Premier League. (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)

Inför Premier League 2019/20

Premier League närmar sig med stormsteg efter den rafflande fjolårssäsongen där Manchester City lyckades vinna med en poängs marginal över Liverpool. Nu blickar vi framåt mot säsongen 2019/20 i den engelska ligafotbollen. Redan i första omgången väntar högintressant möte när Manchester United tar emot Chelsea på Old Trafford. De båda klubbarna får det nog dock tufft att nå ligatiteln där Manchester City är solklar favorit före Champions League-mästaren Liverpool. Enligt oddsen blir det Tottenham på tredjeplatsen.

Få full översikt över Premier League på TV & Stream här

Topp 6

De senaste åren pratas det om topp 6 i Premier League, där det redan på förhand står klart vilka sex klubbar som hamnar i överst i tabellen; Manchester-klubbarna, Liverpool och Londonlagen Tottenham, Chelsea och Arsenal. Det går till och med att betta på vem som blir sjua i tabellen och kan titulera sig som ”best of the rest”-

Manchester City

In:

Rodrigo Hernández Cascanta – Atletico Madrid
Jose Angel Esmoris Tasende – PSV Eindhoven

Ut:

Fabian Delph – Everton
Vincent Kompany – Anderlecht
Arijanet Muric – Nottingham Forest


Manchester City dominerande den inhemska fotbollen stort förra säsongen med fyra inhemska titlar. Community Shield, Ligacupen, FA-cupen och Premier Leagues pokaler står alla på Etihad inför säsongen. Prioriteringen kommande säsong lär ligga på Champions League – en turnering City fortfarande inte vunnit. Manchester City har redan en trupp som får de flesta andra tränare att bli gröna av avund. Den har förstärkts ytterligare när Rodrigo Hernández Cascante har plockats in från Atletico Madrid för £68,2 miljoner. Från PSV har också Jose Angel Esmoris Tasende värvats men det är snarare en värvning för framtiden än en spelare som går in och konkurrerar i elvan redan under kommande säsong. 

Lämnat klubben har lagkaptenen och trotjänaren Vincent Kompany gjort. Med Stones, Laporte och Otamendi finns där dock tillräckligt med kvalité på den positionen och Fernandhino kan också gå ner och spela mittback. I övrigt har City en intakt trupp och med Pep som ansvarig lär det bli ännu en titelfylld säsong för den blå delen av Manchester. 

https://www.youtube.com/watch?v=6c5g0gPYmsg

Liverpool

In:

Sepp van den Berg – PEC Zwolle

Ut:

Adam Bogdam – Ej förnyat kontrakt
Rafael Camacho – Sporting Lissabon
Kamil Grabara – Huddersfield
Alberto Moreno – Ej förnyat kontrakt
Connor Randall – Ej förnyat kontrakt
Daniel Sturridge – Ej förnyat kontrakt

Liverpool vann Champions League förra säsongen och var väldigt nära sin första PL-titel någonsin och första ligatiteln sedan säsongen 1989/90. Tränare Klopp har en stark trupp att förfoga över och det har varit en lugn Silly Season för ”The Reds”. Förra säsongen gick Liverpool igenom Premier League med endast en förlust och 97 ihopsamlade poäng. Det räckte inte till en ligatitel den gången när Manchester City med en poängs marginal kunde säkra titeln i sista omgången.
Den enda spelaren som värvats in är ingen kille som tar en ordinarie plats. Sepp van den Berg må vara en 17-årig supertalang från Holland men är ett namn för framtiden. Åt andra hållet är det desto fler som förändringar men inget som får fansen att gråta. Det största namnet som försvinner är Daniel Sturridge. Liverpool lär med intakt trupp bli väldigt farliga på alla fronter under kommande säsong.


Tottenham

In: 

Tanguy NDombele Alvaro – Lyon
Jack Clarke – Leeds
Kion Etete – Notts County

Ut:

Vincent Janssen – Monterrey
Kieran Trippier – Atletico Madrid
Michel Vorm – Ej kontraktsförnyelse

Tottenham gick till final i Champions League i våras där Liverpool blev för tuffa. Kommande säsong får Spurs en ny chans eftersom de kom fyra i Premier League förra säsongen. Pochettino har gjort underverk med klubben och har fått kontinuiet de senaste åren när klubben fått behålla sina storstjärnor som Harry Kane, Christian Eriksen, Dele Alli och Heung Min Son. 
Med värvningen av Alvaro från Lyon spetsar Tottenham till sitt mittfält ytterligare. Om det räcker till att utmana om PL-titeln låter vi vara osagt. Skulle Spurs prestera jämnare under en säsong, och framförallt sluta med sina onödiga poängtapp mot bottenlagen, kan det blir guldstrid för Tottenham till våren. 

Chelsea


In:

Matteo Kovacic – Real Madrid (Lån –> Permanent)

Ut:

Temitayo Olaoluwa – Torino
Ethan Ampadu – RB Leipzig
Lewis Baker – Fortuna Düsseldor
Marcin Bulka – PSG
Gary Cahill – Free transfer
Eden Hazard – Real Madrid
Matt Miazga – Reading


Efter förra säsongens lysande inledning var förhoppningarna stora på Chelsea. Nye tränaren Sarri hade geniförklarats och det kändes som att Chelsea på riktigt skulle kunna utmana om ligatiteln. Fjolårssäsongen skulle komma att böi märklig för ”The Blues” som blandade höga toppar och djupa dalar. I slutändan får tränare Sarri godkänt med en tredjeplats i Premier League, final i Carabao Cup och seger i Europa League. 
Inför kommande säsong är det svårt att veta var vi har Chelsea. Sarri lämnade redan efter en säsong och in har klubblegendaren Frank Lampard plockats. Han är klubbens främste målgörare med sina 211 mål men det är en riskabel anställning som alltid när det är klubblegendarer som plockats in. Chelsea har värvningsförbud för tillfället så det blir inga nya namn på Stamford Bridge under säsongen. Däremot blir det intressant att se hur Lampard ersätter Eden Hazard – lagets klart starkast lysande stjärna de senaste åren. Chelsea ska vara glada om de spelar Champions League nästa säsong.


Arsenal

In:

Nicolas Pepe – Lille
Dani Ceballos – Real Madrid (Lån)
Gabriel Martinelli – Gremio (Lån)

Ut:

Aaron Ramsey – Juventus
Laurent Koscielny – Bordeux

”The Gunners” fick för första gången klara sig utan Arséne Wenger förra säsongen när Unai Emery gjorde debut som ansvarig tränare för klubben. Det blev en godkänd debutsäsong för Emery med en femteplats i ligan och final i Europa League. Vissa hävdar att det är ett fiasko att missa CL med Arsenal men om man tittar på konkurrenterna och Arsenals trupp är resultaten fullt godkända. Däremot kan det bli tuffare det andra året. I dagsläget har Nicolas Pepe, Ceballos och den unge brassen Martinelli värvats in men där finns spelare som behövs ersättas och postitioner som behöver förstärkas. Aaron Ramsey har lämnat gratis som Bosman till Juventus vilket är ett tungt tapp. 

Arsenal spelar fortsatt en rolig fotboll men behöver bli mer cyniska och jämna om det ska bli topp 4 säsongen 2019/20. Innan transferfönstret stänger skulle försvaret behöva förstärkas för att ge lite nya dimensioner i truppen. Annars får nog ”Gunners” nöja sig med att vara en förening som spelar i Europa League framöver.

Manchester United

In:

Daniel James – Swansea City
Aaron Wan-Bissaka – Crystal Palace
Harry Maguire – Leicester City

Ut:

Ander Herrera – PSG
Kieran O’Hara – Burton Albion
Regan Poole – Milton Keynes Dons
Antonio Valencia – LDU Quito
Matthew Willock – Gillingham

Inte ens termen ”Berg och Dalbana” räcker för att förklara Manchester Uniteds fjolårssäsong. Det började med Mourinho vid rodret och en höst som saknar motstycke i negativ bemärkelse. Efter 1-3 borta mot Liverpool fick klubben nog och in kom Ole Gunnar Solskjaer. I början gick allt normannens väg som också tog ikapp det enorma avstånd till topp 4 samtidigt som United på ett mirakulöst sätt slog ur PSG ur CL-åttondel. Smekmånaden skulle dock få ett slut i samma stund som Solskjaer skrev på ett nytt kontrakt. Efter signaturen lyckades laget inte vinna särskilt mycket och till slut blev det en sjätteplats för United som därmed gjorde sin sämsta säsong sedan Moyes.

Inför kommande säsong är det inte allt för hoppfullt för den röda delen av Manchester. Visst har nyförvärvet Wan-Bissaka sett väldigt bra ut under försäsongen och Daniel James kan säkert bli en bra värvning på sikt och det finns stora förhoppningar om att Maguire ska lösa de defensiva problemen i backlinjen, men United saknar en balansspelare när Ander Herrera har lämnat. Dessutom har det varit mycket turbulens kring Paul Pogba! Den franska världsmästaren har gått ut och sagt att han vill lämna precis som hans agent Mino Raiola bekräftat för Media. Får United behålla sin fixstjärna som Solskjaer vill bygga laget kring? 

The best of the Rest

Vem hamnar överst i tabellen av resterande lag? Förra säsongen blev det säsongens överraskning Wolverhampton följt av Everton, Leicester och West Ham. Wolverhampton är favoriter tillsammans med Everton och den förstnämnda har en intakt trupp sedan förra säsongen. Ingen spelare har värvats in men laget har heller inte tappat någon startspelare.

Everton brukar alltid hypas upp inför säsongen för att direkt hamna efter i tabellen. Tränare Marco Silva gjorde sin första säsong förra året och har fått in spets i truppen. Fabian Delph från Manchester City förstärker vilket blir en tillgång för klubben. Danske målvakten Jonas Lössl har också värvats in för att bredda truppen. Everton drömmer om topp 6 men kommer man lyckas? 


Mästaren från 2015 Leicester City hoppas säkert få behålla Harry Maguire som har ryktats till Manchester United dagligen under Silly Season. Det skulle vara ett tufft tapp för klubben som etablerat sig som ett stabilt PL-lag. Nyförvärven Ayoze Pérez och Youri Tielemans har förstärkt medan trotjänarna Shinji Okazaki och Danny Simpson lämnat. Hamnar Leicester på övre halvan ska klubben vara nöjda.


Hur slutar Premier League 2019/20

Undertecknad tror att Manchester City vinner Premier League för tredje året i rad. Truppen är överlägsen och med Pep vid rodret är det svårt att stoppa de ljusblå. Tvåa bakom mästarna blir återigen Liverpool. De kommer göra allt för att vinna ligan och det lär bli jämnt i toppen precis som under säsongen 2019/20. 


Bakom ledarduon känns det mer ovisst. Tottenham har en intakt trupp och blir farliga. De kan mycket väl plocka tredjeplatsen, det är i alla fall vad spelbolagen verkar tro. Bakom är det mer ovisst. Chelsea har tappat Hazard, har ny tränare och värvningsförbud, samtidigt som vi inte vet var vi har Manchester United och Arsenal.