. Kellman själv har uttryckt att det skulle vara en dröm att spela i NHL, så framtiden får utvisa om drömmen slår in.

Luleås Emil Larsson måste också nämnas som en imponerande spelare. Redan i fjol gjorde han 23 mål i SHL, och han har fortsatt leverera spel på hög internationell nivå. Han gör grovjobbet framför mål och det gillas både av förbundskapten Grönholm och NHL. Fortsätter han bara på samma nivå så är det inte otroligt att han spelar i NHL nästa säsong.