NELSON ALMEIDA / AFP

VMs kvartsfinaler: odds, guide och tips

Notera att inlägget innehåller betalda länkar

Slutspelet i Qatar 2022 drar ihop sig med två saftiga matcher som inleder kvartsfinalerna under fredagen. Kroatien tar sig an favoriten i Brasilien innan Argentina drabbar samman med Nederländerna.

Båda matcherna utlovar mängder med underhållning, men finns det ett värde i betting odds för kvartsfinaler i VM? Låt oss ta en titt!

Kroatien mot Brasilien

Arena: Education City Stadium (Doha)
Datum och tid: 16:00 9/12-2022 (Fredag)
Kanal: SVT1 och SVT Play

Den första kvartsfinalen i Qatar 2022 står mellan turneringsfavoriten Brasilien och finalisterna från turneringen för fyra år sedan, Kroatien, där oddsen på VM ger ett lag det tunga favoritskapet. Brasilien har besegrat Kroatien i både deras senaste VM-möten och förväntas göra det en tredje gång.

Brasilien har utan tvekan imponerat mest så här långt i turneringen. Även om det blev förlust mot Kamerun med 1-0 i gruppspelet har segrarna över Serbien och Schweiz klart vägt över poängtappet. Det ska även nämnas att Brasilien vilade en hel del spelare då avancemanget redan var säkrat.

Skador har resulterat i problem för Selecao under mästerskapet med anfallaren Gabriel Jesus som missar resten av turneringen samtidigt som den ordinarie vänsterbacken Alex Sandro lär missa matchen. Brasilien fick dock tillbaka Neymar inför matchen mot Sydkorea, en match Brasilien vann med 4-1 och där siffrorna var i underkant.

Brasilien har blivit utslagna i kvartsfinalen i tre av deras fyra senaste VM, efter finalvinsten i Japan och Sydkorea 2002. Det pratas fortfarande om den förnedrande 7-1-förlusten mot Tyskland på hemmaplan i semifinalen för åtta år sedan, en match som Neymar inte minst söker revansch för.

Neymar missade just den matchen på grund av skada men är nu redo att leda Brasilien genom slutspelet i Qatar 2022. Neymar väntas få rollen som nummer 10 i laget bakom Richarlison, en spelare som har gjort tre mål på lika många matcher.

Kroatien kanske har vänsterbacken Borna Sosa tillgänglig efter att han missade straffvinsten mot Japen i åttondelsfinalen. Tränaren Zlatko Dalic hoppas också på goda nyheter för Josip Stamisic som även han saknades på grund av problem med en muskel.

Luka Modric kan göra sin sista VM-match vid 37 års ålder. Fortfarande den stora stjärnan i laget ser mittfältarens ålder inte ut att hålla honom tillbaka även om rutinen i det kroatiska laget både är en styrka och en svaghet. Spelarna vet visserligen vad som krävs för att gå långt men med ett som i stort sett är detsamma som VM 2018 har tränare Dalic en av mästerskapets äldsta trupper till sitt förfogande. Samtidigt kommer Brasilien med en väldigt fart och fläkt från alla håll och kanter.

En av nyckelspelarna för att Kroatien ska kunna skrälla och motbevisa odds på VM kvartsfinal är den unge försvararen Josko Gvardiola. Mittbacken, till vardags i RB Leipzig, ryktas till Chelsea som får vara beredda att betala stora pengar efter hans insatser i VM. Samtidigt hackar offensiven där Kroatien inte har mäktat mer än ett mål i tre av deras matcher.

Avsaknaden av offensiva hot kommer med största sannolikhet bli kostsamt mot ett Brasilien som har multipla hot framåt, från Neymar och Richarlison till Raphinha, Vinicius Jr och Antony. Det är svårt att argumentera mot att Brasilien är stora favoriter sett till odds för kvartsfinalerna i VM men oddset 1.36 är för lågt.

Brasilien -1 landade enkelt i den senaste matchen och borde göra det igen till ett skapligt odds på 2.00 hos ComeOn. Richarlison att göra mål vid något tillfälle under matchen till x2.50 sticker ut vilket även Brasilien att vinna båda halvlekarna till x3.05 gör. Brasilien/Brasilien på marknaden för halvtid/fulltid är ett annat alternativ medan x7.25 för en 3-0-seger är det mest spännande alternativet på marknaden för rätt resultat hos ComeOn.

Hitta alla oddsen hos ComeOn

18+ år – Regler & vilkor gäller | Stödlinjen.se

Nederländerna mot Argentina

Arena: Lusail Iconic Stadium (Lusail)
Tid: 20:00 9/12-2022 (Fredag)
Kanal: SVT1 och SVT Play

Argentina har fortfarande inte visat sig från bästa sida i Qatar 2022, vilket kan vara olycksbådande för kvarvarande konkurrenter om titeln. Lionel Messi verkar däremot vara på humör för att leverera ett efterlängtat VM-guld i vad som troligtvis blir hans sista framträdande på den här scenen.

Messis mannar fick arbeta hårt för att ta sig vidare från åttondelsfinalen mot Australien efter att först ha tagit en 2-0-ledning men därefter tillåtit motståndaren att ta sig tillbaka in i matchen i den andra halvleken. Hur som haver lyckades Argentina hålla ut till slutsignalen och tog sig kvartsfinal, detta för fjärde gången på deras fem senaste mästerskap. Nationen tog sig till finalen, en match man förlorade, 2014 efter att ha slagit ut Nederländerna i semifinalen.

Den matchen slutade oavgjort, 0-0, efter full tid och förlängning och en seger för Argentina efter straffar med 4-2. När Argentina och Nederländerna drabbade samman i gruppspelet i VM 2006 slutade även den matchen oavgjort vilket tyder på att det är två stora nationer som är jämnstarka.

Nederländernas tränare Louis van Gaal var vid rodret när laget tog sig till semifinal 2014 och veteranen är nu tillbaka i rollen, detta efter att ha gått igenom en behandling för prostatacancer under VM-kvalet. Van Gaal är mäkta populär bland sina spelare en av sportens främsta taktiker. Mot ett Argentina som har mer individuell skicklighet på pappret kan Van Gaals taktiska kunskaper väga över för Nederländerna.

Återkomsten till speldugligt skick för stjärnanfallaren Memphis Depay har även det visat sig vara ett välkommet tillskott för laget. Depay har kämpat mot en lårskada under gruppspelet men tog en plats i startelvan mot USA I åttondelsfinalen, en match där han gjorde sitt första mål i mästerskapet.

En fullt frisk Depay adderar ytterligare ett hot i Nederländernas offensiv som annars hängde på den unga kantspringaren Cody Gapko under gruppspelets. PSV Eindhovens talang, som väntas vara namnet på många läppar under januarifönstret, nätade i samtliga matcher i gruppen och blir att se upp med.

Nederländerna har varit oväntat starka i defensiven under VM så här långt och har bara släppt in mål i två av fyra matcher. Trots en tuff höst med klubblaget Liverpool har ledaren Virgil van Dijk visat fin form i försvaret och skyddat debutanten Andries Noppert i målet.

Den framåtstörtande högerbacken Denzel Dumfries har även han en stark turnering vilket mål och två assist mot USA i åttondelsfinalen visade. Hans löpningar längs kanten blir att se upp med för Argentinas tränare Lionel Scaloni. Hoppet ställs till Marcos Acuna som duellerar mot Dumfries på den ena kanten.

Scalonis stora beslut att ta är i offensiven. Angel di Maria vilades i segern mot Australien efter problem med ett av sina lår men bör vara redo att spela. Papu Gomez fick gå ut skadad mot Australien och kan därmed få vila i den här matchen. Oavsett bör Manchester Citys unga anfallare Julian Alvarez och hans insatser innebära en fortsatt plats i startelvan.

Även om Argentina har gjort minst två mål i fem av deras sex senaste matcher på VM känns det som att det är kan bli en jämn match, inte minst med de mållösa matcherna från turneringarna 2006 och 2014. Under 2,5 mål ligger därför bäst till x1.58 hos ComeOn medan ett kryss efter 90 minuter ser mest troligt ut till 3.20  gånger pengarna.

Det blir svårt att se bortom Messi på marknaden för målgörare. Argentinas främsta man är i en svårslagen form och har gjort det första målet i tre av lagets matcher under VM. Det kunde till och med ha blivit fyra av fyra möjliga men Messi nekades från straffpunkten i vinsten mot Polen. Messi att göra mål vid något tillfälle till 2.50 finns hos ComeOn medan x5.00 erbjuds på att han gör det första målet igen.

Kollar vi på de olika resultatmarknaderna känns resultatet 1-1 som det mest troliga inför matchen, x4.95 för resultat 1-1 är onekligen lockande.

Hitta alla oddsen hos ComeOn

18+ år – Regler & vilkor gäller | Stödlinjen.se


Se alla matcher från VM nedanför

© TVmatchen.nu – Fotboll på TV