Uefa har bestämt sig för att kalla mästerskapet för EM 2020 trots att det spelas 2021. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)

Fotbolls-EM 2021 – när, var, hur?

Fotbolls-EM 2021. Sommaren 2021 är det återigen dags för EM i fotboll och givetvis hoppas vi på att Sverige ska göra stor succé precis som vid VM i Ryssland 2018. Den gången blev det kvartsfinal men givetvis hoppas vi att Sverige ska gå ännu längre i EM 2020. Som du säkert vet flyttades EM ett år framåt pga av Coronakrisen.

Janne Andersson har nått stora framgångar som förbundskapten och tagit Sverige till två raka mästerskap samt vunnit sin Nations League-grupp före Ryssland och Turkiet.
Sverige ställs mot Spanien, Polen och vinnaren från Playoff-grupp B, som är Slovakien.

Konceptet kring årets EM ser annorlunda ut jämfört med tidigare då UEFA beslutat att mästerskapet ska spelas i 12 olika städer runt om i Europa. Upplägget har mött stor kritik av flera anledningar. Bland annat det inte särskilt miljövänliga i att tvinga fans att flyga kors och tvärs över hela Europa för att följa sitt lag. Dessutom är det flera länder som får fördel av hemmaplan istället för en eller två nationer som varit fallet vid tidigare mästerskap.

Sverige kommer att spela i Sevilla och St Petersburg.

När spelas EM 2021? Fotbolls-EM matcher

Fotbolls-EM flyttades ganska precis ett år framåt i tiden och nya datumet för EM-premiären blir 11 juni 2021. Här ser du hela tablån för fotbolls-EM.

© TVmatchen.nu – Fotboll på TV

Grupper i EM 2021

Det är totalt 24 lag i sex olika grupper som gör upp om pokalen. De två bästa från varje grupp är automatiskt vidare till slutspelet. Dessa lag kompletteras av de fyra bästa treorna från gruppspelet. Därefter väntar åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler innan finalen avgörs på Wembley i London.

Grupp A – spelorter: Rom och Baku
Italien
Schweiz
Turkiet
Wales

Enligt rankingen är Italien och Schweiz favoriter att ta sig vidare till slutspelet. Italien är revanschsugna efter att ha missat VM 2018, medan Schweiz nådde åttondelsfinal i Ryssland. Gemensamt för båda lagen är att Sverige grusade chansen för båda nationerna genom att slå ut Italien i Playoff och Schweiz i åttondelsfinalen av VM 2018. Turkiet och Wales är inte dåliga lag men om Italien och Schweiz presterar på topp tar de första- och andraplatsen i gruppen. Italien gick rent i kvalet med 30 poäng på tio matcher.

Grupp B – spelorter: Köpenhamn och S:t Petersburg
Belgien
Danmark
Ryssland
Finland

Belgien är den givna favoriten på förhand men danskarna ska inte underskattas då de har hemmaplan på Parken under hela gruppspelet. Räkna därför med en röd folkfest utan dess like när våra grannar siktar på en av de två direkta slutspelsplatserna. Danmark gjorde ett bra VM 2018 och åkte ut på straffar mot blivande VM-finalisten Kroatien.

Folkfest kommer det också bli i Finland som gör sitt första stora mästerskap någonsin. Den finska invasionen i Köpenhamn lär bli enorm under sommarens EM-slutspel. Dock har de hamnat i en tuff grupp tillsammans med Ryssland, som under hemma-VM gjorde stor succé genom att nå kvartsfinal efter att ha slagit ut Spanien i åttondelsfinalen.

Grupp C – Amsterdam och Bukarest
Ukraina
Holland
Österrike
Nordmakedonien

Kanske inte den roligaste gruppen på förhand. Holland har visserligen något stort på gång och bör klara av att ta hem gruppen utan några större problem. De har ett ungt lovande lag kryddat med storstjärnor som Virgil Van Dijk. Ukraina är också ett lag att se upp med och Österrike har Bayern Münchens David Alaba. På förhand känns detta som EM:s tråkigaste grupp även om det lär vara god stämning i Amsterdam när Oranje spelar.

Grupp D – spelorter: London och Glasgow
England
Kroatien
Tjeckien
Skottland

Tvåan och fyran från VM i Ryssland hamnade i samma grupp där England har stor fördel genom att spela alla tre gruppspelsmatcher på Wembley. Vi lär återigen få höra en hel del ”It’s coming home” från engelsmän även denna sommar då det lär bli stor fotbollsfest i landet. Kroatien är också en nation att se upp med då de nådde final under VM 2018. Tjeckien lär inte ha mycket att sätta emot de två stora favoriterna som enkelt lär ta de två direktplatserna till åttondelsfinalerna. Det fjärde laget i gruppen hoppas vi blir Lars Lagerbäcks Norge eller Skottland som då får fördel av hemmaplan i alla matcher utom den mot England. För det vore inte helt fel med ett ”brittiskt derby” mellan England och Skottland på Wembley.

Grupp E – spelorter: Sevilla och St Petersburg
Spanien
Polen
Sverige
Slovakien

Sverige fick en hyfsad men tuff lottning där mötet mot Spanien i Sevilla givetvis är den stora utmaningen. Polen är också ett lag att se upp med, framförallt Robert Lewandowski som aldrig slutar göra mål. Spanien är klara favoriter att ta hem gruppen och den sista gruppspelsmatchen mellan Sverige och Polen i St Petersburg. kan mycket väl bli matchen som avgör vem som tar andraplatsen.

Grupp F – spelorter: München och Budapest
Tyskland
Frankrike
Portugal
Ungern

Dödens grupp detta mästerskap är utan tvekan grupp F. När det endast fanns två potentiella grupper kvar för Sverige under lottningen jublade nog de flesta att vi inte hamnade i denna grupp. Frankrike är regerande världsmästare och har världsspelare på varje position. Gruppen innehåller också Tyskland som lär vara otroligt sugna på revansch efter fiaskot under VM 2018. Det tredje laget är Portugal som är regerande Europamästare samtidigt som man också vann den första upplagan av Nations League. Givetvis var det självklart att Playoff-laget skulle komma från Playoff A – den högsta gruppen av playoff-lagen.

Var spelas EM 2021?

Vilka länder anordnar?

London, England – Arena: Wembley Stadion, 90 000 åskådare
Wembley Stadium tar 90,000 åskådare och är den arenan som har flest matcher detta mästerskap. Här kommer Englands tre samtliga hemmamatcher att spelas precis som en åttondelsfinal. Arenan är också spelplatsen för båda semifinalerna och finalen.

Wembley Stadium

Baku, Azerbadjan – Arena: Olympiastadion, 69 000 åskådare
Det var nog ingen som jublade när det stod klart att Baku skulle vara värd för tre gruppspelsmatcher och en kvartsfinal. Detta är den arenan som ligger längst bort i Europa för majoriteten av länderna.

Olympic Stadium EURO 2020
Olympic Stadium

München, Tyskland – Arena: Allianz Arena, 70 000 åskådare
Dödens grupp avgörs till stora delar i München på Allianz Arena. Här spelar Tyskland sina hemmamatcher men en kvartsfinal avgörs också här. Här spelades flera matcher under VM 2006 där Tyskland tog brons.

Allianz Arena EURO 2020
Allianz Arena

Rom, Italien – Arena: Olympiastadion, 69 000 åskådare
Lazio och Roma spelar till vardags på Olympiastadion i Rom. Här kommer tre gruppspelsmatcher att avgöras och en kvartsfinal. Fansen i grupp A kommer att behöva pendla mellan Rom och Baku men räkna med att lagen i gruppen lägger sina baser i Rom.

Stadio Olimpico
Olympiastadion

S:t Petersburg, Ryssland – Arena: Sankt Petersburg Stadium, 61 000 åskådare
Ryssland får arrangera ett andra raka mästerskap efter att ha att nationen arrangerat VM 2018. Den här gången är det dock inte hela turneringen som spelas i landet utan tre gruppspelsmatcher och en kvartsfinal avgörs på den relativt nybyggda arenan.

Krestovsky Stadium EURO 2020
S:t Petersburg Stadium

Amsterdam, Nederländerna – Arena: Amsterdam Arena, 53 000 åskådare
Amsterdam Arena är en av Europas trevligaste arenor och här kommer tre gruppspelsmatcher att avgöras precis som en åttondelsfinal. Holland kommer att spela sina matcher här i gruppspelet där Ajax vanligtvis spelar sina hemmamatcher.

Johan-Cruyff-Arena
Amsterdam Arena

Bukarest, Rumänien – Arena: National Arena, 54 000 åskådare 
Rumänien har haft stora problem med rasism under fotbollsmatcher och många är frågande till att huvudstaden Bukarest är en av värdstäderna under mästerskapet. Hur som helst ska tre gruppspelsmatcher avgöras här precis som en åttondelsfinal. Förutom landslaget spelar även Dinamo Bucuresti och Steaua Bucuresti sina hemmamatcher här.

Arena Nationala EURO 2020
Arena National

Budapest, Ungern – Arena: Puskás Ferenc Stadium. 68 000 åskådare
I Budapest, Ungern kommer sprillans nya Puskás Ferenc Stadium vara värd för tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal. Arenan är döpt efter Ungerns bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Puskas Arena
Puskás Ferenc Stadium

Köpenhamn, Danmark – Arena: Parken, 38 000 åskådare
Våra kära grannar hade turen att få tre gruppspelsmatcher på Parken i Köpenhamn. Åge Hareides mannar siktar på slutspel och har fått en hyfsad lottning. Förutom Danmarks tre gruppspelsmatcher kommer en av åttondelsfinalerna också spelas här.

Parken Stadium EURO 2020
Parken

Glasgow, Skottland – Arena: Hampden Park, 51 000 åskådare
I Skottlands huvudstad Glasgow avgörs tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal. Räkna med ett bra tryck på den täta arenan när grupp D gör upp på i staden. Detta är Skottlands nationalarena och hemmaplan för Skottlands äldsta fotbollsklubb Queen’s Park FC som bildades 1867.

Hampden Park EURO 2020
Hampden Park

Sevilla, Spanien – Arena – Ramon Sanchez-Pizjuan Stadium
I södra Spanien kommer Sverige att spela mot Spanien i Sevilla på Estadio Ramon Sanchez Pizjuan som har en kapacitet på 43 883 personer, som också är hemmaarena för Sevilla FC.

Var kan jag se EM 2021?

EM 2021 i SVT

Här finns en stark uppsättning av programledare och experter med bland annat André Pops som ankare. Lägg till Daniel Nannskog och Johanna Frändén tillsammans med Marie Lehmann och Markus Johannesson. Bland kommentatorerna lär vi som vanligt hitta Chris Härenstam och Glenn Strömberg. Är det samma uppsättning som under VM 2018 kommer SVT ha en tung laguppställning.

EM 2021 i TV4 och Cmore

TV4 och Cmore har också stor rutin när det kommer till stora mästerskap. Här är TV4:s team till EM:

Här är TV4:s och C Mores laguppställning under fotbolls-EM:

 • Lasse Granqvist – programledare/kommentator
 • Gusten Dahlin – programledare
 • Kim Källström – expert
 • Lotta Schelin – expert
 • Hanna Marklund – expert
 • Hans Backe – expert
 • Frida Nordstrand – reporter
 • Olof Lundh – reporter
 • Åke Unger – kommentator
 • Jesper Hussfelt – kommentator
 • Adam Pinthorp – kommentator
 • Ola Lidmark Eriksson – analytiker
 • Ali Reza – reporter

Cmore streamar alla sina matcher och du hittar Cmore här.

Streama fotbolls-EM 2021

Under EM 2021 kommer det precis som under de senaste mästerskapen att gå och streama samtliga matcher. SVT erbjuder streaming genom SVT Play där du kan streama matcherna utan reklam. För TV4 finns det två alternativ att streama matcherna. Antingen genom TV4 Play men då är det reklam under sändningarna. Annars kan du alltid köpa Cmore och streama matcherna utan någon reklam alls.

Sveriges matcher i EM

15 juni 21.00 | Spanien – Sverige (SVT)
19 juni 15.00 | Sverige – Slovakien (SVT)
24 juni 18.00 | Sverige – Polen (TV4)

Finalen spelas 11 juli i London.

Sveriges trupp

EM-truppen har utökats från 23 till 26 spelare, varav 3 får sitta på läktaren då 23 är fortsatt numret på matchtruppen. Detta då risken för covidutbrott i lagen är en risk.
Sverige presenterar sin EM-trupp den 18 maj.
Truppen kommer att spikas den 1 juni, men lagen kan kalla in ersättare om spelare har allvarliga skador eller sjukdomar, vilket innebär att Zlatan lär komma med i truppen oavsett, men eventuellt kan bytas ut om han ej är spelklar.

Blivit bortskämda under Janne Andersson
Förhoppningarna är ganska stora på det svenska landslaget under EM. Under Janne Andersson har vi blivit bortskämda med framgångar och det är imponerande vad Janne åstadkommit sedan han tog över ett landslag i spillror efter Erik Hamrén.

Bara att ta sig till VM 2018 var en enorm bragd med tanke på att Sverige hade Frankrike och Nederländerna i kvalet. Att Sverige slog ut Italien i Playoff gör bragden ännu större. Väl på plats i VM vann Sverige sin grupp före nationerna Sydkorea, Tyskland och Mexiko. I åttondelsfinalen tog man sig förbi Schweiz men i kvartsfinalen mot England tog det stopp.

Den framgångsrika VM-turneringen följdes upp med gruppseger i Nations League mot Ryssland och Turkiet vilket gör att Sverige i den närmsta framtiden tillhör A-gruppen där Europas bästa nationer hittas.

I kvalet till EM 2020 tog Sverige poäng hemma mot Spanien efter att varit minuter från att vinna. Men detta spelade mindre roll efter att laget säkrat EM-platsen borta mot Rumänien tack vare en imponerande insats.

Med allt detta i åtanke är det inte konstigt att förväntningarna är stora inför sommarens mästerskap. Visst är det en tuff grupp med Spanien och Polen men Sverige har under Janne Andersson visat att när Sverige har en bra dag kan de rå på vilken nation som helst.

Vem vinner fotbolls-EM 2021 – Odds på vinnare från Unibet

 • England – 6,50
 • Belgien – 7,00
 • Frankrike – 7,00
 • Tyskland – 9,00
 • Portugal – 9,00
 • Spanien – 10,00
 • Nederländerna – 12,00
 • Italien – 13,00
 • Danmark – 26,00
 • Kroatien – 41,00
 • Turkiet – 51,00
 • Schweiz – 71,00
 • Sverige – 76,00
 • Polen – 81,00
 • Ryssland – 101,00
 • Ukraina – 101,00
 • Wales – 101,00
 • Serbien – 101,00
 • Österrike – 101,00
 • Bosnien & Herzegovina – 151,00
 • Tjeckien – 151,00
 • Slovakien – 301,00
 • Finland – 501,00
 • Nordmakedonien – 501,00
 • Ungern – 501,00

England är alltså favoriter till att vinna EM. Det är inte så konstigt med tanke på att de dels har ett fantastiskt lag men också fördel av hemmaplan under hela EM sånär på en eventuell åttondelsfinal. England var otroligt starka i kvalet och vann sin grupp med 21 av 24 möjliga poäng och galna 37 mål framåt på dessa åtta matcher. I VM 2018 nådde England semifinal men förlorade mot Kroatien och efterföljande bronsmatch.

Tvåa enligt oddsen blir Belgien eller Frankrike. Belgien gick som enda nation tillsammans med Italien igenom kvalet med enbart segrar. På tio matcher tog nationen maximala 30 poäng med en målskillnad på 40 mål framåt och endast tre insläppta bakåt.

Frankrike är regerande världsmästare och har en trupp som förmodligen är turneringens bästa. Eller vad sägs som spelare som Kylian Mbappé, N’Golo Kanté, Antoine Griezmann och Paul Pogba? Listan kan göras lång. Spelar Frankrike på maximal nivå blir de oerhört farliga hela vägen in i kampen om slutsegern vilket de låga oddsen på slutseger vittnar om.

För Sveriges del talar oddsen 76 gånger pengarna att det blir svårt att vinna turneringen. Men hoppet är det sista som överger en och om Sverige kan spela lika bra som under stora delar av VM 2018 finns det goda chanser att nå långt även i detta mästerskap.