Inför Premier League Foto: Nathan Rogers | Unsplash

Inför Premier League 2022

Ligastarten är äntligen här, och enligt många är det här den bästa perioden på året. Svensk sensommar och den engelska ligafotbollen är igång – kan det bli bättre?

En ren och fin tabell, som ett blankt ark – som förvandlas till oväntade serieledningar av lag som Everton (för att sedan falla i tabellen), varvat med krisinledningar av lag som till exempel Manchester United, för att sedan övergå i lite mer utkristalliserade grupperingar med tydliga topp- och bottenskikt.

Årets säsong ser ut att bli liknande förra året. Manchester City är återigen favoriter att vinna titeln, och nu har de en giftig striker på plats dessutom. För visst blir väl norrmannen Haaland en succé? Det kanske blir en acklimatiseringsperiod för den unge 9:an, men om City har vunnit ligan med en skadad Jesus så kan de nog vinna med en Haaland som behöver ställa om för engelska ligan. Liverpool blir antagligen den största utmanaren och även dem har investerat i en anfallare som ska sätta de avgörande lägena – Darwin Nunez. Tottenham, Chelsea och Arsenal har alla satsat och har intressanta projekt på gång, men det är för tidigt att tro att de ska kunna utmana om titeln, väl?

Nu åker vi!

Säsongen 2021

Förra säsongen kröntes Manchester City återigen till ligasegrare. Liverpool hade chans efter en riktig uppryckning mot slutet av säsongen. Men City var helt enkelt för bra över säsongen och vann med 93 poäng före Liverpools 92. Trea blev Chelsea på 74 följt av Tottenham på 71 poäng.

Golden Boot (skytteligavinnaren) blev delad och gick till Liverpools Mo Salah och Spurs Son Heung-min.

Ronaldos återkomst i Manchester United är väl inte den succén som han och många hade hoppats på, men han gjorde faktiskt 18 mål i United-tröjan förra säsongen och kom därmed trea i skytteligan. Laget som sådant gjorde dock ingen större säsong då de hamnade på en sjätteplats och blev utspelade och förlorade mot lag som Brighton, Crystal Palace m.m.

Burnley, Watford och Norwich vinkade vi adjö till för den här gången, vilket kanske inte var de största skrällarna gällande nedflyttning. Dock var det inte långt ifrån att Everton och Leeds skulle kunna åka ner. De skramlade ihop 39 respektive 38 poäng. Nedflyttade Burnley landade på 35.

Stora transfers

City värvade som sagt Erling Haaland tidigt under sillyn under odramatiska former. Med tanke på hur glödhet anfallaren är och hur han bara tycks bli bättre så kan det här bli en av de bästa värvningarna någonsin. Han är trots allt bara 21 år och ett världsnamn. City har även skickat ut Zinchenko och Jesus till Arsenal, vilket tänt hoppet hos många Gunners. Väldigt intressanta värvningar för Artetas gäng.

Liverpool har tappat talismanen Mané till Bayern München, samtidigt som bänknötaren tillika supersupen och kultikonen Origi har flyttat till AC Milan. Ett nödvändigt ont, men in kommer istället Darwin Nunez som är en av de dyrare värvningarna för Liverpool. Han har press och förväntningar på sig och behöver nog prestera direkt innan flopprubrikerna kommer.

Chelsea har gjort ett par intressanta värvningar. Det här är Thomas Tuchels andra säsong och man får lyfta på hatten för värvningen av Kalidou Koubaliy som har varit en gigant i Napolis försvar. Kan han leverera även i England? Raheem Sterling lämnade Guardiolas bänk tillförmån för en förmodad startplats i Chelsea. Engelsmannen är bara 27 men kändes lite av en föredetting i Citys senaste säsong. Sterling håller hög nivå och kan bli en riktig succévärvning för Blues.

Manchester United har plockat in Christian Eriksen samtidigt som man tappat Paul Pogba som var en skugga av sitt forna jag under sina sista månader i United. Pogba har nu gått tillbaka till Juventus där han hoppas kunna bli en världsstjärna återigen.

Cristiano Ronaldo är alltjämt en United-spelare, men han vill spela Champions League-fotboll och det får han inte göra på Old Trafford och därför lär han nog bråka sig bort innan augusti är över.

Säsongen 2022 – förväntningar och tips

Så vad kan vi förvänta oss av kommande säsongen? City har vunnit mycket och de har vunnit de två senaste ligatitlarna. Kan det finnas en nivå av mättnad i City tro? Antagligen inte. Med den bredden som de har behöver alla vara på topp för att prestera och nå startelvan. Men man kan anta att de hellre vinner Champions League än Premier League den här säsongen. Med Haaland in på topp blir de nog ostoppbara, åtminstone i ligan.

Nottingham Forest, Fulham och Bournemouth är alla nya för säsongen och riskerar alla att åka ur.  Leeds, Brentford och Southampton kan också bli indragna om de inte lyckas ta sina poäng. Men mest troligt är att 2 av 3 nykomlingar endast gör en säsong i finrummet.

Många har nog ögonen på Arsenal som har värvat friskt och fint och Arteta har verkligen något intressant på gång här. Nyrekryteringen av Gabriel Jesus och Alex Zinchenko osar klass för en klubb som Arsenal och tappet av Lacazette kanske inte blir så farligt trots allt.

Även Chelsea och Tottenham ser intressanta ut och deras nya värvningar kan verkligen bli succéer. För Man Uniteds del så handlar det mesta om vilken påverkan och identitet den nye tränaren Erik Ten Hag kan ge klubben.

Om man gillar Silly Season och stora värvningar så är det nog många som är exalterade att se dessa nya talismaner på planen. Förra säsongens fönster var lite mer dämpat då många klubbar såg orosmoln i sina ekonomier, men nu är det uppenbarligen “full steam ahead” för storlagen gällande värvningar.

Författare: Henrik