Eurovision Song Contest 2022

Eurovision Song Contest 2022: Vilka är favoriterna i år?

Förra årets Eurovision vann Italien och Måneskin med låten ” Zitti e Buoni ”. Det innebär, såklart att årets Eurovision kommer att hållas i det stövelformade landet, och den kommer att äga rum på arenan Pala Alpitour i Turin.

I årets förhandstitt tar vi en resa runt i Europa för att bedöma favoriterna inför den senaste upplagan av världens största musiktävling! Vi är också glada över att återigen få uppleva ett Eurovision i all sin fulla prakt efter ett par år av hårda Coronavirusrestriktioner.

Så vem kommer då att krönas till vinnare i år? Och vilka länder och låtar kommer att gå vidare till finalen som hålls den 14 maj?

1.            Italien

De försvarande mästarna i Eurovisionstävlingen kommer att representeras av två HBTQ-personer, Mahmood och Blanco. Paret har en fenomenal vokal harmoni och ligger för närvarande på första plats i mätningarna, med Sverige inte långt efter. Deras låt “Brividi” påminner lite om deras bidrag ”Il Volo” från 2015 och de har en redan säkrad plats i finalen.

2.            Ukraina

Ukraina hade enligt min mening säkert vunnit med sin originallåt av Alina Pash, men de kommer istället att gå med nummer två från sin nationella final, som bara hamnade på tredje plats hos juryn. Ukraina har ett gott rykte i tävlingen efter att ha framfört låtar som ”Sasha Verduschka”, ”GO_A: Shum” med flera. De är välkända för sin innovation och kommer troligen att få många tittarröster som ett tecken på solidaritet.

3.            Sverige

Svenska Cornelia Jakobs presterar bra i opinionsundersökningarna som en säker tvåa, och som vi nämnde tidigare ligger hon väldigt nära Italien. Personligen tycker jag att Italiens låt håller högre kvalitet. Eurovisionworlds förutsägelser tenderar dock att vara korrekt.

4.            Storbritannien

Sam Ryder, en välkänd TikTok-stjärna, kommer att representera Storbritannien i Eurovision Song Contest 2022 med låten ”SPACE MAN”. Storbritannien har inte vunnit Eurovision Song Contest sedan 1997, och slutade på noll poäng 2021. En upprepning av detta väntas inte i år, eftersom Storbritannien för närvarande tippas ha goda möjligheter att göra bra ifrån sig i årets tävling!

Poängsystem i Eurovision

För att vinna finalen krävs det att deltagarna har en bra inställning till både tittare och jury. Förra årets italienska vinnare ”Måneskin” vann visserligen hos tittarna och kom på fjärde plats hos juryn (där Schweiz och Frankrike toppade respektive). 2019 kom Hollands Duncan på andra plats hos tittarna efter norska Keiino och slutade på tredje plats hos juryn. År 2018 vann Netta hos tittarna och slutade trea hos juryn, och 2017 vann Portugal hos både tittarna och juryn.

Närmare bestämt räknas juryns röster till 50 procent, detsamma gäller för tittarnas. Juryns och tittarnas poäng läggs sedan samman och resulterar i den totala vinnaren av Eurovision Song Contest 2022. Jurypoängen, som uppgår till 1-12 poäng från varje lands jury, är de två första som tillkännages, följt av de totala tittarrösterna från alla 40 deltagande länder.

Juryn rangordnar alla Eurovisionslåtar utom låten från det land de representerar. Juryns uppgift är att bedöma låtarna utifrån både sång, komposition och originalitet samt det allmänna intrycket. För övrigt har juryn redan gett sina röster innan de tre liveshowerna går av stapeln. Det gör de kvällen före liveshowen, där en repetition äger rum.

Ordningen för att läsa tittarpoäng är sådan att programledarna börjar med det land som fick minst jurypoäng och slutar med det land som fick flest.

Juryns och tittarnas poäng kan tyckas vara extremt olika. Detta beror bland annat på att professionella jurymedlemmar måste rangordna alla 25 låtar. Det innebär att en enskild jurymedlem i viss mån har makten att straffa de tävlandes låtar. År 2018 ändrades dock detta avsevärt när jurymedlemmarnas röstsedlar gjordes exponentiellt viktade. Det finns totalt fem jurymedlemmar per land.

Jurypoäng ges helt enkelt genom antalet röster. Tittarna tenderar ofta att rösta på det land eller de länder de älskar mest. För det mesta kommer detta att vara till förmån för grannländerna.

Krig eller fred?

Eurovision skapades på 1950-talet efter att andra världskriget lämnat Europa i ruiner, där huvudsyftet var att förena nationer genom musik, vänskap och försoning.

Sedan dess har Eurovision snabbt ökat i omfattning, särskilt kring millennieskiftet då flera östeuropeiska länder samt Australien anslöt sig och gjorde det till världens tredje största evenemang. Det är korrekt, bara OS och fotbolls-VM är större i omfattning, det är dessutom flera gånger större än det årliga evenemanget Super Bowl.

Fredsbudskap har vid flera tillfällen haft en stor betydelse i Eurovision. Bland annat vann tyska Nicole 1982 med ”Ein bischen Frieden” och ukrainska Jamala 2016 med ”1944”. Burop hördes mot Ryssland året efter annekteringen av Krim och isländska Hatari uppträdde 2019 med en palestinsk flagga.

Det är troligt att vi kommer att få se tittarna i årets Eurovision Song Contest visa mer kärlek och stöd för Ukraina. Det ska definitivt bli intressant att se vad som händer.