em 2024 Bayern Münchens hemmaarena Allianz Arena i Tyskland, kommer vara en av arenorna för EM 2024. (Photo by Christof STACHE / AFP)

KLART: EM 2024 och 2028 sänds i SVT/TV4

EM i fotboll 2024 och 2028 kommer att visas i SVT och TV4 och traditionen med stora fotbollsmästerskap som alla kan ta del av fortsätter.

–  Europamästerskapen i fotboll hör till de största samlande evenemangen i vår tid och del av världen. Alla från de djupt fotbollsintresserade till de som älskar att uppleva vårt svenska landslag i största tänkbara sammanhang samlas kring ett EM. Att skapa gemensamma upplevelser är i kärnan av vårt public service-uppdrag, därför är det oerhört glädjande att vi kan erbjuda publiken denna fest i samarbete med TV4. SVT skulle inte kunna bära en så här stor rättighet själva, vi behöver samarbeta, säger SVT:s mediedirektör Jan Helin.

Fotboll är den populäraste idrotten i Sverige idag och fotbolls-EM och fotbolls-VM de mest tittade idrottsmästerskapen i svensk tv.

– Det finns väldigt många spännande unga fotbollsspelare ute i Europa som kommer att vara på toppen av sin karriär när det är dags för dessa mästerskap. Jag tänker på stjärnor som Kylian Mbappé, Marcus Rashford och inte minst Dejan Kulusevski i det svenska landslaget, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

–  Jag är otroligt glad över att vi nu i flera år framåt kommer att kunna samla alla tv-tittare framför tv-sändningar med Sveriges populäraste landslag.

I och med förvärvet av EM 2024 och 2028 är det nu klart att SVT kommer att direktsända från fem fotbollsmästerskap under de närmsta åtta åren. Nästa sommar sänder SVT och TV4 från EM för herrar som skulle avgjorts 2020 men som skjutits upp ett år på grund av Corona.

Kommande fotbollsmästerskap i SVT:

2021: Fotbolls-EM herrar, delas med TV4.

2022: Fotbolls-EM damer. Fotbolls-VM herrar, delas med TV4.

2024: Fotbolls-EM herrar, delas med TV4.

2028: Fotbolls-EM herrar, delas med TV4.