Svenskar i Europa – Turkiet

Magiska inramningar, passionerad publik och ett gäng spelare vars karriärer nåt sin topp – Där har ni turkisk fotboll i korthet. Trots att den turkiska fotbollen inte når hem till de svenska TV-tittarna så finns där ändå en hel del spelare att hålla koll på ur svenska ögon sett. Med knappt halva säsongen spelad kommer här är en Sverigerapport ifrån Turkiet!

Daniel Larsson – Akhisarspor 

Anfallaren ifrån Göteborg slog igenom stort i Malmö FF för ett par säsonger sedan med sin utmärkande snabbhet. Efter flytten utomlands har Daniel Larsson fallit alltmer ut i periferin, och sejourer i Real Valladolid, Granada, Esbjerg, Gaziantepspor och nu Akhisarspor har gjort att den täta mediabevakningen inte gjort sig påmind på samma sätt.

Säsongen 2018/19 började tungt för Daniel Larsson som fick se sig petad ut startelvan under merparten av matcherna. Resultaten uteblev och när laget närmade sig nedflyttningsplatserna fick den dåvarande tränaren Safet Susic ge plats åt Cihat Arslan. Speltiden har fortsatt lysa med sin frånvaro även under den nya tränaren, bortsett från ett par insatser i cupen. Med endast tre starter i ligaspelet denna säsong kan Daniel Larssons dagar i Akhisarsport vara räknade. En hemkomst till Malmö FF och spel i Europa vore ett naturligt och spännande val för en spelare som fortfarande har ett par år kvar på toppen av sin karriär.

Johannes Hopf – Ankaragücü 

Sent in i karriären efter ett par lyckade säsonger i Hammarby valde Johannes Hopf att testa lyckan ute i Europa. Tre säsonger blev det i Genclerbirligi innan han hamnade i Ankaragücü. 31-åringen var ordinarie mellan stolparna fram till en oturlig skada hindrade honom från spel under hösten.

Klubben ligger för tillfället i mitten av tabellen, trots det valde man efter förra omgången att avsluta samarbetet med tränaren Ismail Kartal. Om tränarbytet kommer påverka Johannes Hopfs plats i målet återstår att se när svensken är tillbaka ifrån sin skada. Senaste gången Hopf stod mellan stolparna var 6e oktober.

Mattias Bjärsmyr – Sivasspor

Lämnade IFK Göteborg under det pågående kaos som utspelade sig i klubben och flyttade istället till Turkiet och Sivasspor. Fick en tuff start under tränaren Tamer Tuna men efter ett beslut ifrån klubben att istället satsa på Hakan Keles har Bjärsmyr vuxit ut till en viktig pjäs i laget. Har varit ordinarie i backlinjen sedan slutet på september i ett lag som verkligen hittat formen med fyra vinster på de fem senaste matcherna.

Än mer imponerande är att Sivasspor sedan Bjärsmyr klev in i mittlåset endast släppt in 8 mål på de 9 senaste matcherna. Mattias Bjärsmyr själv säger att han trivs i laget och att hans spelstil passar tränarens sätt att se på fotboll. Medan de offensiva spelarna ges stor individuell frihet kan Bjärsmyr med sitt resoluta spel och sina starka ledaregenskaper bidra med välbehövlig struktur i defensiven.

Abdul Khalili – Kasimpasa 

Khalili kom till Kasimpasa inför den här säsongen och började sin sejour på bästa möjlig vis med både mål och assist i lagets premiärvinst. Tyvärr för Abdul Khalilis del var oturen sedan framme när en allvarlig skada drabbade svensken som nu ser ut att missa resterande del av säsongen. Otroligt tråkigt och extra olyckligt efter den fina start, om än kort, som Khalili visade upp.

Erkan Zengin – Karagümrük 

Förväntningarna var höga när Zengin vände hem till Hammarby inför den gångna säsongen av Allsvenskan, förväntningar som snabbt skulle förvandlas till missnöje och oenigheter, något som senare ledde till att Erkan Zengin vände tillbaka till Turkiet och andradivisionslaget Karagümrük. Väl där har det gått desto bättre för den före detta svenska landslagsspelaren. Kapten och ordinarie på mittfältet i ett lag som är med och utmanar om topplaceringarna i ligan. Erkan har stått för 11 mål i andradivisionen och hoppas kunna leda sitt lag till en uppflyttning fram på våren.

Även om vi saknar svensk representation i någon av de allra bästa klubbarna i Turkiet så har vi ett par spelare att hålla ett extra öga på. Bjärsmyr, Hopf och Khalili är alla spelare som är ordinarie spelare i sina respektive klubbar när de är skadefria. Leder den turkiska ligan gör för tillfället Basaksehir med hela 6 poäng. I laget hittar vi bland annat Arda Turan och den forne Arsenal- och Manchester City spelaren Gaël Clichy.