Flamengo fans. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)

Top 10: Världens bästa liga

Här rankar vi världens bästa liga i fotboll. Ett omöjligt uppdrag måhända, men det är ju kul att spekulera lite.

Vi rankar utifrån följande kriterier:

  • Konkurrens i ligan
  • Kvalitén på fotbollen som spelas
  • Klubbarnas framgångar internationellt
  • Genomsnittliga publiksiffror
  • ”Star power”

Vi vill understryka att det här inte är vetenskapligt på något sätt, utan en lista gjord mest på kul. Håller du med?

Här hittar du en översikt när fotboll från bland annat dessa ligor spelas.

Top 10: Världens bästa ligor

10. Eredivisie – Holland

De två främsta klubbarna är PSV och Ajax. Det är två instutioner och det är de här två klubbarna som oftast utmanar om titeln.

Ligan har varit en otroligt fin plantskola för många världsspelare såsom Ronaldo, Ruud van Nistelrooy, Dennis Bergkamp, Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar, Luis Suárez och Arjen Robben, för att nämna några. Men svårigheten även här är bristen på ekonomiska muskler så lagen har svårt att behålla talangerna när mer penningstinna ligor knackar på dörren. Många svenska spelare som ”lämnat för Europa” har ofta hamnat i holländska ligan.

9. Primera División – Argentina

Den argentinska ligan har kontinuitet och form av kvalité och stjärnspelare. Den har en gång i tiden rankats som en av världens fem bästa ligor, men den får se sig frånåkt från de större europeiska ligorna i vår lista.

Rivaliteten mellan Boca och River Plate ger ligan en extra krydda. Den argentinska ligan har också gett upphov till många stjärnspelare som sedan tagit steget i Europa.

8. Premier League – Ryssland

Den pengastinna ryska ligan ramlar in på en åttondeplats. De ryska lagens framfart i Europa har gjort att den ryska ligan ranks på en sjundeplats på Uefas lista, med lag som Zenit, CSKA Moskva och Krasnodar som draglok, även om resultaten i Europa har varit få på senare år.

7. Primeira Liga – Portugal

Porto och Benfica är de två mest framgångsrika lagen i ligan och har respekt världen över. Spelet och kvalitén på spelet är liknande till den holländska ligan, och kämpar med samma problem – dvs behålla talangerna som ofta lämnar för större ligor och klubbar.

Ligan jämförs ofta med spanska La Liga, i synnerhet då med målen, spelarna och publiken. Dock så har ingen annan klubb än just Porto och Benfica vunnit ligan sen 2002, vilket drar ner lite.

6. Serie A / Brasileirão – Brasilien

Den brasilianska ligan är en av de bästa ligorna i världen, med lag som Palmeiras, Flamengo, São Paulo, Santos, Cruzeiro, Corinthians. De två lagen med störst följe är Flamengo och Corinthians. Fotbollen är frejdig och ligan har producerat många av världens bästa spelare genom tiderna; Pelé, Ronaldo, Ronaldinho, Neymar, Romário m.fl.

Sen 2000 har nio olika lag vunnit ligan – Vasco, Atlético Paranaense, Santos, Cruzeiro, Corinthians, São Paulo, Flamengo, Fluminense, Palmeiras.

5. Ligue 1 – Frankrike

På 90-talet var franska Ligue 1 en av de mest oförutsägbara ligorna i världen, med sju mästare på nio år. På 2000-talet var det däremot Lyon som dominerade och vann sju raka titlar mellan 2002 till 2008, där Kim Källström var med under de två sista titelåren. Ett par år efter Lyon-eran var det PSG som klev in med ny ägare och har dominerat ligan sen dess. Franska lag har (likt tidigare nämnda ligor på den här listan) problem med att spelarna lämnar för större ligor, undantaget PSG.

4. Serie A – Italien

Den italienska ligan var länge hem för de största lirarna under 80- och 90-talet. Lagen var fyllda med stjärnspelare som dominerade den europeiska fotbollen. Kvalitén sen dess har sjunkit och pengarna och spelarna har hamnat i andra ligor. Matchfixningsskandalen (Calciopoli) hjälpte inte ligans sak och intresset har svalnat för ligan, även om många svenskar fortfarande vurmar för Serie A. Men ligan är på väg tillbaka och titelstriden är jämnare än den har varit på många år.

3. Bundesliga – Tyskland

Den tyska ligan har det högsta publiksnittet, med ett snitt på 43 300 fans. Högsta publiksnittet har Dortmund med över 81 000. Bundesliga har också sålt sina rättigheter över hela världen för att öka exponeringen för tysk fotboll. Ligans och ett av världens bästa lag är Bayern München, med Dortmund, Schalke, Wolfsburg och Leipzig några hack ner på rangordningen.

2. La Liga – Spanien

Real Madrid och Barcelona dominerar alltjämt ligan. De har kvalitén, stjärnspelarna och budgetar för det. De här två lagen är allt som oftast utsedda som världens bästa lag, med all rätt då de har dominerat den europeiska scenen i många år samtidigt som de plockat inhemska titlar.

För några år sen kom Atletico Madrid med i diskussionen, då de bland annat vann ligan 2014 och tog sig till Champions League-final två gånger, men fick se sig besegrade av stadsrivalen Real Madrid båda gångerna.

Skulle kunna vara nummer ett på listan men den övriga konkurrensen är svagare än nummer ett på vår lista. Men världens två bästa lag hittar vi tveklöst i denna liga.

1. Premier League – England

Är Premier League världens bästa liga? Med kriterierna vi listat ovan så får vi svara ja på det.

Den engelska högstaligan har stora spelarbudgetar och mest pengar av alla ligor. Världen över är intresset för ligan stort och den inhemska passionen är stark. Lägg till stora arenor och massor av stjärnspelare. Det finns en anledning till att världens bästa tränare väljer att gå hit, och det är inte enbart pengar.

Förra säsongen i Champions League fick vi se en helengelsk final med Liverpool och Tottenham, vilket vi också adderar till ligans fördel på den här listan.

Här hittar du en översikt när fotboll från bland annat dessa ligor spelas.

Såhär ser UEFAs ranking ut: Country coefficients| UEFA.com