Wembley. (Photo by GLYN KIRK / AFP)

Här är alla åttondelarna i fotbolls-EM

Under onsdagen avslutades gruppspelet för EM 2020 / 2021 och därmed blev det klart vilka lag vi har i åttondelen. Här är matcherna.


Här hittar du EM-spelet – med chans på 5 000 kr varje dag det är match.

Till sidan för Fotbolls-EM


26 juni 18:00: Wales – Danmark

Danmark lyckades krångla sig vidare trots den inledningsvis skrala poängskörden. Nu möter man Wales, och det favoritskapet ligger helt klart på Danmark.


26 juni 21:00: Italien – Österrike

Österrike må vara ett habilt lag, men här lär Italien göra processen kort och trumma på vidare till kvarten. Allt annat vore en superskräll, med tanke på Italiens facit. Men frågan vi kanske borde ställa oss är, kan Italien gå hela vägen?
Favoritskap Italien.


27 juni 18:00: Nederländerna – Tjeckien

Även här är det tungt favoritskap, och då Nederländerna. Oranje börjar närma sig en ny stortid med alla unga talanger, och visst har man saknat de orangea tröjorna i de stora mästerskapen.


27 juni 21:00: Belgien – Portugal

En av de mest intressanta matcherna i åttondelarna. Regerande EM-mästarna Portugal möter favorittippade Belgien. Portugal hade en mycket tuffare grupp och ställdes mot Tyskland, Frankrike och Ungern och kom vidare med nöd och näppe efter seger mot Ungern, förlust mot Tyskland och kryss mot Frankrike. Belgien vann komfortabelt mot Ryssland, Danmark och Finland och har inte ställts på så många prov än. Men ett visst favoritskap på Belgien ändå.


© TVmatchen.nu – Fotboll på TV

28 juni 18:00: Kroatien – Spanien

En till intressant match på förhand. Kroatien kom tvåa i VM 2018, men än så länge har de inte imponerat. Förlust mot engelsmännen i en håglös öppningsmatch och därefter kryss mot Tjeckien och seger mot Skottland. Där finns det förbättringspotential.
Apropå förbättringspotential: Spanien vann sin första match i EM under onsdagen då de tog en enkel skalp med 5-0 mot Slovakien. Innan dess är det kryss mot Polen och Sverige. Det rullas boll, men målskyttet tryter, bortsett från Slovakienmatchen. Har det lossnat nu?
Klar favorit: Spanien


28 juni 21:00: Frankrike – Schweiz

Turneringens stora favoriter Frankrike och regerande VM-mästarna lär inte ha några större problem mot Schweiz. Men det är värt att notera att de bara vunnit en match i EM hittills, mot Tyskland. Därefter är det kryss mot både Ungern och Portugal. Men det är lite som vi har vant oss med Frankrike, de gör precis så mycket som krävs.
Tungt favoritskap: Frankrike.


29 juni 18:00: England – Tyskland

Här har vi en kul klassiker. Engelsmännen tar emot sina största fotbollsantagonister på Wembley. Rivaliteten betyder möjligtvis mer för England än Tyskland, men det ska bli oerhört kul att få se hajpade England spela mot ett tufft motstånd.
Tyskland har haft ett lite märkligt mästerskap, man inledde med förlust mot Frankrike, och det är inget att skämmas över. Men förlust i premiären sätter ofta prägel på mästerskapet. Man låg även under mot Portugal, men lyckades vända till 4-2. Gruppspelet avslutades med ett kryss mot Ungern och nu ställs man alltså mot England som vann sin grupp efter 1-0 mot Kroatien i öppningsmatchen, därefter kryss mot Skottland och därefter 1-0 mot Tjeckien.

Enligt oddsen är det mer sannolikt att England vinner, men det här kan verkligen gå hur som helst. Man får passa på att damma av det här citatet när man kan.

Football is a simple game. Twenty-two men chase a ball for 90 minutes and at the end, the Germans always win.

Gary Lineker

29 juni 21:00: Sverige – Ukraina

De blågula lagens match. Sverige vann mot Polen och tog därmed hem gruppsegern och kunde mött Tjeckien eller Ukraina. Man riskerade att möta Kroatien vid kryss och Belgien vid förlust, så det här känns som att det blev ett bra resultat för svensk del.

Ukraina kan blixtra till, och pressade Nederländerna något till 2-2 i öppningsmatchen innan Oranje gjorde 3-2. Därefter har det följts upp med 2-1 mot Nordmakedonien och 0-1 mot Österrike.

Inget lag som kommer till åttondelen i EM ska underskattas, men det känns som att Sverige har en bra chans att gå vidare om man täpper till på samma sätt som man gjorde mot Spanien och Slovakien samt kapitaliserar på sina chanser.

Namnen som vi nog kommer få höra upprepade gånger från kommentatorn under matchen lär vara Yarmolenko (West Ham), Zinchenko (Man City) och Yaremchuk (Gent)


Här hittar du EM-spelet – med chans på 5 000 kr varje dag det är match.

Till sidan för Fotbolls-EM


© TVmatchen.nu – Fotboll på TV