Returmöten i Champions League

Det är tisdag och ny omgång med matcher från Champions League. Kvällen bjuder på stormöte i Turin där Juventus ska jaga ett tvåmålsunderläge mot Atletico Madrid från första mötet. På annat håll ska Schalke 04 försöka med det omöjliga, att vinna mot Manchester City på Etihad Stadium. Använd TVmatchen.nu för att tablå över veckans Champions League på TV och stream.

Lottningen för kvartsfinaler, semifinaler och final äger rum på fredag 12:00

Juventus – Atletico Madrid (0-2)

Allianz Stadium, Turin

Det första mötet lagen emellan på Wanda Metropolitano innehöll allt och lite till. Diego Simeones vilda firande, flera omdiskuterade VAR-situationer, Cristiano Ronaldos pik till Atleti-supportrar och ett blytungt resultat för Juventus.

I och med resultat från första omgången är förutsättningarna klara inför kvällen – Juventus behöver göra minst två mål på ett av Europas bästa försvar. För att lyckas med detta förväntas Allegri ställa upp med en offensiv arsenal beståendes av Ronaldo, Mandzukic, Dybala och Pjanic. Saknas gör sedan tidigare Costa, Cuadrado och Khedira medans Alex Sandro står som avstängd till kvällens match. Juventus varvade upp inför matchen mot Atletico Madrid med att slå Udinese med 4-1 under fredagskvällen, detta utan en rad nyckelspelare från start som istället vilades inför tisdagens uppgift. Ligatiteln är så gott som bärgad för Juventus del och att fokuset denna säsong istället ligger på pokalen med de stora öronen råder det inga tveksamheter kring. Cristiano Ronaldo kom inte till Juventus för att vinna Serie A, det är Champions League som är det stora målet för Turin-klubben och det är även utefter den målsättningen spelare och tränare kommer bedömas. Kvällens resultat kommer således bli högst avgörande huruvida Juventus säsong kommer ses som ett misslyckande eller inte.

Atletico Madrid fick ett drömresultat med sig från hemmamatchen, och kanske var det precis vad man behövde med tanke på lagets svaga form på bortaplan denna säsong. Diego Simeones mannar har bara vunnit sju matcher på resande fot i alla tävlingar.

https://www.youtube.com/watch?v=uE0t1bWqeFQ

Att styrkan hos Atletico Madrid ligger i defensiven är sen gammalt, och under kvällen kommer det krävas en felfri insats för att inte ingjuta något hopp i hemmalaget. Under de senaste fem matcherna har Atletico Madrid inte sett en enda boll gå in i nät bakom Jan Oblak, en fingervisning om vilken tuff uppgift Juventus har framför sig.

Inför kvällens match finns en del frågetecken i truppen där främst vänsterbacksplatsen blir ett huvudbry för Simeone. Båda naturliga alternativen, Lucas Hernández och Filipe Luiz, saknas till följd av skador. Därutöver saknas avstängda Tomas Partey som spelade en stor roll på mittfältet i första mötet, även Diego Costa är avstängd.

Manchester City – Schalke 04 (3-2)

Etihad Stadium, Manchester

Att detta dubbelmöte skulle vara vid liv(?) efter matchen för tre veckor sedan var det inte många som förutspådde. Två straffmål signerade Bentaleb gör att Schalke 04 åker till Manchester med.. nåja, en mikroskopisk chans till avancemang. Det finns egentligen ingenting som talar för att laget på 14:e-plats, just ovanför nedflyttningsstrecket, i Bundesliga ska lyckas vinna över de regerande engelska mästarna. Manchester City ses av många som en huvudkandidat till Champions League-titeln i maj och laget verkar prickat formen lagom till säsongsavslutningen. Under de 10 senaste ligamatcherna har laget vunnit 9 och gjort 25 mål, och återigen tagit över stafettpinnen i kampen om Premier League-titeln.

Det såg länge ut som att Schalke skulle skrälla ordentlig mot Manchester City
photo cred: dpa-Bildfunk

Det ska inte läggas alltför stor vikt vid resultatet från första mötet då det i ärlighetens namn lika gärna hade kunnat vara tack och godnatt för Schalkes del redan där. Trots en del avbräck i bland annat Fernandinho (avstängd) och Otamendi (avstängd), samt frågetecken kring De Bruyne, Aguero, Stones och Kompany ska det mycket till för att Manchester City inte seglar vidare från denna åttondelsfinal.

Kvalificerade lag för kvartsfinaler:

  • Porto
  • Ajax
  • Tottenham
  • Manchester United