OS Invigning

Lista: OS-invigningar vi minns

Att OS-invigningar brukar vara hejdundrande och spektakulära jippon tvivlar väl ingen på. Det brukar inte sparas på krutet när världens största idrottstävling ska invigas och det arrangerande landets historia, kultur och tekniska kunnande saluföras. Genom åren har vi fått se ett antal invigningar som gått till historien. Här listar vi fem extra minnesvärda.


Till sidan för OS

Svenskar i OS 2021

Här är Discoverys OS-trupp

Köp Discovery+ här


Moskva 1980
Sovjetregimen skulle falla nio år senare men 1980 stod man på höjden av sin prakt och presenterade en invigning med en får den tiden iögonfallande läktarkoreografi.

Los Angeles 1984
När det var dags för USA att anordna OS fyra år efter Sovjet var man naturligtvis tvungen att toppa ryssarna, och man gjorde det framför allt med mannen som flög in på arenan med hjälp av ett jetpack

Barcelona 1992
Den katalanska huvudstadens OS-invigning minns vi främst av ett skäl – bågskytten Antonio Rebollo som med perfekt elegans och precision sände iväg eldpilen som tände OS-elden (om det sedan verkligen var pilen som fjuttade på är en annan fråga).

Beijing 2008
Vida ansedd som OS-historiens mest spektakulära invigning. Arrangemanget är proppfyllt med höjdpunkter men avsnittet när 2008 (jodå!) trumslagare går lös på sin instrument är alldeles extra. Och fyrverkerierna förstås.

London 2012
Invigningen för det senaste sommar-OS i London var en hänförande vandring genom brittisk historia. Men om man lägger allt i händerna på Oscarsvinnaren Danny Boyle så får man såklart vad man ber om – toppat med James Bond och Queen Elizabeth som hoppar ut från en helikopter.


Till sidan för OS

Svenskar i OS 2021

Här är Discoverys OS-trupp

Köp Discovery+ här