emirates stadium arsenal Emirates Stadium. (Photo by Ian KINGTON / IKIMAGES / AFP)

Inför Arsenal – Tottenham

På söndag är det ett laddat derby mellan Arsenal och Tottenham. I den första matchen i december vann Tottenham med 2-0.


⏰: Söndag 14 mars kl 18:30
📺: Viaplay / V Sport Football


Avståndet mellan Arsenal och Tottenham Stadium i norra London är mindre än 10 kilometer, med en rivalitet som spänner över ett sekel. Lagen har mötts nästan 200 gånger och det är Arsenal som dragit det längsta stråt flest gånger.

Arsenal grundades i början av 1900-talet söder om London. Efter att Henry Norris köpte klubben började man leta efter en ny stadion längre norrut. Platsen hittades i Highbury 1913, alldeles intill Tottenham. Sedan dess har derbyna varit de mest efterlängtade matcherna under säsongen för supportrarna.

Nu är både Highbury och White Hart Lane historia. Arsenal flyttade till den nya Emirates Stadium 2006, med bara två minuters promenad från den gamla stadion i Highbury. Tottenham byggde under tiden sin nya stadion på 62 000 platser på platsen för White Hart Lane som öppnades 2019.

Vad står på spel?

Med ytterligare tio omgångar kvar i Premier League-säsongen är det enda målet för båda lagen en plats i topp 4, och därmed en plats i nästa säsongs Champions League. Spurs ligger i skrivande stund på sjundeplatsen med 45 poäng med fem poäng upp till Chelsea. Arsenal ligger på en 10:e plats med sina 38 poäng.

Arsenal får man väl anse som borträknade från Europa även det är matematiskt möjligt. Dock ska man veta att båda lagen fortfarande är inblandade i Europa League som skulle kunna vara en genväg in i Europaspel nästa år även om ligan är förlorad.

Tottenham befinner sig i en fin form med tre segrar på raken laget reser till Emirates fulla av självförtroende. Jose Mourinho anser att platsen bland de fyra bästa är mycket realistisk, men Tottenham har inte råd att förlora så många poäng under resten av säsongen för att uppnå målet.

Nyckelspelare

Arsenals manager Mikel Arteta har fått igång Pierre-Emerick Aubemayang och och förvärvet av norske Martin Ødegaard från Norge har också stärkt Arsenals spel.

Tottenhams farligaste spelare är naturligtvis Harry Kane. Kane har gjort totalt fyra mål under de senaste två matcherna. Även Gareth Bale verkar vara tillbaka i högform efter ha dragits med skador under hösten.


⏰: Söndag 14 mars kl 18:30
📺: Viaplay / V Sport Football