Speldag 11: Förhandstitt och speltips FRANKLIN JACOME / POOL / AFP

Inför VM-finalen: Frankrike mot Argentina

Notera att inlägget innehåller betalda länkar

Arena: Lusail Iconic Stadium
Tid: 16:00 18/12-2022 (Söndag)
Kanal: TV4 och C More

En månad med ett världsmästerskap går fort, det kan vi som har följt VM 2022 garantera att den gör. Under söndagen får vi se VM 2022 gå mot sitt absoluta slut när finalen spelas på Lusail Iconic Stadium strax norr om Qatars huvudstad Doha.

Världsmästerskapet har bjudit på många överraskningar och vi har sett många fina historier skrivas. Vi har sett allt från skrällsegrar och överkörningar till jämna, målrika matcher och nagelbitare som har avgjorts på straffar.

Nu återstår bara en match och det är den viktigaste av dem alla, finalen.
I finalen ställs två av världens bästa landslag mot varandra i form av Argentina och Frankrike.
Både Argentina och Frankrike har otroliga facit inom landslagsfotbollen och båda två har vunnit VM-guld två gånger tidigare.
Argentina vann guldet under hemma-VM 1978 sedan vann dem sitt andra VM-guld i Mexiko 1986 med en viss Diego Maradona i spetsen.
Även Frankrike har vunnit två VM-guld tidigare, det första kom i hemma-VM 1998 och det senaste guldet kom i förra VM som spelades 2018 i Ryssland.
Utöver tidigare guldmedaljer har de här länderna även vunnit silver och brons.
Argentina har tagit silver i VM 1930, 1990 och 2014 och Frankrike har tagit silver 2006 och brons 1958 och 1986.

Mbappé mot Messi i finalen

Franske Kylian Mbappé och argentinske Lionel Messi är två av världens absolut bästa spelare.
Mbappé har framtiden för sig och lär åstadkomma otroliga saker under sin karriär både med klubblag och landslag.
Messi å andra sidan närmar sig slutet av sin egen karriär men vilken karriär han har haft. Messi spelade sin första säsong 2004/05 i Barcelona och har sedan dess hunnit vinna Ballon d’Or hela sju gånger. Messi nämns ofta i diskussionen om vem som är historiens allra bästa fotbollsspelare och ser man på Messis samlade höjdpunkter är det svårt att argumentera mot det.

Sedan säsongen 2021/22 har Messi spelat för PSG och varit klubbkamrat med sin finalmotståndare Kylian Mbappé.
Mbappé har likt Messi varit direkt avgörande för sitt landslags framgång i årets världsmästerskap och klubbkamraterna från PSG ligger på delad skytteligaledning med fem mål vardera och båda är heta kandidater till att vinna guldbollen (turneringens bästa spelare).

I finalen står nu allt på spel för dessa herrar, vem vinner skytteligan? Vem blir turneringens bästa spelare? Och blir det Mbappé som tar hem sin andra raka VM-buckla eller lyckas Messi kröna sin otroliga karriär med ett VM-guld i hans sista turnering?

Vägen till finalen

Argentinas väg till finalenFrankrikes väg till finalen
Gruppspelet
2-1 förlust mot Saudiarabien
2-0 vinst mot Mexiko
2-0 vinst mot Polen
Sextondelsfinal
2-1 vinst mot Australien
Kvartsfinal
2-2 mot Nederländerna (4-3 på straffar)
Semifinal
3-0 vinst mot Kroatien
Gruppspelet
4-1 vinst mot Australien
2-1 vinst mot Danmark
1-0 förlust mot Tunisien
Sextondelsfinal
3-1 vinst mot Polen
Kvartsfinal
2-1 vinst mot England
Semifinal
2-0 vinst mot Marocko

Båda lagen har stött på tufft motstånd på sin väg till finalen. Argentina fick bland annat det riktigt tufft mot Nederländerna i kvartsfinalen men lyckades vinna efter en imponerande straffläggning. Frankrike hade det även tufft i kvartsfinalen när man ställdes mot England.
Frankrike ställdes mot ett farligt England och lyckades med att undvika övertid och eventuell straffläggning när Harry Kane missade sin andra straff i matchen i minut 81’.

Messi och hans anfallskollega Julian Alvarez har varit avgörande för Argentina i mer eller mindre alla matcher som Argentina har spelat. På samma sätt har Kylian Mbappé och Olivier Giroud stått för det mesta i offensiv riktning för Frankrike.
Frankrike och Argentina har dock inte bara ett farligt anfall utan också ett stabilt försvar.
Frankrike har inte har släppt in mer än ett mål i någon av deras matcher under turneringens gång. Argentina har släppt in lika många mål som Frankrike har gjort under turneringen, fem stycken. Argentina har dock fler hållna nollor då man har hållit nollan i tre matcher medan Frankrike bara hållit nollan i en match.

Analys inför VM-finalen

Att spela på en VM-final är väldigt svårt då det finns mer saker än vanligt att ha i åtanke, både för dem som spelar på och i matchen.
Det här är ett enormt ögonblick för alla spelare på plan och för många spelare är det här den största matchen i deras karriärer. Vi kan räkna med att det kommer att bli en fysisk och psykisk prövning för samtliga spelare som är på planen.

Ser man till tidigare VM-finaler så har tre av de fyra senaste varit tillknäppta och tajta historier. Det enda undantaget är 2018 då Frankrike slog Kroatien med 4-2, ett ovanligt resultat för en så laddad och viktig match.
Finalen fyra år tidigare som spelades på Maracana i Brasilien slutade 1-0 efter förlängning till Tyskland mot Argentina.
Fyra år tidigare, i VM 2010 som spelades i Sydafrika vann Spanien med 1-0 efter förlängning mot Nederländerna.
2006 när VM spelades i Tyskland slutade matchen oavgjort efter fulltid samt förlängning och vanns sedan av Italien på straffar mot Frankrike.

Som ni hör är det här jämna tillställningar mellan väldigt bra fotbollsnationer. Bli därför inte överraskade om vi får se en tillknäppt match där lagen inte vågar riskera för mycket. Man får dock hoppas på att vi bjuds på en sprudlande tillställning med många mål!

Speltips på VM-finalen mellan Argentina och Frankrike

Inför matchen finns det ingen riktig favorit om man ser till matchvinnaroddsen. Vinst till Argentina ger x2.85, vinst till Frankrike ger x2.80 medans oavgjort ger x3.05 insatsen.
Som ni hör så spås det här att bli en väldigt jämn match men om vi skulle lägga ett spel på matchvinnare skulle vi spela på Argentina eller Argentina/Oavgjort på dubbelchansen (x1.46).

Trots att VM-historien visar på att just finalen kan innehålla få mål och ofta gå till övertid skulle vi vilja slå ett slag för över-spelen som går att hitta på antal mål-marknaden.
Här har vi några exempel på över-spel som ger några intressanta odds.

Över 2.5 mål i matchen = x2.50 insatsen
Över 3.5 mål i matchen = x4.90 insatsen
Över 4.5 mål i matchen = x10.50 insatsen

I vad som är en match mellan två väldigt målfarliga lag i ett möte som spås att bli jämnt tror vi mycket väl att båda lag kan göra mål i den här matchen.
Spelet på att båda lagen gör mål i matchen ger just nu x2.00.
Givna kandidater till målskyttar är de som slåss uppe i toppen av skytteligan, oddsen för samtliga fyra spelare har vi här:

Lionel Messi: Första målet: x5.00, Sista målet: x5.00, Mål när som helst: x2.60
Kylian Mbappé: Första målet: x5.00, Sista målet: x5.00, Mål när som helst: x2.90
Julian Alvarez: Första målet: x7.50, Sista målet: x7.50, Mål när som helst: x3.60
Olivier Giroud: Första målet: x7.50, Sista målet: x7.50, Mål när som helst: x3.80

Hur tror du att VM-finalen mellan Argentina och Frankrike kommer att sluta?
Blir det Mbappé som tar sin andra VM-buckla och etsar in sig själv i den franska fotbollshistorien på riktigt eller blir det Messi som avslutar sin landslagskarriär på topp genom att vinna den enda trofé han saknar i sitt troféskåp?

Hitta alla oddsen hos ComeOn

18+ år – Regler & vilkor gäller | Stödlinjen.se


Se alla matcher från VM nedanför

© TVmatchen.nu – Fotboll på TV