Sverige och Zlatan: Så maxar du tv-sporthelgen V 24

Gillar man sin tv-sport med en touch av nationalism finns en hel del intressant att se under helgen: VM-fotboll, EM-kval i fotboll, EM-basket med mera. Dessutom toppat med en Stanley Cup-final som bjuder på framstående svenska inslag.

Fredag
Startskottet för fredagsmyset går 18.30 med EM-basket på TV10 och de svenska damernas andra match i turneringen. För motståndet står Ungern som kommer att ha ett massivt hemmastöd då matchen spelas i ungerska Sopron nära den österrikiska gränsen. Klockan 20.45 börjar så två högintressanta matcher i kvalet till fotbolls-EM 2016 i Frankrike: Kroatien tar emot Italien hemma på Poljudstadion i Split, och Island – med Lasse Lagerbäck bakom spakarna – möter Tjeckien i Reykjavik. Det är ettan mot tvåan i grupp A och H, och eventuella vinnare kan förmodligen redan börja plugga franska glosor. Matcherna visas på Eurosport 2 respektive Kanal9. Sedan blir det allt till att sova någon timme innan alarmet ringer klockan 02.00 och det är dags att sätta på TV4 och följa damlandslagets andra match i fotbolls-VM i Kanada. Motståndare är inte vilket blåbärsgäng som helst utan Pia Sundhagens förra arbetsgivare, och tillika turneringens guldfavoriter, USA. Vill man även steka nattsömnen helt slår man över till TV12 klockan 04.00 och ser regerande världsmästarna Japan möta Kamerun.

Lördag
Under dagen kan man chilla lite och kanske ta en tupplur för att orka med ytterligare en nattsittning. Första matchen av större intresse börjar klockan 18.30 på Eurosport 2 där kampen om de brittiska öarna mellan Irland och Skottland i grupp D i EM-kvalet i fotboll går av stapeln. Förutom derbykänslan länderna emellan så är gruppen ett extremt tajt race där endast tre poäng skiljer ettan Polen från fyran Irland, och där till och med regerande världsmästarna Tyskland förlorat poäng. Om Irland och Skottland ändå har ett hyfsat förhållande till varandra, så gäller motsatsen för Kroatien och Serbien som möter varandra i damernas basket-EM klockan 19.00 på Viasat Sport. Bortsett ifrån alla historiska skevheter som finns mellan de forna jugoslaviska republikerna så är basket dessutom ofantligt populärt på Balkan, och Kroatien och Serbien har en historisk rivalitet i sporten. När matchen även spelas i ett grannland så finns det risk för övertändning hos både spelare och publik. Självklart bjuder även lördagen på ett par matcher i Dam-VM där Sportrutan föredrar Brasilien-Spanien klockan 22.00 på TV12 framför England-Mexiko samma tid i TV4 Sport. Och 02.00 är det så dags för den femte matchen i Stanley Cup-finalen mellan Chicago och Tampa Bay där bland andra majestätiske Victor Hedman försvarar de svenska färgerna. Kanalen är TV10.

Söndag
Visst spelas det både basket och handboll under dagen, men söndagen är i mångt och mycket en transportsträcka till två mycket viktiga matcher i EM-kvalet: Österrike reser till Ryssland och Moskva för att försöka utöka sin ledning i grupp G, och Sverige tar emot Montenegro på Friends Arena för att haka på joddlarna och slå vakt om andraplatsen. Matchen Ryssland-Österrike börjar 18.00 på Eurosport 2 och Sverige-Montenegro visas på Kanal5 med start 20.45. Som blågul hoppas man självklart att efter sändningarna få somna med segerns sötma på sina läppar och drömma om en sommar i Frankrike 2016.