Nations League artikel

Nations League: Ryssland – Sverige

UEFA Nations League är ett nytt inslag i europeisk fotboll. Denna turnering är tänkt att ersätta de traditionella vänskapslandskamperna och bidra med mer mening och spänning till matcherna. Men hur exakt fungerar egentligen UEFA Nations League? Detta ska vi ta oss en titt på nu. Vill du ha mer detaljerad information om grupper, kommande matcher och vart du kan se Nations League på TV? Klicka här för att se fullständigt Nations League spelschema.

Så fungerar turneringen

UEFA Nations League är tänkt att spelas vartannat år. 2018 hålls den första upplagan av turneringen och nästa kommer att hållas 2020. Nations League pågår under hösten och gör så att EM-kvalet skjuts upp till början av 2019. Slutspelet i Nations League kommer att spelas under följande vår och sommar. UEFA Nations League är en turnering som kan uppfattas som något svår att förstå sig på. För att få klarhet över det hela så består UEFA Nations League av samtliga 55 lag som är medlemmar i UEFA. Dessa lag har delats in i 4 olika divisioner vid namn A-, B-, C- och D-divisionen. De högst rankade lagen spelar i A-divisionen och därefter kommer i följande ordning de övriga divisionerna.

Samtliga divisioner är i sin tur indelade i 4 grupper. I A- och B-divisionen består alla grupper av 3 lag medan de flesta grupperna i C- och D-divisionen består av 4 lag. Samtliga lag i gruppen kommer att mötas två gånger. Det lag som vinner gruppen kommer då att avancera uppåt i tabellen medan det som hamnar sist kommer att flyttas ner en division. För att ta sig till slutspel måste ett lag spela i A-divisionen. De 4 gruppvinnarna i denna division tar sig nämligen till turneringens slutspel som hålls sommaren 2019. Det vinnande laget här koras sedan till mästare av UEFA Nations League.

Är UEFA Nations League en alternativ väg till EM?

Det faktum som gör UEFA Nations League till en intressant turnering är att den kan fungera som ett sätt för att kvalificera sig till EM. Närmare bestämt är det 4 lag från Nations League som kan få en plats i EM. Det fungerar som så att samtliga gruppvinnare i de olika divisionerna möts i ett playoff. Detta playoff äger alltså rum mellan gruppvinnare från samma division och vinnaren kvalificerar sig till EM. Detta ger lag som är lägre rankade en gyllene chans att ta sig till den prestigefyllda turneringen. Själva playoff-rundan kommer att äga rum i mars 2020, alltså bara några månader innan EM drar igång.

Vad händer om en gruppvinnare redan kvalificerat sig för EM?

Om en gruppvinnare tagit sig till EM via det vanliga EM-kvalet så går platsen i turneringen istället till det lag inom samma division som har högst ranking. Detta ger som tidigare nämnt många mindre nationer chansen att ta en plats i EM vilket är mycket intressant.

Läget för Sverige

Sverige befinner sig i B-divisionen, alltså den näst högsta. Där har de hamnat i en grupp tillsammans med Turkiet och Ryssland. Sverige ställdes i premiären mot Turkiet hemma på Friends Arena. Tyvärr åkte de på en riktig käftsmäll! Efter att ha tagit ledningen med 2-0 via mål av Isaac Kiese Thelin och Viktor Claesson så föll de ihop totalt och släppte in 3 mål. Turkiet vann därför matchen med 3-2 efter att Akbaba avgjort i den 92:e minuten.

Förlusten har satt Sverige i en svår situation. Blågult ligger sist i gruppen och ska torsdag 11 september möta Ryssland på bortaplan i Kaliningrad. Detta kommer med största sannolikhet bli en mycket svår uppgift för Sverige. Det gäller nu att laget tar sig samman och spelar som man gjorde i VM samt i början av Turkiet-matchen. Ryssland har dock imponerat, både i VM samt i den första Nations League matchen som de vann med 2-1 på bortaplan. Det gäller därför för blågult att prestera betydligt bättre än vad de gjorde i Turkiet-matchen.

Den svenska truppen består fortfarande av samma kärna som utgjorde VM-truppen. Vad som dock skiljer sig från Turkiet-matchen är att lagkaptenen och försvarsjätten Andreas Granqvist är tillbaka. Detsamma gäller lagets stora stjärna Emil Forsberg. Förhoppningsvis kan detta få en positiv inverkan på lagets spel. Vad som också är intressant är det faktum att det finns ett gäng nya namn i truppen. Detta inkluderar Kristoffer Peterson som gjort stor succé i den holländska ligan under hösten. Andra nykomlingar i truppen inkluderar Sebastian Andersson, Sotirios Papagiannopoulos, Mikael Ishak och AIK:s mittfältsgeneral Kristoffer Olsson.

Det återstår att se om nykomlingarna kommer att få speltid eller inte. Förhoppningsvis lyckas någon av dem etablera sig i truppen. Drömscenariot är att Sverige finner en ny målskytt. Trots att Marcus Berg har gjort det mycket bra och skapat chanser i massor så verkar det nämligen ha låst sig när det gäller målskyttet. Det är bara att hoppas att Berg får sätta en balja mot Ryssland och att det lossnar för honom. Hur som helst så är det bara att bänka sig framför TVn eller dataskärmen kl 21:45 torsdag 11 oktober. Det är bara att hoppas att Sverige rycker upp sig och tar sig ur den svåra situation de satt sig i. Heja Sverige!