Alexander Isak till Premier League Newcastle (Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Alexander Isak till Premier League!

Efter tre säsonger i La Liga med Real Sociedad lämnar Alexander Isak Spanien för spel i Newcastle och världens tuffaste liga Premier League.

Rekordvärvningen skriver mångårigt kontrakt

Newcastle har ryckt i Isak under hela sommaren men det har aldrig riktigt verkat som om att affären skulle gått i lås förens idag då bland annat den baskiska lokaltidningen Diario Vasco och transferoraklet Fabrizio Romano rapporterar om att klubbarna ska ha kommit överens om en övergångssumma.

Övergången från Sociedad till Newcastle sägs ligga på hisnande 740 miljoner kronor inklusive bonusar (75 miljoner euro), en transfersumma som mer än dubblar Real Sociedads tidigare transferrekord (32 miljoner euro för Odriozola till Real Madrid 2018/19).

Det här blir även Newcastles dyraste värvning med råge då det tidigare rekordet var när man köpte Joelinton från TSG Hoffenheim säsongen 2019/20 för cirka 40 miljoner euro.

Isaks moderklubb AIK kommer också att få en slev av den enorma övergångssumman på 740 miljoner kronor.
AIK får 1,76% av övergånssumman som solidaritetsersättning, dessa 1,76% motsvarar i runda slängar 13 miljoner kronor.

Isak sägs skriva ett femårigt kontrakt med Newcastle och vi kan räkna med att han kommer att bli en viktig pjäs i Newcastles anfall.
Isak ryktas få en årslön på drygt 85 miljoner, en tredubbling av vad svensken tjänade i Real Sociedad. Lönen på 85 miljoner kronor gör Isak till en av Newcastles högst avlönade spelare.

Newcastle med sikte på Europa

Newcastle har haft en riktigt fin sommar såhär långt då man redan har plockat in fina förstärkningar på flera positioner som verkligen kan komma att lyfta laget. Isak blir Eddie Howe’s fjärde sommarvärvning och lär tillsammans med de andra värvningarna gå rakt in i startelvan.

Newcastles värvningar under sommarfönstret:

Sven Botman – mittback som anslöt från Nice i en övergång värd 30 miljoner euro
Matt Targett – vänsterback som anslöt från Aston Villa i en övergång värd 17 miljoner euro
Nick Pope – målvakt som anslöt från Burnley i en övergång värd 15 miljoner euro
Alexander Isak – anfallare som nu ansluter från Real Sociedad i en övergång värd 75 miljoner euro

Dessa värvningar tillsammans med Allan Saint-Maximin, Bruno Guimares och Kieran Trippier kommer att bilda en mycket intressant startelva som kan sätta skräck i vilket Premier League-försvar som helst, frågan är nu om det håller hela vägen och om vi får se Newcastle spela i en europeisk turnering nästa säsong?

Alexander Isaks karriär så här långt

Alexander Isak tog Allsvenskan med storm redan som sextonåring nätade tio gånger på tjugofyra matcher sin första säsong i AIK.
Isaks framgång i AIK gick inte obemärkt förbi och han lämnade AIK för tyska Dortmund i januari 2017. Enligt uppgifter gick övergången från AIK till Dortmund på hela 85 miljoner kronor vilket gjorde Isak till den dyraste allsvenska spelaren någonsin då han överträffade Zlatans övergång från Malmö till Ajax i 2001 med 2,5 miljoner kronor.

I Dortmund fick Isak agera inhoppare bakom anfallare såsom Pierre-Emerick Aubameyang och Michy Batshuayi. Under sin första säsong i Tyskland gjorde Isak ett mål på tolv framträdanden.

Säsongen därpå lånades Isak ut till holländska Willem II, ett lån som gjorde Isak väldigt gott.
Isak gjorde under sin tid i Holland tretton mål och sju assist på bara sexton matcher.

Efter lånet 2019 i Willem II köptes Alexander Isak av Real Sociedad i Spanien.
Enligt uppgifter ska Real Sociedad ha betalat mellan 7-8 miljoner euro för en permanent övergång.

Isak hade en fin första säsong i Spanien och hann med att göra nio mål på sina trettiosju framträdanden, ett fint facit för att vara en back-up för Willian José.
Isaks riktiga genombrott kom dock säsongen därpå när han tog över som startande anfallare för Sociedad. Han förvaltade förtroendet genom att sätta dit sjutton mål + två assist på trettiofyra matcher. Det gjorde honom till den svensk som gjort flest mål på en och samma La Liga-säsong i historien.

Följ Alexander Isak i Newcastle

Missa inte en minut av Alexander Isak i den svart och vit-randiga tröjan i Viaplay och Viasats sändningar. Här ser du alla säsongens matcher med en studio i absoluta toppklass!

Newcastles kommande matcher

© TVmatchen.nu – Fotboll på TV

Hur tror du att det kommer att gå för Alexander Isak i Newcastle?