Super Bowl 2022 Foto: Joshua Hoehne | Unsplash

Super Bowl 2022

Super Bowl 2022 närmar sig med stormsteg, årets final spelas i Inglewood, Kalifornien på nybyggda SoFi Stadium.
Super Bowl 2022 är den 56:e upplagan av en av årets största sporthändelser och går av stapeln den 14 februari. Matchen är mellan Matthew Staffords LA Rams och Joe Burrows Cincinnati Bengals, båda QB’s gör sina första framträdanden i Super Bowl i sina karriärer.

Vägen till Super Bowl

Cincinnati Bengals:
Bengals avslutade grundspelet med resultatraden 10-7, Benglas slutade överraskande först i AFC North och knep slutspelsplatsen före Steelers, Browns och Ravens.

I slutspelets första utslagsrunda väntade sedan Raiders, detta blev en tuff kamp som slutade 26 – 19 i Bengals fördel
I divisionsfinalen ställdes Bengals mot Titans i en otroligt tät kamp som slutade 19 – 16 i Bengals fördel. I konferensfinalen ställdes Bengals mot tufft motstånd i form av Patrick Mahomes Chiefs som spelade Super Bowl både 2020 och 2021. Bengals slog Chiefs med 27 – 24 i en riktigt spännande match.

Los Angeles Rams:
Sean McVay’s Rams tradeade in quarterbacken Mathew Stafford för Jared Goff inför årets säsong, bytet skulle visa sig vara ett genidrag då Stafford haft en fantastisk säsong då han för stunden är rankad som tredje bästa quarterbacken i ligan.
Rams avslutade grundsäsongen med fem vinster och en förlust på de sex sista matcherna, den totala resultatraden i grundspelet blev 12-5.
Rams vann sin division NFC West före lag som Cardinals, 2020 års finalisterna 49ers och Seahawks.

Rams vann sin första slutspelsmatch övertygande mot Cardinals med med 34 – 11. I divisionsfinalen slog man sedan fjolårsvinnarna Buccaneers med 30 – 27 i en otroligt spännande match. I sin senaste slutspelsmatch slog Rams 49ers med 20 – 17, en otroligt jämn match som avgjordes i sista kvarten via ett field goal från Rams kicker samt via en fumble av 49ers offensiva uppställning i deras sista drive.

Super Bowls halftime show

Årets halftime show är en hiphopkavalkad utan dess like, detta rimmar fint då finalen spelas på SoFi Stadium i Inglewood, Kalifornien.
På schemat finner vi west coast-legender så som Snoop Dogg och Dr. Dre samt andra artister så som Kendrick Lamar, Eminem och Mary J. Blige.

Läs mer om årets halftime show och se trailern genom att klicka här.

Tidigare vinnare och historiska franchises

De två senaste Super Bowlsen har en gemensam nämnare och det är Kansas City Cheifs, Cheifs har ett otroligt bra lag och har sedan Patrick Mahomes ankomst i 2017 blivit ett lag att räkna med på riktigt.
I dem två senaste finalerna har Cheifs vunnit en och förlorat en, vinsten kom mot 49ers 2020 och förlusten kom mot Tom Bradys Buccaneers 2021.

När man talar om dynastier inom NFL de senaste åren är New England Patriots förmodligen det första laget som nämns i diskussionen.
Patriots med Bill Belichick som tränare och Tom Brady som QB nådde Super Bowl hela nio gånger mellan 2002 och 2019, av dessa nio Super Bowls vann Patriots sex stycken.

Patriots och Steelers är de lag med flest Super Bowl-vinster i NFL’s historia, båda franchises har sex ringar. Patriots hade sin storhetstid under 2000-talet och 2010-talet medan Steelers dominerade ligan under 70-talet.
På delad andraplats med fem ringar vardera finner vi Cowboys som tog majoriteten av sina ringar under 90-talet och 49ers som tog fyra ringar på åtta år under 80-talet. På delad tredjeplats finner vi Packers och Giants med fyra ringar vardera.

Super Bowl 2022, var när och hur?

Var kan jag se Super Bowl 56?
Super Bowl 56 (2022) går att streama på Viaplay och ses på Viasats kanal TV6.

När börjar Super Bowl 56?
Sändningen startar 23:30 den 13 februari på TV6 med studio och försnack, matchen börjar sedan vid 00:30 natten mot måndagen den 14 februari.


Passa även på att kika in vårt Super Bowl-quiz nedanför! Kan du göra en touchdown genom att samla ihop sju poäng?