Champions League-kval, dags att ha koll på rivalerna

Malmö FF går trögt i allsvenskan men nu ska de försöka återupprepa förra årets succé i Europa. I dag börjar svenskarnas kval till Champions League och det som stora favoriter i mötet med Fk Zalgiris Vilnius.

Första omgången av kvalet är sedan tidigare avgjort med möten mellan lag från de allra lägst rankade ligorna i Europa. Så nu är det allsvenskans representants tur att kliva in i handlingen. I den andra omgångens möter Malmö, FK Zalgiris Vilnius från Litauen som också haft privilegiet att stå över första kvalrundan. Svenskarna är så klart favoriter men att underskatta mästarna från Litauen med Malmös formdipp vore en onödig risk att ta. Men vilka är Zalgiris?

FK Zalgiris Vilnius
Grundat:
1947
Ligamästare: Fem gånger, vunnit de två senaste säsongerna.
Europameriter: Spelade både dåvarande Uefa Cupen och Champions League under 90-talet, men har sedan dess varit som närmast med Play off-möte till Europa League 2013 men föll den gången mot Red Bull Salzburg.
Laget: Truppen består till stora delar av inhemska spelare men kryddas av lirare från Brasilien, Portugal och Holland som kan sticka ut.
Nyckelspelare: Lagkapten och tillika försvarsgeneral Deividas Šemberas blev utsedd till årets spelare i klubben ifjol och har stor rutin från landslaget med över 80 landskamper. Han har tidigare spelat i större klubbar som Dynamo- och CSKA Moskva.

Kvällens match på Swedbank Stadion sparkas igång 19.00, sänds på Viasat Fotboll och Viaplay.