Europa League

Torsdag innebär, som sig bör när det är Europacupvecka, Europa League. Även om turneringen inte glänser med samma status och stjärnglans som Champions League finns där en hel del att kika närmare på, inte minst Malmö FFs deltagande som går att läsa mer om. 16 matcher ska spelas under veckan och utöver Malmö FF ska även storklubbar som Sevilla, Valencia, Celtic och Lazio in i spel.

Tablå för Europa League på TV och Stream här!

FC Krasnodar – Bayer Leverkusen 18:55

Match som sticker ut med svenska ögon sett då både Victor Claesson, och nu även Kristoffer Olsson representerar den ryska toppklubben FC Krasnodar. Claesson har vuxit otroligt som spelare under de senaste åren, både i klubblaget och det svenska landslaget. Förra säsongen stod han för 10 mål och 8 assist i den ryska ligan, denna säsong leder han lagets interna skytteliga med sina 6 mål. Kristoffer Olsson anslöt till FC Krasnodar under januari och har ännu inte fått chansen att spela någon ligamatch då den ryska ligan har uppehåll fram till mars. Första framträdandet på torsdag?

Kristoffer Olsson såldes från AIK till Krasnodar i Januari

Bayer Leverkusen är inne i en bra trend med tre raka segrar i Bundesliga. Gruppspelet i Europa League under hösten slutade med gruppseger och imponerande 16 mål framåt. Två spelare som FC Krasnodar måste se upp med är Julian Brandt och målskytten Kai Havertz, båda kommer in till torsdagens match med mycket god form. Svårtippat möte som känns 50/50 på förhand, för svensk del hade ett avancemang för FC Krasnodar varit spännande.

18:55 Lazio – Sevilla

Att Lazios stora fokus ligger på ligaspelet blev tydligt under höstens gruppspel. Truppen roterades en hel del men trots det fixade man ett avancemang ifrån gruppen genom en andraplats bakom suveräna Eintracht Frankfurt. Spelare som Milinkovic-Savic och Immobile, till vardags gjutna i startelvan, startade endast tre matcher vardera under gruppspelet.

För Sevillas del gäller samma problematik som för Lazio – Hur mycket ska man satsa på Europa League kontra Champions League-platserna i ligan. Båda lagen ligger i bra positioner inför våren för att vara med i kampen om minst en fjärdeplats i respektive liga. Sevillas prestationer under gruppspelet i Europa League var till stor del beroende på huruvida laget spelade hemma eller borta. På hemmaplan vann man samtliga tre matcher med målskillnaden 18:6, medans man på bortaplan endast fick med sig tre poäng och en målskillnad på 4:5, ett tecken på hur torsdagens match slutar?

21:00 Shakhtar Donetsk – Eintracht Frankfurt

Shakhtar Donetsk tog steget ner till Europa League efter att ha slutat trea i Champions League-gruppspelet i en grupp bestående av Manchester City, Lyon och Hoffenheim. Två förluster mot Manchester City och för många oavgjorda resultat gjorde att de ständiga representanterna i Champions League nu får sikta mot finalen i Baku, snarare än den på Wembley.

Eintracht Frankfurt var hela gruppspelets giganter när dem fullständigt körde över sitt motstånd, både på planen och läktaren. Var det inte rubriker om deras otroliga bortafölje så var det för deras insatser på planen. 6 vinster, 17 gjorda mål och en marginal ner till Lazio på andraplatsen med hela 9 poäng. Jovic, Rebic och de andra spelarna i Eintracht Frankfurt spelade en fotboll under hösten som fick de flesta att tänka om vad gäller potentiella vinnare av Europa League 2018/19. Dubbelmötet med Shakhtar Donetsk kommer inte bli enkelt, men med tanke på att den ukrainska ligan är mitt uppe i ett långt uppehåll och att Eintracht Frankfurts största chans till Champions League-spel nästa säsong kan vara att vinna årets Europa League, då ska favoritskapet med rätta sättas på tyskarna. Sevärt kommer det här att bli hur som helst!

21:00 Celtic – Valencia

Två sovande giganter går upp mot varann under torsdagskvällen på Celtic Park. Celtic tog sig vidare ifrån gruppspelet efter en andraplats i en tuff grupp med RB Leipzig, Salzburg och Rosenborg. Som vanligt när skottarna spelar Europaspel var det hemmaspelet som imponerade mest. Stämningen och det tryck som kan uppstå på Celtic Park behöver knappast omnämnas, och det är just på hemmaplan som jobbet ska göras om Celtic ska lyckas rubba Valencia.

Om Celtic kommer ifrån en tuff grupp i Europa League, är det ingenting mot den grupp Valencia fick tilldelad sig. Manchester United, Juventus och Young Boys stod på schemat och även om det var nära till en andraplats föll Valencia på målsnöret, bland annat efter en svag insats borta mot Young Boys. Nu blir det istället Europa League för Valencia som kommer brottas med det faktum att man även behöver prestera på topp i ligaspelet för att nå förväntade resultat.

Europa League 2018/19 – Statistik

  • Munas Dabbur (RB Salzburg) leder skytteligan i årets upplaga av Europa League med sina 6 fullträffar
  • Flest assist av de spelare som fortfarande är kvar i turneringen har Ciro Immobile med 4 stycken, detta efter endast tre matcher från start
  • Sevilla är laget som gjort flest mål (18) såhär långt i turneringen
  • Chelsea har förkrossande 66.1% bollinnehav under gruppspelet, högst av samtliga lag
  • Arsenal har haft det högsta publiksnittet under gruppspelet med nästan 59 000 per match, tvåa på den listan är Celtic med dryga 53 500

Europa League sänds som vanligt på Eurosport vilket inkluderar Eurosport 1, Kanal 9 och streamingtjänsten Eurosport Player.