VEM BLIR NEWCASTLES NÄSTA TRÄNARE?

VEM BLIR NEWCASTLES NÄSTA TRÄNARE?

Efter mer än ett år av spekulationer har försäljningen av Newcastle United äntligen gått i lås. Frågan är nu vem som blir Newcastles nästa tränare, samt vilka spelare kan Newcastle knyta till sig?

De nya ägarna till klubben är den saudiarabiska investeringsfonden PIF (Public Investment Fund).
De måste nu, med sina enorma resurser tillsammans med bland andra den brittiska affärskvinnan Amanda Staveley, försöka göra Newcastle till en av världens ledande klubbar.

Mycket tyder på att ett av de första stegen mot detta mål kommer att vara att ersätta den nuvarande tränaren Steve Bruce, som milt sagt inte är populär bland klubbens fans. Steve Bruce är enligt Betsson favorit att få sparken härnäst i Premier League.
I skrivande stund huserar Newcastle i botten av Premier League-tabellen, så något måste hända inom kort.
En nedflyttning till Championship skulle naturligtvis vara en katastrofal start på den nya eran.

Kandidaterna för Newcastles nästa tränare

Som tidigare nämnts har Newcastles nya ägare i princip oändliga resurser.
Detta betyder dock inte att det finns en blank check från början för kommande spelarköp. Resan till att bli en stormakt inom den europeiska toppfotbollen kommer att bli en successiv process, men det är onekligen ett attraktivt projekt för många tränare vilket också blir tydligt när man tittar på det omedelbara kandidatfältet.

Lucien Favre

Lucien Favre sägs vara bland favoriterna i loppet om att bli Newcastles nästa tränare.
Den 63-årige schweizaren var senast tränare i Dortmund där han fick sparken i december 2020. Innan dess tränade han klubbar så som Hertha Berlin, Borussia Mönchengladbach och Nice.

Favre är känd för sin offensiva spelstil, något som Newcastles fans verkar vara sugna på efter drygt ett år med Steve Bruce vid rodret. En sak som dock talar emot Favre är att han under Nice-tiden inte hade en alltför god relation med Newcastles franska profil Allan Saint-Maximin.

Brendan Rodgers

Bland favoriterna att ta över Newcastles tränarposition hittar vi även Brendan Rodgers, som har varit en enorm framgång i Leicester City. Rodgers har varit slående nära att kvalificera ”The Foxes” till Champions League både förra säsongen och säsongen innan, förra säsongen fick dem dock äntligen lyfta en trofé när Leicester tog hem FA-cupen efter att ha slagit Chelsea i finalen.

Det som tyder på att Rodgers skulle kunna bestämma sig för att lämna Leicester till förmån för Newcastle är att det, som tidigare nämnts, på sikt kommer att finnas nästan ofattbara medel att röra sig med på spelarmarknaden.
Det kan även vara som så att Rodgers känner att han uppnått vad han kan med Leicester, så ett nytt projekt i Newcastle med obegränsade resurser kan mycket väl tilltala britten som tidigare tränat klubbar som Liverpool, Celtic, Swansea och Watford.

Antonio Conte

Det mest välkända namnet som är tillgängligt på tränarmarknaden just nu är förmodligen Antonio Conte.
Italienaren lämnade Inter i somras efter att ha gjort dem till mästare i Serie A. Anledningen till Contes avgång var enligt uppgifter på grund utav att Conte inte höll med klubbens transferpolicy då klubben sålde stora profiler så som Achraf Hakimi och Romelu Lukaku.

Conte har sedan tidigare erfarenhet av Premier League från tiden i Chelsea där han var manager i två säsonger, under dessa två säsonger vann Chelsea både ligan och FA-cupen.
Conte är onekligen en tränare av yppersta klass, frågan är bara om Newcastle lyckas locka Conte i ett så här tidigt skede av projektet.

Outsiders

På outsiderlistan hittar vi ytterligare en tidigare Chelseamanager – nämligen Frank Lampard. Lampard fick sparken i januari 2021 efter en tuff period i Londonklubben. Lampards första säsong i Chelsea var dock en stor framgång, vad som imponerade mest under hans tid i Chelsea var hans förmåga att introducera spelare från akademin till A-laget under tiden då Chelsea hade transferförbud, trotts detta förbud ledde Lampard Chelsea till en fjärdeplats i Premier League.

Ett annat namn på outsiderlistan är Belgiens landslagstränare Roberto Martínez som har lett det belgiska landslaget de senaste fem åren. Martinez har tillbringat större delen av sin professionella fotbollskarriär i Storbritannien där han tränat klubbar så som Swansea, Wigan och Everton vilket uppenbarligen är ett plus. Frågan är dock om Martinez väntar med att lämna Belgien till efter VM 2022, där Belgien är bland favoriterna att ta hem det.

Det är onekligen en spännande framtid som väntar i Newcastle de kommande åren, vem tror du blir Newcastles nästa tränare som ska ta dem upp till toppen?