Malmö FF – FC Köpenhamn i Europa League – Slaget om Öresund

Slaget om Öresund rond 1 av 2 ska avgöras när MFF tar emot FC Köpenhamn på Stadion i Malmö. Det är MFF som är pressade att nå resultat efter premiärförlusten mot Dynamo Kiev samtidigt FCK vann mot Lugano från Schweiz. Hemmalaget är favoriter enligt spelbolagen och har ett ypperligt läge att slå danskarna som har hela nio spelare på skadelistan. Bland annat saknas lagets kanske två viktigaste offensiva pjäser; Dame N’Doye och Jonas Wind.

Du hittar alla tv-sända matcher från Europa League här

FCK:s skadekris talar för Malmö

När Uwe Rösler kunde vila sina nyckelspelare i helgens match mot AFC Eskilstuna har Ståle Solbakken inte samma lyx. MFF saknar endast reservbacken Franz Brorsson medan FCK har hela nio spelare på skadelistan inför torsdagens möte. De tyngsta tappen är anfallsduon Damen N’Doye och Jonas Wind. N’Doye är lagets mest pålitliga målskytt som efter fyra mål på de inledande fyra omgångarna inte har spelat en minut. Nu är han dock på väg tillbaka men tiden räcker inte till inför matchen mot Malmö. Ännu värre är det för 20-årige Jonas Wind som efter en makalös säsongsinledning – med fem mål på sex matcher – skadade knät, och supertalangen kommer inte spela mer fotboll den här säsongen.  

Norska landslagsmålvakten Sten Grytebust har varit nummer 1 under säsongen på grund av att Stephan Andersen varit skadad sedan maj, men norrmannen skadade sig förra veckan och missar matchen mot MFF. Saknas gör också kroaten Robert Mudrazija som värvades in för 30 miljoner kronor i vintras. Dessutom är både Nicolai Boilesen och Nicolaj Thomsen – spelare som fått testa vingarna i danska landslaget under Åge Hareide – borta på grund av skador. Även mittfältarna Jens Stage och Viktor Fischer är osäkra på spel!

MFF är pressade att vinna

Med alla skador har FCK tappat en del poäng i ligaspelet. Dubbla förluster mot Hobro och Ålborg, plus poängtapp mot Midtjylland, följdes av knappt avancemang efter förlängning mot Hilleröd i cupen. Senast lyckades laget visserligen vinna med 4-2 men det var mot jumbon Silkeborg som inte vunnit en match under säsongens elva inledande omgångar. 

Malmö behöver tre poäng efter förlusten i premiären mot Dynamo Kiev. ”Di Blåe” gjorde en relativt bra försvarsinsats men lyckades inte skapa så mycket framåt och fick se sig slagna med 1-0. Målet kom sent – i den 82:a minuten – men samtidigt var resultatet rättvist sett till matchbilden. Malmö behöver vinna för att ta sig upp på samma poäng som torsdagens motståndare. Förlust och laget kan vara sex poäng efter både Dynamo Kiev och Köpenhamn. Då blir det tufft att nå sextondelsfinal.

Malmö har flera spelare i bra form

Om vi ska leta ytterligare tecken som talar för Malmö är formen en av dessa. Efter den tunga förlusten mot Djurgården i Allsvenskan har laget i det inhemska spelet vunnit fem raka matcher utan att släppa in mål. Framförallt har dansken Anders Christiansen sett väldigt het ut och mot AFC i helgen klev han fram och gjorde matchens enda mål i slutskedet, hans femte game-winning goal den här säsongen. 

Sören Rieks är en annan dansk som också visat strålande form på sistone. I derbyt mot Helsingborg gjorde wingbacken två mål och Rieks lär vara spelsugen eftersom han vilades mot AFC. Gemensam nämnare för båda derbymålen var att framspelaren hette Arnor Traustasson – spelaren som tillsammans med AC varit MFF:s kanske bäste spelare under säsongen. Islänningens samarbete med Rieks är en vital del av Malmös offensiv. 

Markus Rosenberg måste givetvis också nämnas. I de stora matcherna i Europa är det han som brukar kliva fram. Bara hans närvaro gör att lagkamraterna lyfter sig och hans roll blir som vanligt viktig. Fem mål producerade den nyblivne 38-åringen i sommarens EL-kval plus elva mål i Allsvenskan gör att han är lagets just nu bäste målskytt under sin sista säsong. Nu väntar en av de häftigaste matcherna i karriären.

Häxkitteln kan mycket väl koka över 

Räkna med ett galet tryck i Malmö under torsdagskvällen. När det vankas Europakvällar och elljus på Stadion tar atmosfären sig till nya nivåer och häxkitteln kommer att koka ordentligt i detta möte mellan Nordens två giganter. MFF har under de senaste åren pratat om att man vill vara Nordens ledande klubb. Att slå laget som sitter på positionen just nu vore ett bra steg mot den målsättningen. 

Både MFF och FCK har väldigt hängivna fans vilket säkert kommer att synas på Malmö Stadion