Äntligen dags för de Europeiska finalerna!

Rule Britannia är det som gäller när vi blickar framåt mot veckans två finaler i Europa League och Champions League. Först ut är Chelsea mot Arsenal i Europa League-finalen som i år spelas i Baku, Azerbadjan – en match som avgörs under onsdag kväll. Tre dagar senare går turen till Madrid där Liverpool och Tottenham gör upp om titeln och äran det innebär att kunna titulera sig som Europas bästa klubblag. De båda klubbarna drabbar samman på Atleticos Madrid hemmaarena Wanda Metropolitano i den spanska huvudstaden. Det är första gången någonsin som det hittas fyra engelska lag i de båda Europeiska finalerna.

Chelsea vs Arsenal – Final Europa League

Kanalinfo och annan nyttig info hittar du här.

Den första helengelska finalen i Europa League sedan säsongen 1971/72 spelas mellan Londonklubbarna Arsenal och Chelsea. De två rivalerna har fått resa långt för att ta sig de drygt 4500 kilometerna enkel väg till Azerbadjans huvudstad Baku och arenan Baku Olympic Stadium, med plats för nästan 70,000 åskådare. Finalen har kantats av politiska skandaler då Arsenals Henrikh Mkhitaryan inte kommer till spel. Anledningen är att stjärnan är från Armenien, ett land Azerbadjan ligger i konflikt med, och därför kan spelarens säkerhet inte garanteras. 

Trots avsaknaden av sin armenska stjärna saknar Arsenal inte spelare som kan göra skillnad. Stort hopp ligger på lagets bäste målskytt under säsongen, Pierre-Emerick Aubameyang, som svarat för 22 mål. Näst bäste målskytten, Lacazette, har gjort 13 mål och blir självklart också ett hot.

Hazards sista match?
Eden Hazard har inte gjort mål på tio raka europeiska matcher men är ändå en nyckelspelare i det Chelsea som jagar titeln. Trots måltorkan i Europa kan Hazard glädjas åt att att hans senaste europeiska mål kom just i Baku. Det har ryktats om ett klubbyte för belgaren efter säsongen där Real Madrid varit ett av lagen som nämnts. Först ska matchen mot Arsenal spelas och Hazard har nog inget emot att avsluta med en titel.

Bägge lagen är i bra form inför finalen även om det var nästan två veckor sedan senaste  tävlingsmatchen. Chelsea har inte förlorat en match i årets Europa League och skulle laget vinna finalen är det första gången i turneringens historia som ett lag går obesegrade genom tävlingen och vinner. Det skulle naturligtvis vara oerhört skönt för Sarri som varit kritiserad under stora delar av sin debut-säsong.

**************************************************************************************************************

Tottenham vs Liverpool – Final Champions League 

Information om kanal och sändningstid hittar du här.

Wanda Metropolitano i Madrid bjuder in till fotbollsfest när det ska avgöras om vilket lag som kammar hem den mest åtråvärda titeln i Europeisk klubbfotboll; Champions League. Fjolårsfinalisten Liverpool söker revansch för förlusten i förra årets final mot Real Madrid medan Pochettinos Tottenham går in med vetskapen att detta är den första finalen någonsin för klubben i turneringen. Såväl Tottenham som Liverpool har haft otroliga resor till finalen och det är minst sagt två oväntade – men välförtjänta – engelska klubbar som gör upp om titeln som Europas bästa klubblag. 

Liverpool hade en tuff grupp med både Napoli och PSG + ett hemmastarkt Röda Stjärnan. Det var inte förrän i sista gruppspelsmatchen mot Napoli som ”The Reds” säkrade avancemanget till slutspelet. Väl där inledde Liverpool med att slå Bayern München i åttondelsfinalen. Efter 0-0 hemma var det inget snack i Tyskland när man tog en komfortabel seger med 3-1. I kvartsfinalen mot Porto var det heller ingen diskussion utan Liverpool tog sig vidare efter totalt 6-1 på två matcher.

Mot Barcelona i semifinalen såg det ut att vara över för de rödklädda som efter halva dubbelmötet var i underläge med hela 3-0. Men efter en spektakulär insats på hemmaplan i returen lyckades Klopps mannar göra hela fyra mål vilket tog laget till andra raka finalen i Champions League.

Pochettino har tagit Spurs till sin första final i Champions League

Även Tottenhams väg till final är imponerande. Spurs hade en tuff lottning med såväl Inter som FC Barcelona i gruppspelet, och det var mot den sistnämda det krävdes poäng av i sista gruppspelsmatchen för att bli avancemang – på bortaplan dessutom. Efter 1-1 lottades Spurs mot Dortmund i åttondelsfinalen och där fick vi se på en ruggig effektivitet när Tottenham trots spelmässigt underläge kunde vinna med 4-0 över två matcher.

I kvartsfinalen väntade tuffast möjliga motstånd då favoriten Manchester City lottades mot Spurs. Tottenham gjorde en imponerande insats hemma och vann med 1-0. I en dramatisk bortamatch med många ansikten lyckades Tottenham ”bara” förlora med 4-3 och tog sig därmed vidare efter att City bland annat fått ett bortdömt mål på tilläggstid tack vare VAR.

I semifinalen bjöds det på ännu mer dramatik när överraskningen Ajax väntade. Efter förlust och utspelning på hemmaplan med 1-0 hade Ajax efter 45 minuter i Amsterdam ledningen med totalt 3-0. Absolut ingenting talade för att Spurs skulle kunna vända på det till synes omöjliga underläget men en viss Lucas ville annat. Med ett hattrick i andra halvlek, varav sista målet kom i matchens slutsekunder, såg brasilianaren till att Tottenham spelar sin första final någonsin i Champions League.

Oddsen talar för Liverpool men historiken mot Klopps gäng

Liverpool är favoriter till titeln enligt oddsen men kommer få en tuff uppgift. Laget tog sig till final förra säsongen men där räckte det inte till mot Real Madrid. Jürgen Klopp må vara en fantastisk tränare som gjort underverk med Liverpool men finaler har inte varit hans grej hittills. Totalt har det blivit sex förluster i cup-finaler under karriären varav tre av dessa kommit som tränare för Liverpool. Först förlust i ligacupfinalen mot Manchester City innan Sevilla blev för svåra i Europa League-finalen samma år. Under förra säsongen blev det förlust i CL-finalen mot Real Madrid. Kan Klopp bryta trenden?