friends arena sverige Friends Arena i Stockholm. (Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Inför VM-kvalet: Sverige – Georgien

Det svenska landslaget siktar mot ett tredje raka mästerskap under Janne Andersson och nästan allt förhandssnack har handlat om Zlatan Ibrahimovic som är tillbaka i den svenska truppen för första gången sedan EM 2016.
Det betyder att den svenska offensiven minst sagt ser intressant ut då flera av de andra svenska spelarna är i strålande form. Utöver Zlatans comeback noterar vi att lagkapten Andreas Granqvist är tillbaka och uttagen i den svenska truppen efter 45 minuter i en träningsmatch mot Mjällby. Janne har dock poängterat att ”Granen” är med som femte mittback och att utgångsläget är att han inte ska spela någonting den här samlingen.

© TVmatchen.nu – Fotboll på TV


Här hittar du alla VM-kvalmatcher

Guide: Kvalet till VM 2022


Zlatan Ibrahimovic comeback är det stora samtalsämnet

Allt fokus har legat på 39-årige Zlatan Ibrahimovic comeback i det svenska landslaget. Under säsongen har han missat 13 matcher på grund av sjukdom och skada men ingen kan påstå att han inte levererat när han väl spelat. 15 mål på lika många matcher i Serie A har det blivit och i första matchen från start sedan hans senaste skada blev det mål direkt i 3-2-segern mot Fiorentina. 

Flera svenskar visar god form

Janne Andersson sa efter laguttagningen att det aldrig varit så svårt att ta ut en trupp. Till exempel har Jordan Larsson gjort 12 mål och 5 assist för Spartak Moskva men fick ändå ingen plats i det svenska landslaget den här gången. Det vimlar av offensiva spelare som gör upp om de fyra offensiva positionerna i laget. Ken Sema har gjort det bra i Watford och blivit erbjuden nytt kontrakt när laget stormar mot Premier League. Victor Claesson gör sällan en dålig landskamp och har 8 poäng på 18 ligamatcher för Krasnodar och ytterligare tre poäng i Europaspelet. Lägg till Emil Forsberg som haft en otroligt stark säsong i Leipzig samt Dejan Kulusevski som får mer och mer speltid i Juventus. Av dessa fyra spelare kommer endast två att starta och då finns också trotjänaren Sebastian Larsson och Mattias Svanberg som är ordinarie i Bologna tillgängliga där båda kan spela till höger på mittfältet. 

I anfallet spetsas det också till ytterligare med Zlatan Ibrahimovic comeback. 34-årige Marcus Berg springer fortfarande som om han är 25 och är otroligt nyttig i ett svenskt landslag. På 15 ligamatcher för FC Krasnodar har det blivit 9 mål och 2 assist. 

Robin Quaison är uttagen men har haft det tufft med målskyttet under säsongen. 3 mål på 22 matcher i Bundesliga gör att han inte är favorit till att starta mot Georgien med tanke på alternativen som finns. Däremot ska det bli spännande att se om Janne Andersson klarar av att hålla Alexander Isak utanför startelvan. 21-åringen har under säsongen gjort 12 mål på 24 matcher i La Liga och hyllats för sina insatser. Nu har det visserligen inte blivit mål på de fyra senaste matcherna i La Liga men innan dess var han hysterisk och gjorde mål sex matcher i rad varav ett hattrick mot Alavés. Dessutom är Jesper Karlsson uttagen som visat bra målform.

Pandemin och skador ställer till det för vissa

Framförallt är det problem i backlinjen där Sverige inte har samtliga spelare tillgängliga. Pontus Jansson har slitit med skadeproblem och trots att han är tillbaka i spel i Brentford är han inte fit nog för tätt matchande och står därför över samlingen. Marcus Danielsson har gjort det väldigt bra i landslaget men på grund av karantänsregler har hans kinesiska klubb sagt nej. Detsamma gäller den defensive mittfältaren Gustav Svensson. Med tanke på att Granqvist inte är i matchform blir det förmodligen Filip Helander som bildar mittlås med givne Victor Nilsson Lindelöf. Helander har haft en riktigt fin säsong och blivit ligamästare med skotska Glasgow Rangers. 

Två debutanter får chansen

Om vi räknar bort Januariturnén är det två debutanter i det svenska landslaget. 22-årige Jesper Karlsson har gjort det väldigt bra under säsongen i hans nederländska klubb AZ Alkmaar. På 25 matcher har anfallaren stått för 17 poäng varav 9 mål och 8 assist. Belöningen blir en plats i landslagstruppen. 

Hans gamla lagkamrat från Elfsborg Joakim Nilsson får också chansen efter en stark säsong i Bundesliga. 27-åringen har tagit en ordinarie plats för Arminia Bielefeld och spelat 17 matcher under säsongen. Nu får han chansen att göra debut i tävlingssammanhang då han endast tidigare spelat fyra träningsmatcher under Erik Hamrén. 

Motståndarkollen 

Georgien
Georgien ska inte vara några problem för ett fokuserat svenskt landslag men dock krävs det en fullständig prestation om det ska bli tre poäng. Georgien har tagit poäng av såväl Irland som Danmark och endast förlorat med uddamålet mot nationer som Kroatien och Schweiz. Lagets största stjärna är vänsteryttern Khvicha Kvaratskhelia. 20-åringen spelar till vardags i Rubin Kazan och är en spelare Sverige behöver se upp med. Andra etablerade spelare i det georgiska landslaget är Shakhtar Donetskts mittback Davit Khocholava och Sturm Graz offensive mittfältare Otar Kiteishvili.  


Den svenska truppen 

Målvakter: Kalle Johnsson, Kristoffer Nordfeldt, Robin Olsen

Backar: Ludwig Augustinsson, Pierre Bengtsson, Andreas Granqvist, Filip Helander, Emil Krafth, Joakim Nilsson, Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Carl Starfelt

Mittfältare/forwards: Marcus Berg, Jens Cajuste, Viktor Claesson, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Zlatan Ibrahimovic, Dejan Kulusevski, Robin Quaison, Alexander Isak, Jesper Karlsson, Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Ken Sema, Mattias Svanberg


Se aktuella odds hos Casumo